Kuluttaja 8/2020 on ilmestynyt: testissä 72 kännykkää, 31 bluetooth-kaiutinta ja 21 kiertoilmakypsennintä

Kuluttajan vuoden 2020 viimeinen numero on ilmestynyt. Lue tästä yhteenveto testeistämme.

Kuluttajan vuoden 2020 viimeisessä numerossa testasimme kännykät, langattomat bluetooth-kaiuttimet ja kiertoilmakypsentimet. Lisäksi julkaisimme verkossa kotikäyttöön tarkoitettujen bluetooth-kaiuttimien testit.

Kaikki Kuluttajan testit ovat tilaajiemme luettavissa. Tilaajana voit lukea testit kirjautumalla sivustollemme lehden takakannesta löytyvän asiaskasnumeron avulla. Mikäli et ole tilaaja, voit halutessasi ostaa lukuoikeuden yksittäiseen testiin.

Testissä 72 kännykkää: mukana myös uusimmat Applen iPhone 12, 12 Mini, 12 Pro ja 12 Pro Max

Testasimme laboratoriossa peräti 72 puhelinta. Testissä on mukana uusimmat uutuudet Applen marraskuun puolivälissä myyntiin tulleita iPhone 12 -malleja myöten. Testasimme puhelimista kameran, akun, suorituskyvyn, äänentoiston, kestävyyden, käyttömukavuuden, liitännät ja verkot, puheluiden äänenlaadun, tietoturvallisuuden, kuuluvuuden heikossa kentässä sekä yksityisyyden.

Testin puhelinmalleista 26 käyttää tuoreimpia ja nopeimpia 5G-mobiiliyhteyksiä. Loput 46 puhelinta viestivät matkapuhelinverkoissa 4G-yhteyksien avulla. Jos nopeimmat datayhteydet ovat kynnyskysymys, halvimmillaan 5G-puhelimen voi saada jo noin 400 eurolla. Testissämme selvisi, että kalliiden 5G-puhelinten akkukesto ei ole yhtä hyvä kuin halvempien.

Testivoittaja maksaa noin 800 euroa, mutta testissä on mukana puhelimia aina 2 500 euron hintaisiin taittuviin malleihin saakka. Lisärahalla voi saada esimerkiksi testivoittajaa paremman kameran. Kaikista parhaasta kamerapuhelimesta joutuu maksamaan pitkälti yli 1 000 euroa, mutta testitulostemme perusteella hyvän kamerapuhelimen saa jo alle 400 eurolla.

Jos puhelimelta vaatii parasta mahdollista tehoa, laitteesta joutuu maksamaan tuhat euroa tai ylikin. Akkukestoltaan parhaat puhelimet ovat pääosin halvempia, 130–380 euron hintaisia, joissa on suorituskyvyltään vaatimattomampi järjestelmäpiiri.

Paras tietoturvatuki löytyy Applelta, joka tarjoaa käyttöjärjestelmäpäivityksiä tyypillisesti noin 5 vuoden ajan. Android-puhelimissa päivityksiä tulee korkeintaan parin-kolmen vuoden ajan, ja erityisesti halvemmissa tai pienempien valmistajien laitteissa sekä lyhyemmän ajan että harvemmin ja hitaammin.

Puheluiden äänenlaadussa parasta laatua tarjoavat kalliimman pään mallit, mutta myös alle 400 euron hinnalla voi saada hyvää äänenlaatua puheluihin. Heikossa kentässä parasta kuuluvuutta tarjosivat pääosin keskihintaiset laitteet.

Testasimme 31 langatonta, akulla varustettua bluetooth-kaiutinta: akkukesto jopa 29 tuntia

Testin kaiuttimien hinnat vaihtelevat 35 ja 400 euron välillä. Hinta ei ole tae laadusta ja käytettävyydestä. Kaiutinten äänenlaadussa on kuitenkin merkittäviä eroja, mutta jopa muutamalla kympillä saa äänenlaadultaan hyvän kaiuttimen. Suuri kokokaan ei tarkoita, että kaiuttimen äänenlaatu olisi hyvä, vaikka äänenlaadussa testin kärkeen kiilaavatkin pääsääntöisesti painavimmat, noin kolmikiloiset kaiuttimet. Kaikki isokokoiset kaiuttimet eivät kuitenkaan tuota hyvää äänenlaatua. Myös reilusti kevyemmät kaiuttimet voivat tuottaa hyvää äänenlaatua.

Testattujen kaiuttimien akkukesto on pääsääntöisesti erittäin hyvä. Heikoimmatkin mallit ylsivät testeissä yli seitsemän tunnin käyttöön, mikä riittää helposti retkipäivään. Käytännön mittauksissa tehdyt havainnot akkukestosta saattoivat poiketa merkittävästi valmistajien omista lupauksista.

Akkukäyttöisten bluetooth-kaiuttimien testivoittajan äänenlaatu on testin kärkeä. Laite on myös useimpien muiden tapaan vesitiivis. Akkukin kestää 19 tuntia ja lisäksi kaiuttimella voi ladata puhelinta. Hyvä ostos -maininnan erinomaisesta hinta-laatusuhteeltaan ansaitseva kaiutin on kuitenkin yli 100 euroa testivoittajaa halvempi.

Testissä 21 kiertoilmakypsennintä: kaikki eivät tee ranskanperunoista rapeita

Testasimme 21 kiertoilmakypsennintä, jotka tunnetaan myös nimillä ilmafriteerauskeitin ja air fryer. Laitteiden mainostetaan paistavan rapeat ranskalaiset vain tilkalla öljyä. Testissämme selvisi, etteivät kaikki laitteet tähän kuitenkaan pysty.

Kypsentimet ovat kookkaan vedenkeittimen kokoisia kodinkoneita, jotka kypsentävät ruuan kuumalla ilmalla samalla periaatteella kuin kiertoilmauuni, mutta tehokkaammin. Testimme perusteella kypsentimissä on kuitenkin isoja eroja. Kaikki eivät paista ranskanperunoita rapeiksi, vaan jättävät osan raaoiksi. Joillain kypsennys kestää vain vartin, toisilla peräti 45 minuuttia. Kypsentimillä friteerattiin laboratoriossa myös kanankoipia ja kevätkääryleitä.

Testimme perusteella laitteet ovat pääosin helppoja puhdistaa. Halvimmat mallit pitää kuitenkin tiskata käsin.

Ruoka-annosten suositellut koot kannattaa tarkistaa ennen kypsentimen ostoa. Sama laite ei välttämättä sovi sinkkutaulouteen ja suurperheeseen. Testin hitain kypsennin oli myös isoin.

Testasimme laboratoriossa myös kiertoilmakypsentimien turvallisuuden. Laitteista paljastui muutamia ikäviä yllätyksiä: peräti neljän laitteen avauspainike kuumeni yli 60-asteisiksi, pahimmillaan lähes 70-asteiseksi.

Nettitestissä kodin bluetooth-kaiuttimet: kova hinta ei takaa hyvää ääntä

Painetun lehden testien lisäksi testasimme 23 bluetooth-kotikaiutinta marraskuun lopussa julkaistussa verkkotestissämme. Testissä selvisi, että korkea hinta ei ole tae parhaasta äänenlaadusta. Parhaissa malleissa ääni on jo hifi-tasolla erottelukyvyn ja soinnin osalta. Kotikaiuttimet ovat äänenlaadultaan merkittävästi akkukäyttöisiä kaiuttimia parempia. Testin perusteella kannattaa panostaa kotikaiuttimeen akkukäyttöisen sijaan, jos kaiutinta käytetään vain sisällä.

Äänenlaadussa testijoukosta eroavat edukseen testin kallein, 850 euroa maksava laite, sekä 200 euron hintainen kaiutin. Kumpikin sai äänenlaadustaan täyden kympin. Ne soveltuvat kaikenlaisen musiikin kuunteluun ja tarjoavat hifimäisen hyvää ääntä. Hinta on yleislinjassa äänenlaadun kanssa, mutta testissä on muutama selkeä poikkeus.

Testivoittaja miellyttää erittäin hyvällä äänenlaadullaan kaikessa käytössä. Sen vahvuuksiin kuuluu lisäksi helppo käyttöönotto ja mainio käytettävyys monen laitteen kanssa. Kaiuttimessa on kuitenkin yksi todellinen heikkous.

Hyvä ostos -maininnan saaneiden kaiuttimien joukosta löytyy vaihtoehdot eri käyttötarkoituksiin: parasta äänenlaatua hakevalle hifistille löytyy todella kallis kaiutin, jonka käyttömahdollisuudet musiikkiharrastajan silmin ovat erinomaiset. Erittäin hyvästä äänestä pääsee halutessaan nauttimaan huomattavasti edullisemmin. Testin kaiuttimista sekä 200 että 90 euron hintaiset kaiuttimet tarjoavat erinomaista vastinetta hinnalleen, ja ansaitsevat Hyvä ostos -maininnan.

Tutkittua tietoa ostopäätösten tueksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.