Kuluttaja 4/2022 on ilmestynyt: testissä ilmastointilaitteet, oksasakset, e-kirjojen lukulaitteet ja matkavakuutukset

Kuluttajan uusin numero on ilmestynyt. Lue tästä kooste testeistämme.

Kuluttajan tuorein numero on ilmestynyt. Tässä numerossa olemme testanneet siirrettävät ilmastointilaitteet, oksasakset, e-kirjojen lukulaitteet ja matkavakuutukset. Lisäksi olemme julkaisseet verkossa testit ruohonleikkureista, robottiruohonleikkureista ja leivänpaahtimista. Tarvitset testien lukemiseen lehden takakannesta löytyvän asiakasnumerosi. Mikäli et ole Kuluttajan tilaaja, voit ostaa myös lukuoikeuden yksittäiseen testiin.

Testissä 12 siirrettävää ilmastointilaitetta: jäähdyttävät huoneen 10 astetta viileämmäksi nopeimmillaan vain 20 minuutissa

Ilmastointilaite maksaa karkeasti noin neljänneksen tai viidenneksen siitä, mitä ilmalämpöpumppu asennuksineen. Huonoja puoliakin siirrettävillä ilmastointilaitteilla on: ne viilentävät vain yhden huoneen, vievät lattiapinta-alaa ja pitävät asunnossa kovaa meteliä. Testimme perusteella laitteiden viilennyskyvyssä ei kuitenkaan ole yleensä moittimista.

Suurin osa testin laitteista viilentää nopeasti, tarkasti ja tasaisesti, mutta testissä löytyi 550 euroa maksava laite, jonka viilennysteho on vaatimaton. Toinen testattu laite puolestaan viilentää huonelämpötilaa melko epätasaisesti.

Testissä tutkittiin, miten nopeasti ja tasaisesti ilmastointilaitteet viilentävät 14-neliöisen huoneen, jonka lämpötila n 35 astetta. Viilennystulokset ovat kahta laitetta lukuun ottamatta erittäin hyviä.

Nopeimmin viilentävät laitteet madaltavat huonelämpötilaa viidellä asteella noin 3 minuutissa ja kymmenellä asteella noin 20–30 minuutissa. Testin jumbosijalle päätyneellä laitteella lämpötilan alentaminen 10 asteella vie kuitenkin huiman pitkään, yli 2,5 tuntia. Se on 550 euroa maksavalta laitteelta aivan liian pitkä aika.

Testissä 18:t oksasakset: jo 15 eurolla saa hyvät leikkurit

Testatut oksasakset on suunniteltu leikkaamaan tyypillisesti korkeintaan noin 20–25 millimetrin paksuisia oksia, eli ne ovat oksasaksien pienemmästä päästä. Myynnissä on myös järeämpiä oksasaksia, joilla voi leikata jopa useiden senttimetrien paksuisia oksia.

Kaikki testatut oksasakset ovat ohileikkaavia. Ne toimivat siis samalla periaatteella kuin tavallisetkin sakset: leikatessa terät ohittavat toisensa, jolloin leikattava oksa katkeaa terien välissä. Testin oksasakset sopivat ohuiden puidenoksien, pensaiden, pensasaitojen, pienten puiden varsien sekä vaikkapa kukkien leikkaamiseen.

Testissä oksasaksilla leikattiin sekä pehmeitä että kovia, puumaisia varsia. Testatessa huomioitiin leikkuun helppous ja jälki sekä leikkaamiseen tarvittava voima. Lisäksi laboratorion asiantuntijat kiinnittivät huomiota oksasaksien helppokäyttöisyyteen, kestävyyteen ja laatuun.

Kaikkien testattujen oksasaksien arvosanat kaksisenttisten oksien leikkaamisessa jää huonoiksi tai erittäin huonoiksi. Valmistajien väitteisiin suurimmista leikattavissa olevista oksapaksuuksista kannattaa siis suhtautua kriittisesti. Paksunkin oksan voi saada poikki, mutta voimaa pitää käyttää ja leikkuupinta voi olla kovinkin epätasainen.

Oksasaksista testattiin myös kestävyys. Kaikki selvisivät pudotustesteistä ongelmitta ja kaikkien tuotteiden rakenteen laatu arvioitiin erittäin hyväksi. Sen sijaan terien kestävyydestä paljastui eroja.

Testin suurimman pistemäärän kerää reilun 60 euron hintaiset sakset. Toiselle sijalle yltää puolet Testivoittajaa halvemmat leikkurit, jotka jäävät Testivoittajasta vain yhdellä pisteellä. Hyvä ostos -kunniamaininnan hinta-laatusuhteestaan ansaitseva tuote on testijoukon edullisin, vain 15 euron hintainen.

Testissä 15 e-kirjojen lukulaitetta: lähes kaikki ovat hyviä, mutta kopiosuojattujen kirjojen kanssa voi olla ongelmia

Testissämme on mukana 11 e-kirjojen lukulaitetta sekä neljä verrokkituotetta. Lähes kaikki testin lukulaitteet ovat hyviä valintoja, hinnasta riippumatta.

E-kirjan lukulaite on monella tapaa mainio vekotin. Se on yhtä kevyt kuin älypuhelin, ja pieneen laitteeseen mahtuu vähintään satoja kirjoja. Tästä syystä se on lyömätön esimerkiksi lomamatkalla. Etelänlomailija arvostaa myös sitä, että lukeminen onnistuu vaivatta myös kirkkaassa auringonvalossa.

Täydellisiä lukulaitteetkaan eivät ole. Esimerkiksi lehtien lukemiseen ne eivät sovellu hyvin, eikä verkkoselailu ole kätevää – jos se ylipäätään on laitteella mahdollista. Hankaluuksia saattaa aiheuttaa myös se, että eri palvelut eivät välttämättä ole yhteensopivia kaikkien laitteiden kanssa.

Suojaamattomien, ilmaisten kirjojen hankinta laitteen verkkoyhteydellä onnistuu lähes kaikilla laitteilla hyvinkin mutkattomasti. Ilmaiseksi verkosta löytyy kuitenkin vain hyvin rajallisesti luettavaa.

Enemmän eroja laitteiden välille tuli, kun verkkokaupasta ostettiin ja ladattiin kopiosuojattuja kirjoja. Kahdeksalla laitteella se sujuu hyvin, mutta kahden lukulaitteen tapauksessa kopiosuojattujen kirjojen ostaminen suoraan laitteeseen ei onnistu ollenkaan.

E-kirjojen lukulaitteiden akut ovat niin pitkäkestoisia, että varauksen loppuminen ei yleensä aiheuta käytössä hankaluuksia.

Testissä matkavakuutukset: osassa lapset ja lapsenlapset vakuutettu samaan hintaan, osassa ei

Vakuutusyhtiöt kauppaavat matkustajalle kahdenlaisia vakuutuksia: jatkuvia, joiden uusimista ei tarvitse miettiä jokaisen reissun kohdalla erikseen ja määräaikaisia, jotka ovat voimassa vain yhdellä matkalla kerrallaan. Jatkuva vakuutus tulee yleensä edullisemmaksi, jos matkustaa ulkomaille tai kotimaassa vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Pyysimme vertailuamme varten vakuutusyhtiöiltä jatkuvan matkustaja- ja matkatavaravakuutuksen hinnan 6 erilaiselle esimerkkiasiakkaalle. Iältään he olivat 10–70-vuotiaita ja asuivat eri puolella Suomea. Matkustajavakuutukseen valitsimme kaikille samat vakuutusmäärät, matkatavaravakuutukseen erilaisia. Vertailumme perusteella matkavakuutus maksaa yhteensä keskimäärin 170 euroa vuodessa. Jatkuvan matkustajavakuutuksen keskihinta on noin 80 euroa, matkatavaravakuutuksen noin 90 euroa.

Arvostelimme hintojen lisäksi vakuutusten ehdot ja hinnan sekä yritysten asiakastyytyväisyyden. Asiakastyytyväisyys ei vaikuttanut kokonaisarvosanoihin.

Vertailu jakoi matkavakuutukset kahteen kastiin. Neljän vakuutusyhtiön matkavakuutukset osoittautuivat kokonaisarvosanoiltaan hyviksi, loppujen vain tyydyttäviksi.

Matkustajavakuutus korvaa sairastumisen tai tapaturman aiheuttamia lääkärilaskuja sekä esimerkiksi peruuntuneen loman, mutta se ei korvaa kadonnutta matkalaukkua, varastettua passia tai muita tavaravahinkoja. Tätä varten on oltava erillinen matkatavaravakuutus.

Yli puolet yrityksistä vakuuttaa perheen lapset sekä lapsenlapset kaupan päälle, kun aikuinen ottaa vakuutuksen. Osa vaatii lapsille oman vakuutuksen tai perii lisämaksun.

Testissä 68 ruohonleikkuria: suurin osa leikkaa hyvin, bensiinikäyttöiset leikkurit kalleimpia käyttää

Testasimme 68 ruohonleikkuria, joista 38 on akkukäyttöistä, 13 sähkökäyttöistä, 10 käsikäyttöistä ja 7 bensiinikäyttöistä. Lähes kaikki testatut ruohonleikkurit tekevät pääasiassa hyvää tai erittäin hyvää jälkeä, mutta osa pienistä akkukoneista sekä käsikäyttöisistä koneista leikkaa ruohoa vain tyydyttävästi. Kaikki testin ruohonleikkurit ovat käyttömukavuudeltaan vähintään hyviä, eikä niistä löydy juuri heikkouksia.

Testissä akkukäyttöiset ruohonleikkurit on jaettu kolmeen kategoriaan leikkuuleveyksien perusteella. Alle 35-senttistä kaistaletta leikkaavien koneiden voi arvioida sopivan parhaiten pienille, alle 200 neliömetrin pihoille. 36–43-senttistä jälkeä tekevät koneet käyvät hyvin suuremmille eli 200–600 neliön kokoisille pihoille ja yli 44-senttistä ruohokaistaa viipaloivat laitteet vieläkin suuremmille, 600 neliömetriä ylittäville nurmialueille.

Bensaleikkurit ovat keskimäärin suorituskykyisempiä kuin akkuleikkurit, mutta niiden energiakustannukset ovat paljon kovemmat. Testissä on laskettu jokaiselle koneelle energiakustannus 250 neliön ruohopläntin ajamiselle. Akku- ja sähkökoneiden sähkönkulutuksessa on käytetty keskiarvohintaa 0,213 euroa per kilowattitunti ja bensakäyttöisille koneille 98E5-bensiinin maalis–huhtikuun keskiarvohintaa 2,29 euroa per litra. Näin laskien kerta-ajo bensakoneella tulee moninkertaisesti kalliimmaksi kuin akku- tai sähkökoneella.

Testissä on huomioitu ruohonleikkauksen sujuvuus myös esimerkiksi reunoilla ja seinänvierustoilla, sekä testattu koneiden toimivuutta pitkässä ja kosteassa ruohossa sekä heinikoissa. Jos omalta pihalta löytyy erikoisolosuhteita, kannattaa kiinnittää testitaulukossa kiinnittää huomiota juuri näihin arvosanoihin.

Testissä 32 robottiruohonleikkuria: isompi piha, isompi hinta

Robottiruohonleikkurit on jaettu kolmeen kategoriaan sillä perusteella, kuinka isoille pihoille niitä voi suositella. Ensimmäiseen kategoriaan kuuluvia leikkureita suositellaan korkeintaan 500 neliön leikkuualalle, keskikokoisille pihoille tarkoitetut robottileikkurit kykenevät 600–1 000 neliön pihoihin ja suurimmat ja kalleimmat laitteet tätä isompiin pihoihin.

Testatuista 32:sta leikkurista 22:ssa on mahdollisuus käyttää mobiilisovellusta, jolla voi esimerkiksi säätää laitteen ohjelmointia.

Yksi testilaboratorion tekemistä huomioista on se, että jos leikkaamista vaativa ruohoala on iso, alimitoitettu leikkuri voi joutua leikkaamaan jopa vuorokaudet läpeensä.

Robottiruohonleikkuria valitessa on syytä kiinnittää huomiota myös omalla pihalla vallitseviin olosuhteisiin. Jos pihalla on mäkiä tai kuoppia, kannattaa tarkistaa testitaulukosta, millaisella kallistuskulmalla ruohonleikkurin luvataan leikkaavan. Kaikkien testin robottien luvataan toimivan vähintään 25 prosentin kallistuskulmassa, mutta parhaat yltävät jopa 45 prosentin kallistukseen leikkaustoiminnan häiriintymättä.

Testitulosten perusteella alle 500 neliömetrin pihalle saa testin parhaan robottileikkurin alle tuhannella eurolla, 600–1 000 neliömetrin pihalle sopivasta testivoittajaleikkurista pitää pulittaa jo yli tuhat euroa ja yli 1 200 neliömetrin pihalle sopiva Testivoittaja maksaa jopa 2 000 euroa.

Testissä 29 leivänpaahdinta: isot erot hinnoissa, paahtonopeudessa ja paahtotuloksessa

Testasimme yhteensä 29 leivänpaahdinta, joiden hinnat vaihtelevat suuresti: noin 20 eurosta yli 300 euroon saakka. Laadussakin on suuria eroja, mutta korkea hinta ei takaa, että paahdin on laadukas. Jotkut kalliitkin mallit paahtavat leivän hitaasti, eivätkä ne välttämättä edes paahda leipää kunnolla. Testin kärjessä on kalliita paahtimia, mutta kärjen tuntumaan sijoittuu myös useita 20–50 euron laitteita.

Testissä laitteilla paahdettiin sekä tuoretta että jäässä olevaa, pakastettua paahtoleipää. Molempia leipiä paahdettiin kolme erää, ja paahtamiseen kulunut aika mitattiin. Sen jälkeen asiantuntijat arvioivat paahtotulosta: ruskistuneen alueen laajuutta ja lopputuloksen tasaisuutta.

Nopeita tuoreen leivän paahtajia on paljon, muun muassa kaikki testin kärkinelikon laitteet. Nopein paahtaa tuoreet leivät keskimäärin 1,7 minuutissa. Toisaalta testissä on myös muutamia todella hitaita laitteita, joilla paahtaminen kestää yli kolme minuuttia. Myös pakastetun leivän paahtamisessa nopeuserot ovat suuria.

Puolet laitteista jättää tuoreena paahdetusta leivästä vähintään neljänneksen vaaleaksi. Kuusi paahdinta ruskistaa tuoreesta leivästä niin pienen alueen, että ne saivat tästä testiosiosta vain yhden pisteen kymmenestä. Pakastetulla leivällä ruskistuneet alueet jäivät pääosin hiukan epätasaisemmiksi kuin tuoreella leivällä, mutta hyviä tuloksia saatiin silti monella paahtimella. Tasaisinta jälkeä tekivät ne laitteet, jotka tekevät tasaista pintaa myös tuoreena paahdettuun leipään.

Testivoittoon yltäneet kahden leivän paahtimet maksavat noin 150–300 euroa, mutta Kuluttajan Hyvä ostos -kunniamaininnan erinomaisesta hinta-laatusuhteestaan keräävät paahtimet maksavat vain 25–30 euroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.