Kuluttaja 7/2022 on ilmestynyt: artikkeleissa sähköautojen lataaminen ja silitysopas

Kuluttajan tuoreimmassa numerossa perehdymme sähköautojen latauskäytäntöihin. Kerromme myös, miten silität oikeaoppisesti erilaiset vaatekappaleet.

Sähköauton latauksesta maksaminen on sekavaa, mutta ennakointi auttaa pitkää matkaa ajavaa

Kuluttaja selvitti, miten auton lataaminen sujuu tien päällä. Pitkän matkan sähköautoilun suurin murheenkryyni on latauksesta maksaminen, joka on monesti mutkikasta. Se, että laturilla voisi maksaa bensapumpun tapaan pankkikorttia vilauttaen, on äärimmäisen harvinainen poikkeus.

Jokainen latausoperaattori haluaa lukita asiakkaat omaan järjestelmäänsä, minkä takia maksamiseen tarvitaan joko operaattorin oma rfid-tunnistekortti tai puhelimeen ladattava mobiilisovellus, johon rekisteröidään maksukortti. Suuriakin latausoperaattoreita on Suomessa reilut puoli tusinaa, mikä tarkoittaa joko suurta tukkua lataustunnisteita hansikaslokerossa tai sovelluspaljoutta puhelimessa. Sovelluksella maksaminen edellyttää, että sekä laturin että maksajan puhelimen nettiyhteydet toimivat yhtä aikaa.

Ainoa suhteellisen hyvä tapa välttää harmit latauspisteillä asioidessa on ennakkovalmistautuminen eli rekisteröityminen sovelluksiin hyvissä ajoin.

Myös lataustaukojen ajoittaminen vaatii enemmän ennakkosuunnittelua kuin perinteisten tankkausten. Verkosta löytyy palveluita, jotka auttavat merkittävästi suunnittelussa. Verkkosivulle voi esimerkiksi syöttää oman automallin ja ajettavan reitin, minkä jälkeen palvelu näyttää tarvittavat latauspysähdykset siten, että matkaan kuluva kokonaisaika pitenee mahdollisimman vähän.

Omasta sähköautosta on hyvä selvittää sen suurin latausteho, joka ilmaistaan kilowatteina. Auton suurinta lataustehoa tehokkaamman laturin käytöstä ei nimittäin ole hyötyä – joskaan ei haittaakaan, muutoin kuin mahdollisesti korkeamman hinnan muodossa.

Kuluttajan silitysopas: näin onnistut paidan ja muiden tekstiilien silittämisessä

Kuluttajan uuden silitysoppaan avulla onnistut: saat sileää jälkeä mahdollisimman vaivattomasti. Silitysopas kertoo vaihe vaiheelta eri tekstiilien oikeaoppiset silitystavat, oikeaa silityslämpötilaa ja höyryn käyttöä unohtamatta.

Monet vaatekappaleet vaativat useamman silityskerran, jotta lopputulos on ihanteellinen. Silittäessä rautaa kannattaa liikuttaa tietyllä tavalla, jotta tekstiiliin ei synny kiiltoa.

Kauluspaidan silittäminen sujuu parhaiten, kun työ alkaa olkapäistä ja etenee tietyssä järjestyksessä kohti viimeistä vaihetta eli kaulusta. Suorien housujen, suoran hameen ja farkkujen silitys taas alkaa taskuista. Iltapukua pitää käsitellä ilman höyryä ja painaa raudalla mieluiten vain kertaalleen.

Tavallisten vaatekappaleiden lisäksi oppaassa käydään vaihe vaiheelta läpi myös pyyhkeiden ja lakanoiden silittäminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.