Kuluttaja 7/2022 on ilmestynyt: testeissä televisiot, varsi-imurit, lainaturvavakuutukset ja mesh-verkkolaitteet

Kuluttajan uusin numero on ilmestynyt. Lue tästä kooste testeistämme.

Kuluttajan tuorein numero on ilmestynyt. Tässä numerossa olemme testanneet televisiot, varsi-imurit, lainaturvavakuutukset ja mesh-verkkolaitteet. Lisäksi olemme julkaisseet verkossa testit lataushybrideistä ja termospulloista. Tarvitset testien lukemiseen lehden takakannesta löytyvän asiakasnumerosi. Mikäli et ole Kuluttajan tilaaja, voit ostaa myös lukuoikeuden yksittäiseen testiin.

Testissä 249 televisiota: yksi merkki yltää kärkeen lähes kaikissa kokoluokissa

Parhaista 65-tuumaisista televisioista saa pulittaa vähintään 2 500 euroa, selvisi Kuluttajan televisiotestissä. Lähes yhtä hyviä laitteita löytyy kuitenkin paljon halvemmalla samasta ja pienemmistä kokoluokista.

Testissä on yhteensä peräti 249 televisiota. LG yltää kärkeen lähes kaikissa kokoluokissa.

LG:n parhaiden mallien erottautumistekijä kaikissa kokoluokissa on paneelitekniikka. OLED-näyttöpaneelia televisiot ovat usein perinteisempää LCD-tekniikkaa hyödyntäviä televisioita parempia näyttämään värejä ja kontrasteja.

OLED-televisiot ovat lähes järjestään keskitasoa parempia televisioita kaikissa kokoluokissa.

65-tuumaisten televisioiden sarjassa LG vie seitsemän ensimmäistä sijaa erittäin hyvän kuvanlaatunsa ansiosta. Parhaiten pärjänneiden LG:iden lisäksi 65-tuumaisissa televisioissa vain yksi Samsung ja kaksi Panasonicia saavat kuvanlaadusta erittäin hyvän arvosanan.

Koko testin kallein televisio, 4 000 euroa maksava 65-tuumainen Panasonic, on kuvanlaadultaan erittäin hyvä. Se ei kuitenkaan pärjää käyttömukavuudeltaan LG:ille ja parhaimmille Samsungeille. Se ei myöskään ole erityisen energiatehokas.

55–58-tuumaisten voittajamalli häviää kokonaisarvosanassa parhaille 65-tuumaisille vain pisteellä, mutta on yli 1 000 euroa halvempi. 55–58-tuumaisten voittajalle vain parilla pistellä häviävä, Hyvä ostos -merkinnän erinomaisesta hinta-laatusuhteestaan ansaitseva televisio puolestaan irtoaa kaupasta noin 1 000 eurolla.

Saman sarjan halvin Hyvä ostos -merkinnän saava laite maksaa alle 500 euroa. Tälläkin hinnalla saa kaikilta ominaisuuksiltaan hyvän television, jossa ei ole isoja heikkouksia.

Kun mennään 48–50-tuumaisiin televisioihin, hinnat eivät enää putoa samassa suhteessa. Sarjan voittaja maksaa täsmälleen saman verran kuin pykälää suuremman kokoluokan Testivoittaja ja on kokonaisarvosanaltaan sitä vain pisteen huonompi.

Testissä 62 varsi-imuria: useimmat siivoavat hyvin, mutta akkukestossa ja käyttömukavuudessa on parantamisen varaa

Noin puolet testatuista imureista siivoaa Kuluttajan varsi-imuritestin mukaan hyvin tai erittäin hyvin, mutta tuloksissa on isojakin eroja riippuen sitä, millaista lattiaa tai alustaa imuroidaan. Haastavimmaksi osoittautui lauttalattian raoista siivoaminen.

Kovan laattalattian imurointi sujui testissä useimmilla varsi-imureilla, mutta murusten imurointi oli monille hankalampaa. Mattojen imurointi pölystä onnistui noin puolella testatuista varsi-imureista hyvin tai erittäin hyvin. Pölysäiliön täyttyminen vaikutti monella laitteella siivoustulokseen merkittävästi matolta imuroitaessa.

Lemmikin omistajille varsi-imuritesti tuo hyviä uutisia: 38 imuria siivoaa karvat paksulta matolta erittäin hyvin, ja näistä peräti 27 mallia saa karvojen imuroinnista täyden kympin. Vertailun vuoksi viimeisimmässä pölypussillisten imureiden testissämme vain yhdeksän imuria 60:stä testatusta sai erittäin hyvän arvosanan karvojen imuroinnista.

Alle puolet testatuista varsi-imureista ylsi käyttömukavuudeltaan hyvään arvosanaan. Loppujen käyttömukavuusarvosana jäi tyydyttäväksi. Esimerkiksi maton ja portaiden imurointi on hankalaa joillakin malleilla.

Käyttömukavuuteen liittyy myös varsi-imurin osien irrotettavuus, vaihdettavuus ja puhdistettavuus. Muutama malli ylsi välttävään arvosanaan, lähes kaikkien imureiden kunnossapito ja puhdistettavuus oli huonolla tai erittävän huonolla tasolla.

Varsi-imureiden akkukestot ovat todella lyhyitä. Testattujen varsi-imureiden akut kestävät noin 10–15 minuuttia. Alle kymmenen minuutin akkukestoon jää 10 imuria.

Akun latautuminen vie usein aikaa. Nopeimmillaan akut latautuvat jopa alle tunnissa, mutta tyypillisesti akun lataukseen pitää varata kahdesta neljään tuntiin.

Testissä 12 lainaturvavakuutusta: hinnoissa voi säästää 5 vuoden aikana tuhansia euroja

Lainaturvavakuutus turvaa asuntolainan ottajan taloutta yllättäviltä tilanteilta. Kuluttaja testasi 7 pankista 12 lainaturvavakuutusta, joista osa on laajoja ja osa suppeita. Suppeisiin vakuutuksiin kuuluu aina vähintään kuolemanvaraturva.

Vakuutusten ehdoissa ja hinnoissa on selviä eroja. Testivoittajaksi selviytyi pankki, joka on vahva niin ehtojen joustavuudessa kuin hinnoittelun edullisuudessa.

Laajoissa vakuutuksissa erottuivat edukseen kahden pankin ehdot, mutta muutkin saivat ehdoista hyvän kokonaisarvosanan. Myös suppeissa parhaiksi seuloutuivat kahden pankin ehdot. Yhden pankin ehdot arvioitiin kokonaisuutena vain tyydyttäviksi.

Testissä arvosteltiin erikseen vakuutusten osaturvia: kuolemanturva, tilapäisen työkyvyttömyyden turva, pysyvän työkyvyttömyyden turva, tapaturmasta aiheutuvan pysyvän haitan turva, työttömyyden turvan ja vakavan sairaiden turva.

Osaturvissa on olennaisia eroja, ja kannattaa tarkistaa testituloksista tarkemmin, mikä vakuutus on vahva itselle tärkeässä turvassa. Esimerkiksi kuolematurvassa vahvoilla vakuutuksilla ei ole lainkaan kattoa vakuutuskorvauksen määrässä.

Myös hinnoissa erot ovat suuria. Testiä varten pyydettiin 2 ja 5 vuoden esimerkkihinnat erilaisille asiakkaille: palkansaajalle, yrittäjälle ja pariskunnille, joilla oli erisuuruisia asuntolainoja.

Laajoissa vakuutuksissa hintaerot ovat jopa tuhansia euroja viidessä vuodessa. Palkansaajapari, jolla on 200 000 euroa lainaa, voi maksaa vakuutuksesta 5 vuodessa yli 17 000 euroa tai vajaat 11 700 euroa. Yksittäisen palkansaajan kallein vakuutus maksaa 5 vuodessa runsaat 5 300 euroa ja halvin vajaat 3 400 euroa.

Testissä 17 mesh-verkkolaitetta: tiedonsiirtonopeus ja kuuluvuus pääosin hyvää tasoa, mutta olennaisia erojakin löytyy

Mesh-tukiasemat on tarkoitettu tilanteeseen, jossa yksi wifi-tukiasema ei riitä, vaan katettavana on suurempi alue, kuten iso omakotitalo pihapiireineen.

Kaikki Kuluttajan testaamat tukiasemat toimivat sekä 2,4 että 5 gigahertsin taajuusalueella. 2,4 gigahertsin taajuusaluetta käyttävät lähinnä vanhemmat tai halvat laitteet, 5 gigahertsin verkkoa hyödyntävät esimerkiksi kaikki modernit läppärit, tabletit ja älypuhelimet.

Kuluttajan testaamien mesh-järjestelmien suorituskyky on kokonaisuutena pääosin hyvällä tasolla. Vain yksi järjestelmä sai suorituskyvystä tyydyttävän arvosanan.

Langattoman verkon suorituskyvyssä löytyy kuitenkin olennaisia eroja. Peräti kuuden järjestelmän langattoman verkon suorituskyky jää vain tyydyttäväksi. Joukossa on järjestelmä, jonka tiedonsiirtonopeus yhdellä päätelaitteella osoittautui erittäin huonoksi. Kaikki testin tuotteet saavat kuitenkin useamman päätelaitteen tiedonsiirtonopeudesta hyvän tai erittäin hyvän arvosanan.

Kun päätelaite on kaukana tukiasemasta, järjestelmien tiedonsiirtonopeus hidastuu. Vain kaksi tuotetta saa erittäin hyvän arvosanan tiedonsiirtonopeudesta, kun päätelaite on kaukana tukiasemasta. Moni muukin järjestelmä yltää hyvään arvosanaan.

Jos asunto on suurempi, korostuu mesh-järjestelmien verkkojen kuuluvuus eri huoneissa ja etäisyyksillä. Erittäin hyvään arvosanaan yltää neljä tuotetta. Kaikilla testin järjestelmillä 2,4 gigahertsin verkon kuuluvuus on parempi kuin 5 gigahertsin verkon.

Mesh-järjestelmät ovat hieman monimutkaisempia kuin yksi perinteinen wifi-reititin. Silti lähes kaikki testin järjestelmät saavat helppokäyttöisyydestä hyvän arvosanan. Helppokäyttöisyyden kanssa toisessa vaakakupissa painaa laitteen monipuolisuus, joka sekin arvosteltiin testissä.

Mesh-järjestelmistä testattiin myös tietoturva. Kahta poikkeusta lukuun ottamatta kaikki testin laitteet ylsivät erittäin hyvään arvosanaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.