Kuluttaja 6/2021 on ilmestynyt: artikkeleissa sijoittamisen alkeet ja tavaranvuokraus – puhelimen ostajan opas luettavissa ilmaiseksi

Kuluttajan tuoreissa artikkeleissa sijoittamisen perusteet sekä tavaranvuokraus- ja tavaranlainauspalvelut.

Kuluttajan uusin numero on ilmestynyt. Tässä numerossa kerromme muun muassa sijoittamisen alkeista sekä tavaranvuokrauksesta. Lehdessä julkaistujen artikkelien lisäksi olemme julkaisseet verkkosivuillamme lukuisia muita artikkeleita, jotka ovat ilmaiseksi luettavissa, vaikka et olisi tilaajamme. Jos olet tilaaja, voit kirjautua sisälle verkkopalveluumme lehden takakannesta löytyvän asiakasnumerosi avulla.

Miksi ostaa tuotetta, kun sellaisen voi saada lainaan pikkurahalla – tai jopa ilmaiseksi?

Tarvitsisitko reissuun suksiboksia tai matkarattaita? Haluaisitko kokeilla kasvi­kuivuria tai kaipaatko isku­porakonetta muutaman reiän tekemiseen? Näitä kaikkia – ja lukemattomia muita laitteita ja tarvikkeita – saa vuokrattua netistä edullisesti tai jopa lainattua ilmaiseksi, kerromme artikkelissamme.

Vuokrahintojen kirjo on suuri ja riippuu muun muassa tavarasta, sen kunnosta ja vuokra-ajasta. Esimerkiksi kesäkuussa yhden lapsen kuljettamiseen tarkoitetun polkupyörän peräkärryn sai kolmeksi vuorokaudeksi yhdestä palvelusta 69 eurolla ja toisesta edullisimmillaan kymmenellä eurolla. Esittelemme artikkelissamme erilaisia tavaranvuokrauspalveluita sekä muita vaihtoehtoja.

Osa vuokraamoista on pieniä ja paikallisia. Esimerkiksi vaate- tai ­taidelainaamoja toimii useammassa kaupungissa, kuten Helsingissä, Jyväskylässä ja Tampereella. Joillakin vaatelainaamoilla lainaaminen onnistuu myös kuukausitilauksella, johon sisältyy tietty määrä lainauksia tai laina-aikaa.

Aina lainatusta tavarasta ei tarvitse maksaa korvausta lainkaan. Kirjastoista tavaraa saa lainaan ilmaiseksi koko Suomessa. Tavaravalikoima vaihtelee kirjastoittain, ja joskus voi olla kampanjoita, joiden aikana saa tiettyä tavaraa lainaan.

Aloittelevan sijoittajan opas: osake, osakesäästötili, indeksirahasto vai virtuaalivaluutta?

Säästöjen pitäminen tavallisella pankkitilillä ei välttämättä kannata, sillä talletuskorot ovat jo pitkään olleet nollan tuntumassa. Koska inflaatio eli hintojen nousuprosentti on nyt kiihtynyt korkotasoa selvästi suuremmaksi, pankkitalletukset menettävät koko ajan arvoaan sen sijaan että ne kerryttäisivät säästäjälle lisävarallisuutta, kerromme artikkelissamme.

Samaan aikaan osakekurssit ovat nousseet ensimmäisen koronakevään romahduksen jälkeen historiallisen korkealle tasolle. Monelle aloittelevalle tai harrastaja­sijoittajalle voi olla kaikkein järkevin strategia pyrkiä keskimääräiseen tuottoon kohtuullisilla kustannuksilla. Edes isoa alkupääomaa ei välttämättä tarvita, sillä rahastosijoittajaksi pääsee vaikka parillakymmenellä eurolla kuukaudessa.

Oman säästämistavoitteen määrittämisessä on olennaista tiedostaa, milloin sijoittamiaan rahoja tarvitsee. Vaatii erilaisen strategian säästää vuoden ajan ulkomaanmatkaan kuin 30 vuotta eläkettään varten.

Pääsääntö on, että mitä pidempi sijoitusaika, sitä enemmän riskiä kannattaa ja pitää ottaa. Syynä on niin sanottu korkoa korolle -efekti. Korkoa korolle -efektin ansiosta sijoittaja saa tuottoja paitsi itse sijoittamastaan pääomasta myös sille kertyneiden korkojen tuotoista. Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä suuremmiksi nimenomaan korkojen tuotot kasvavat.

Puhelimen ostajan opas: lue koko juttu ilmaiseksi!

Painetussa lehdessä julkaistujen artikkelien lisäksi olemme julkaisseet verkkosivuillamme useita muita artikkeleita, joista osa on luettavissa, vaikka et olisi Kuluttajan tilaaja.

Elokuussa julkaisimme kattavan puhelimen ostajan oppaan, jossa kerromme, mihin puhelinostoksilla kannattaa kiinnittää huomiota. Kuluttajan puhelintestit ovat tuotteiden lukumäärältään Suomen suurimpia: viimeisimmässä puhelintestissämme testasimme 72 puhelinta yhdellä kertaa, ja vuonna 2019 testasimme peräti 107 puhelinta. Seuraavan puhelintestimme julkaisemme marraskuussa.

Puhelimen ostajan opas vuosimallia 2021 on julkaistu ilman maksumuuria, kaikille avoimena. Lue tästä, mitä puhelinta ostettaessa kannattaa tietää.

Testaamme ja arvioimme puhelimista kameran ja videokuvauksen, näytön, akun, suorituskyvyn, äänentoiston, kestävyyden, käyttömukavuuden, liitännät ja verkot, äänenlaadun puheluissa, tietoturvallisuuden, kuuluvuuden heikossa kentässä sekä yksityisyyden.

Puhelintesteissämme kerromme, mitkä ovat esimerkiksi parhaat 5G-puhelimet, parhaat puhelimet eri hintaluokissa ja parhaat kamerapuhelimet. Lisäksi kerromme esimerkiksi suorituskyvyltään tai akkukestoltaan parhaista puhelimista, puheluiden äänenlaadultaan ja kuuluvuudeltaan parhaista puhelimista sekä hinta-laatusuhteeltaan poikkeuksellisen hyvistä laitteista.

Puhelintesteistämme löydät tiedot puhelinten kameroiden sekä videokuvauksen laadusta. Testeissämme huomioimme teknisten mittausten ohella myös puhelimen kameran käyttömukavuuden, joka sisältää esimerkiksi tarjolla olevat kuvausasetukset, kuvaamisen helppouden, automaattitarkennuksen nopeuden, kamerasovelluksen käynnistymisnopeuden, laukaisuviipeen ja jatkuvan kuvauksen nopeuden.

Puhelintesteistämme löydät tiedot myös näyttöjen laadusta, luettavuudesta niin hämärässä kuin päivänvalossakin, katselukulmista, kontrastista ja kirkkaudestakin. Lisäksi huomioimme testeissämme kosketusnäytön toiminnan. Huomioimme myös sekä akun keston, latausnopeuden että myös latauksen monipuolisuuden, kuten esimerkiksi langattoman latauksen.

Testaamme myös puhelinten iskunkestävyyttä pudottamalla ne 100 kertaa 80 sentin korkeudelta. Jos puhelimen kestävyys huolettaa, nämäkin tiedot löydät kattavista testeistämme. Testaamme myös vedenkestävyyden, äänenlaadun tavallisissa puheluissa sekä kuuluvuuden heikossa kentässä. 

Lue myös muut ilmaiseksi julkaisemamme verkkoartikkelit

Silmiä avaavia juttuja, ei mainoksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.