Kuluttaja 5/2022 on ilmestynyt: testeissä tabletit, valkopesuaineet ja kulutusluotot

Kuluttajan uusin numero on ilmestynyt. Lue tästä kooste testeistämme.

Kuluttajan tuorein numero on ilmestynyt. Tässä numerossa olemme testanneet tabletit, valkopesuaineet ja vakuudettomat kulutusluotot. Lisäksi olemme julkaisseet verkossa testit turvaistuimista ja ruohotrimmereistä. Tarvitset testien lukemiseen lehden takakannesta löytyvän asiakasnumerosi. Mikäli et ole Kuluttajan tilaaja, voit ostaa myös lukuoikeuden yksittäiseen testiin.

Testissä 40 tablettia: parhaat ovat kalliita, mutta halvemmallakin saa hyvän

Hintahaitari on suuri, noin 150 eurosta noin 1 400 euroon saakka.

Testasimme peräti 40 tablettia, joista 23 on varustettu wifi-yhteydellä ja loput 17 myös mobiilidatayhteydellä. Hinnat vaihtelevat noin 150 eurosta noin 1 400 euroon. Myös kokoja on moneen lähtöön: testin pienimpien tablettien ruudun halkaisija on noin 8 tuumaa eli noin 20 senttimetriä, suurimman peräti 14,6 tuumaa eli 37 senttimetriä. Kevyin tableteista painaa alle 300 grammaa, painavimmat noin kolme neljänneskiloa.

Tableteilla katsellaan usein esimerkiksi videoita, luetaan e-kirjoja tai selataan verkkosivuja. Lähes kaikki tabletit suoriutuvat videoiden toistosta ja verkkoselailusta erittäin hyvin. Sen sijaan e-kirjoja luettaessa erot muodostuvat merkittäviksi. Applen iPadit saavat ainoina erittäin hyvät arvosanat e-kirjojen lukulaitteena toimimisesta. Moni muukin yltää hyvään arvosanaan, mutta osa saa vain tyydyttävät pisteet e-kirjojen lukemisesta, ja yksi on siinä suorastaan huono.

Myös tablettien suorituskyky ja käyttömukavuus ovat hyvällä tasolla, samoin suurin osa näytöistä. Joukossa on kuitenkin myös välttäviä näyttöjä – enimmäkseen edullisemmissa malleissa.

Testin tablettien akut kestävät parhaimmillaan 15–18 tuntia videoiden katselua ja 16 tuntia verkkoselailua. Hinnasta akkukestoa ei voi päätellä, sillä pitkäkestoisia akkuja löytyi sekä muutamien satojen että reilusti yli tuhannen euron laitteista.

Langattoman verkkoyhteyden nopeuksissa tablettien välillä on selviä eroja, kun nopeutta mitattiin kahden huoneen päästä tukiasemasta. Hitaammassa 2,4 gigahertsin verkossa testattuna kärkeen nousivat kalliimmat laitteet. Viiden gigahertsin verkossa kärkeen nousivat samat laitteet, mutta myös yksi edullisempi Lenovo-tabletti.

Testissä 16 valkopesuainetta: suuret erot pesutuloksissa

Mikä pesuaine puhdistaa valkopyykin tehokkaimmin? Entä mikä pitää pyykin valkoisimpana pesusta toiseen? Kuluttaja otti tästä selvää viemällä 16 valkopesuainetta laboratorioon.

Testin valkopesuaineet jaettiin kolmeen ryhmään: nestemäisiin, jauhemaisiin ja tablettimuotoisiin. Verrokkina pesuaineille toimi pelkkä vesi.

Yllättäen pelkkä vesi päihitti yhden aineen tomaattisosetahran pesussa: vesipesussa tahra poistui 52-prosenttisesti, kun valkopesuainetabletilla pestessä tahrasta lähti pois 50 prosenttia. Kahden aineen tulos tomaattisosetahralla jäi 53 prosenttiin. Parhailla valkopesuaineilla tomaattisosetahrat sai irrotettua 74-prosenttisesti.

Tahratyypistä riippuu, miten hyvin testin pesuaineet saavat pyykit pestyä. Parhaiten valkopesuaineet selviytyvät veritahroista, mutta toisaalta jo pelkkä vesipesukin saa 70 prosenttia veritahrasta irtoamaan. Myös mineraaliöljy-, ruoho- ja kahvitahrat puhdistuvat testin pesuaineilla keskimäärin 60-prosenttisesti tai sitä paremmin.

Suklaa- ja teetahrat puolestaan osoittautuivat kaikkein vaikeimmin puhdistettaviksi. Suklaatahrojen pesussa erot olivat kautta linjan pienet, teetahrojen pesutuloksissa eroja oli selvästi enemmän.

Nestemäiset valkopesuaineet puhdistivat jauhemaisia pesuaineita paremmin mineraaliöljytahrat, joskaan erot öljytahrojen puhdistuksessa eivät ole suuria. Useimpien muiden tahratyyppien pesussa jauhemaiset valkopesuaineet ovat tyypillisesti parempia kuin nestemäiset ja tablettimuotoiset aineet.

Pesutehon ohella laboratoriossa tutkittiin, miten valkoisina pyykit pysyvät pesussa. Pääosin tulokset eivät ole mairittelevia: vain yksi nestemäinen pesuaine, kaksi jauhemaista ja yksi tabletti saivat pyykin valkoisuudesta hyvät arvosanat.

Testissä 5 vakuudetonta kulutusluottoa: merkittäviä eroja myöntämiskriteereissä, lainamäärissä ja laina-ajoissa

Vakuudettomia kulutusluottoja otettiin toukokuussa 2022 Suomessa ennätysmäärä, peräti 368 miljoonan euron edestä. Kulutusluottojen kustannukset vaihtelevat suuresti, ja ne voivat olla hyvinkin kalliita. Lain mukaan korko saa olla jopa 20 prosenttia.

Kuluttaja testasi viiden pankin tarjoamat vakuudettomat kulutusluotot. Arvostelimme luottojen ehdot ja kulut sekä yritysten asiakastyytyväisyyden. Asiakastyytyväisyys ei vaikuttanut kokonaisarvosanoihin. Valitsimme testiin mukaan vain ne luottoja myöntävät yritykset, joiden asiakkaat voivat saada ongelmatilanteessa apua vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finestä. Fine vaatii, että yritys kuuluu Finanssiala ry:hyn tai on tehnyt erillissopimuksen Finen kanssa.

Pyysimme testiä varten pankeilta asiakaskohtaisen marginaalin kuudelle esimerkkiasiakkaalle. Asiakkaat olivat keskenään mahdollisimman erilaisia esimerkiksi lainamäärältään ja -ajaltaan, tulotasoltaan ja velkamäärältään.

Testin voittajaksi nousi kulutusluotto, joka oli keskimäärin joukon edullisin. Luoton todellinen vuosikorko on vertailussamme keskimäärin 7,8 prosenttia, kun testin kalleimmassa se on keskimäärin 10,4 prosenttia. Lainaa Testivoittaja-luotolla voi saada 50 000 euroon asti. Sitä myönnetään kuitenkin vain pankin omille asiakkaille, ja työikäisen lainanottajan on oltava vakituisessa työsuhteessa.

Pankit määrittelevät asiakaskohtaisen marginaalin eri tavoin. Yhdessä kulutusluotossa se on kaikille asiakkaille sama. Osassa on eri prosentteja, riippuen muun muassa siitä, onko lainanhakijalla asuntolainaa kyseisestä pankista. Osa pankeista laskee korkomarginaalin jokaiselle lainanhakijalle asiakaskohtaisesti. Siihen voivat vaikuttaa siis esimerkiksi hakijan tulot ja velat.

Testin perusteella matalimman koron saa suuriin lainoihin, joissa on pitkä laina-aika. Pienten lainojen korot osoittautuivat esimerkkiasiakkaillemme korkeiksi.

Palkitsimme testissä pankit myös siitä, jos ne tarjoavat lainanhakijalle paljon valinnanvaraa, muun muassa mahdollisimman eri suuruisia lainoja sekä eri pituisia takaisinmaksuaikoja. Lainamäärissä eniten valinnanvaraa tarjoaa Testivoittaja, mutta takaisinmaksuajoissa se ei loista. Eniten takaisinmaksuvaihtoehtoja tarjoaa luotto, jossa maksuaikaa saa jopa 10 vuodeksi, eikä alarajaa ole määritelty.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.