Kuluttaja 6/2020 on ilmestynyt: testissä lainaturvavakuutukset, bluetooth-kuulokkeet ja pienet astianpesukoneet

Uusimmassa numerossa testaamme lainaturvavakuutukset, täysin langattomat bluetooth-kuulokkeet ja pienikokoiset astianpesukoneet. Nettitesteissä ovat välijohdolliset bluetooth-kuulokkeet sekä videoneuvottelupalvelut.

Kuluttajan numero 6/2020 on ilmestynyt. Tässä numerossa testaamme lainaturvavakuutukset, täysin langattomat bluetooth-nappikuulokkeet sekä pienet astianpesukoneet. Lisäksi olemme julkaisseet nettitestit videoneuvottelupalveluista sekä välijohdollisista bluetooth-kuulokkeista.

Lainaturvavakuutukset: isot erot ehdoissa, hintaeroa jopa tuhansia euroja

Koronaviruspandemian aiheuttama epävakaus saattaa mietityttää etenkin asuntovelallista. Mielenrauhan takaamiseksi pankit tarjoavat lainaturvavakuutuksia. Lainaturvavakuutus maksaa lainan pois osittain tai kokonaan, jos esimerkiksi sairastut, jäät työttömäksi tai menehdyt.

Testissämme on mukana 9 lainaturvavakuutusta 6 pankista. Mukana on sekä suppeat että laajat lainaturvavakuutukset. Verrokkituotteina on 2 pankin 4 vakuutusta, jotka ovat verrattavissa lainaturvavakuutuksiin.

Testissä arvioimme vakuutuspakettien monipuolisuuden eli sen, mitä osavakuutuksia niihin sisältyy. Lainaturvavakuutuksia ei voi kilpailuttaa samalla tavalla kuin muita vakuutuksia. Vakuutuksen voi ottaa ainoastaan siitä pankista, josta lainakin on myönnetty. Testistämme voit tarkistaa, palveleeko oman pankkisi vakuutus sinun tarpeitasi.

Lainaturvavakuutuksen hintaan vaikuttavat esimerkiksi vakuutuksenottajan ikä ja terveydentila, vakuutuspaketin laajuus, vakuutetun lainan suuruus sekä laina-aika. Testissämme selvisi, että vakuutuksissa voi olla jopa tuhansien eurojen hintaerot.

Pienet astianpesukoneet: testin kallein pesee ja kuivaa huonosti

Astianpesukonetestissämme on mukana 8 pienikokoista mallia. Joukossa on niin pöytämalleja, kalusteisiin asennettavia malleja kuin työtason alle asennettavakin malli. Laitteisiin mahtuu 6–10 astiastoa. Testattujen laitteiden hintahaitari on noin 250–1 100 euroa.

Testasimme astianpesukoneista pesu- ja kuivaustuloksen, käyttömukavuuden, pesuohjelman keston, melutason sekä sähkön- ja vedenkulutuksen. Lisäksi laboratorion asiantuntijat arvioivat laitteiden rakenteen ja materiaalien laadun.

Pesutulos tarkastettiin sekä peruspesuohjelmaa että säästöohjelmaa käyttäen. Testin perusteella joukon kallein laite pesee ja kuivaa huonosti. Tuhti hintalappu ei siis automaattisesti tarkoita hyvää pesutulosta.

Käyttömukavuudessa testattujen koneiden tyypillisin kompastuskivi on ohjauspaneelin käyttöpainikkeissa. Painikkeet ovat monesti liian pienet, liian lähellä toisiaan tai käyttö voi vaatia useamman painikkeen painamista.

Pienikokoiset astianpesukoneet eivät ole erityisen nopeita pesijöitä edes normaali­ohjelmallaan: nopeimmat pesevät astiat noin kahdessa tunnissa, hitaimmat kolmessa. Säästöohjelmalla pesu on normaaliohjelmaakin hitaampaa, yhteen pesuun voi mennä jopa 5 tuntia.

Testin perusteella myös laitteiden melutasossa sekä sähkön- ja vedenkulutuksissa on eroja.

Olemme testanneet aiemmin myös työtason alle sijoitettavat astianpesukoneet sekä kalustepeitteiset astianpesukoneet

Bluetooth-nappikuulokkeet: äänenlaadusta ei tarvitse tinkiä, välijohdollisissa pidempi akkukesto kuin täysin langattomissa

Testasimme 24 lehdessä täysin langatonta bluetooth-nappikuulokeparia, joissa kumpikin kuuloke on oma erillinen yksikkönsä. Kuulokkeet latautuvat mukana toimitettavassa suojakotelossa. 

Lisäksi testasimme verkkosivuillamme julkaistussa testissä 21 välijohdollista bluetooth-kuulokeparia, joissa ohjausyksikkö ja akku on sijoitettu välijohdossa olevaan ohjausyksikköön. 

Testasimme kuulokkeista äänenlaadun, käyttömukavuuden, bluetooth-yhteyden, häiriöt ja melun, kestävyyden sekä haitallisten aineiden pitoisuudet. Käyttömukavuudessa huomioitiin myös käyttö silmälasien kanssa sekä urheiltaessa.

Äänenlaatutesteissä kuulokkeilla kuunneltiin klassista musiikkia, jazzia, modernia rockia sekä puheääntä. Testin perusteella äänenlaadusta ei tarvitse tinkiä pienikokoisissa, täysin langattomissa kuulokkeissakaan, sillä parhaiden äänenlaatu osoittautui erittäin hyväksi. Olemme listanneet artikkeleihimme parhaat kuuloketyypit erityyppisen musiikin sekä puheäänen kuunteluun.

Testasimme myös, miten kuulokkeet vaimentavat ulkoista ääntä. Kummassakin ryhmässä on myös joitakin vastamelutoiminnolla varustettuja malleja. Vastamelukuulokkeissa kuuntelutestit tehtiin sekä ilman vastamelutoimintoa että sen ollessa käytössä.

Testiemme perusteella välijohdollisten kuulokkeiden akkukesto on selvästi parempi kuin täysin langattomien. Testaamiemme täysin langattomien kuulokkeiden keskimääräinen käyttöaika on noin 5 tuntia, kun välijohdollisten mallien akkukeston keskiarvo on lähes 8,5 tuntia.

Osa kuulokkeista on valmistajan ilmoituksen mukaan vedenkestäviä. Näiden kuulokkeiden osalta testasimme myös, pitävätkö valmistajien lupaukset vedenpitävyydestä paikkansa. Lisäksi testattiin kuulokkeiden iskunkestävyys.

Videoneuvottelupalvelut: nettiyhteyden nopeus ja vakaus vaikuttavat äänen- ja kuvanlaatuun, käyttäjän tietoja lähetetään ulkomaille

Testasimme 12 videoneuvottelupalvelua, joita voi käyttää esimerkiksi tuttavien ja sukulaisten kanssa viestimiseen. Testatuista palveluista 9 on ilmaista ja 3 maksullista. Palveluista testattiin äänen- ja kuvanlaatu, käytön helppous sekä käyttäjätiedot ja tietoturva.

Testatut palvelut toimivat tietokoneella, älypuhelimella ja tabletilla. Useimmissa palveluissa videoneuvotteluun voi osallistua pelkän nettiselaimen avulla ilman sovelluksen asentamista.

Palveluissa käyttäjät voivat viestiä teksti-, ääni- ja videomuodossa. Myös päätelaitteen ruudun näkymän voi monesti jakaa kokoukseen osallistuville. Palveluiden osallistujamäärissä on suuret erot: heikoimmillaan yhteen neuvotteluun voi osallistua vain 5 ihmistä kerrallaan.

Videopuheluiden äänen- ja kuvanlaatu on pääasiassa hyvä, ainakin silloin kun käytössä on riittävän nopea ja vakaa nettiyhteys. Tavallinen kodin internetyhteys tai mobiilidatayhteys riittää useimmille palveluille mainiosti. Kun käytössä on hidas nettiyhteys, kuvan- ja äänenlaatu heikkenee. Samoin käy, jos yhteys on epävakaa.

Laboratorio testasi myös, miten hyvin palvelut osaavat vaimentaa taustamelua kuten tietokoneen tuulettimen hurinaa tai näppäimistön napsetta. Useimmat tuotteet suodattavat taustamelun erittäin hyvin.

Laboratorio tutki myös palveluiden tietoturvaa ja käyttäjätietojen tarvetta. Palvelut vaativat käyttäjiltään erilaisia tietoja kuten oikean nimen, sähköpostiosoitteen, syntymäajan tai sukupuolen. Kotiosoitetta ei tarvitse syöttää yhteenkään palveluun. Laboratorio tutki myös, mitä tietoja älypuhelinsovellukset lähettävät valmistajille ja missä maassa palvelun palvelimet sijaitsevat. Valtaosa sovelluksista lähetti käyttäjän tietoja Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille.

 

Kaikki testit ovat Kuluttajan tilaajien luettavissa. Kirjautumiseen tarvitset asiakasnumeron painetun lehden takakannesta. Jos et ole tilaaja, voit halutessasi ostaa lukuoikeuden yksittäiseen testiin.

Tutkittua tietoa ostopäätösten tueksi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.