Kuluttajan numero 4/2021 on ilmestynyt. Tässä numerossa kirjoitamme kesämökkeilystä, aurinkopaneeleista sekä kasvismyyteistä. Artikkelien lukemiseen tarvitset lehden takakannesta löytyvän asiakasnumeron.
Kesämökkeily: vuokramökki vai oma mökki?
Usein omistaminen ja vuokraaminen eivät toki ole tasavertaisesti punnittavia vaihtoehtoja. Osalle oma mökki on ehdoton, ja toiset haluavat vuokrata. Mökki on iso hankinta, joten monille se ei ole edes realistinen haave.
Lyhytaikainen vuokraus voi maksaa saman verran kuin oman mökin pelkät pakolliset, vuosittaiset maksut. Toisaalta jos ottaa huomioon lainanlyhennykset sekä huolto-, korjaus- ja varustelukulut, jotka voivat olla mitä vain kympeistä tuhansiin euroihin, halvemmalla voisi vuokrata mökkiä koko loman ja lukuisia viikonloppuja päälle.
Kannattaako aurinkopaneelien hankkiminen?
Oman aurinkosähkötuotannon suorat päästöt ovat luonnollisesti pyöreä nolla. Paneelien tuotannossa tosin erilaisia päästöjä syntyy samaan tapaan kuin muussakin elektroniikan tuotannossa.
Koska myös verkkosähkö on jatkuvasti vihreämpää, ei omien paneelien hankintaa voi välttämättä perustella puhtaasti ympäristösyillä. Jäljelle jäävät osittainen omavaraisuus sähkön suhteen ja ennen kaikkea kustannukset – parhaimmillaan paneelit säästävät itsensä takaisin käyttöikänsä aikana jopa moneen kertaan.
Kesäasunnolla, jolla ei ole sähköliittymää, aurinkopaneelijärjestelmä parantaa yleensä mökin varustelutasoa ja nostaa sen arvoa huomattavasti. Lisäksi kesäasujan elämänlaatu paranee yleensä sähkön ansiosta siinä määrin, että järjestelmän takaisinmaksuaika – sikäli kuin sellaista ylipäätään voi laskea – on yleensä merkityksetön. Kyseessä on investointi mukavuuteen ja jopa turvallisuuteen.
Suomessa sähkön pientuottajilla kuten aurinkopaneelien tai oman tuulivoimalan omistajilla on mahdollisuus myydä ylituotantonsa eli se sähkö, jota ei itse käytä, sähköyhtiölle.
10 kasvismyyttiä
Kesän tullen kotimaiset kasvikset ovat sesongissa. Selvitimme vastaukset seuraaviin väitteisiin:
- Kotimaisissa kasviksissa ei ole myrkkyjä.
- Kotimaiset kasvikset ovat maukkaampia ja terveellisempiä kuin ulkomaiset.
- Kasvikset olivat ennen vanhaan terveellisempiä kuin nykyään.
- Luomukasvikset ovat terveellisempiä kuin ei-luomut.
- Pakastekasvikset ja säilykkeet ovat vähemmän ravinteikkaita kuin tuoreet kasvikset.
- Kypsentäminen tuhoaa kasvisten ravintoarvot.
- Kasviksia ei kannata kuoria.
- Kasvikset eivät pidä nälkää loitolla.
- Hedelmät ja marjat lihottavat. Laihduttajan kannattaa välttää niitä ja noudattaa esimerkiksi ketogeenistä ruokavaliota.
- Kasvikset ovat kalliita.
Lue myös uniikit verkkosisältömme
Painetussa lehdessä julkaistujen artikkelien lisäksi julkaisemme verkossa säännöllisesti uusia artikkeleita, joita et painetusta lehdestä voi lukea. Tässä poimintoja tuoreimmista verkkohelmistä, joista useimmat ovat luettavissa vaikka et Kuluttajaa tilaisikaan. Valtaosa artikkeleistamme on kuitenkin maksumuurin takana ja vaatii tilauksen.
Useimmista muista lehdistä ja verkkojulkaisuista poiketen Kuluttaja ei myy mainostilaa painettuun lehteen tai verkkosivuille, minkä seurauksena julkaisemme lähes kaikki sisältömme vain tilaajillemme.
- Uunin ostajan opas
- Kauneusklinikan ”ilmaisista hoidoista” satelee vieläkin valituksia
- Kodinkoneliikkeet kauppaavat asiakaspalautuksia “outlet-tuotteina”, mutta erityisen halpoja ne eivät välttämättä ole – nämä 3 asiaa ostajan on hyvä tietää
- Ärsyttääkö jäätelöauton jatkuva pimputus? Kysyimme kahdesta ministeriöstä ja yhdestä virastosta: ”äänimerkinantolaitteita koskevaa sääntelyä ei voida soveltaa”
- Mikroaaltouunin ostajan opas
- Aurinkorasvojen suojakertoimet eivät vastanneet luvattua laboratoriotestissä
- Kellariin tulviva jätevesi ja kuristuneita lintuja – tällaista vahinkoa maahan heitetyt kasvomaskit voivat aiheuttaa
- Miljoonahyvitykset estivät ryhmäkanteen pikavippi- ja perintäfirmoja vastaan
- Asuntolainaa luottotietonsa menettäneille markkinoiva pankki jäi tappiolle Suomessa – pankin mukaan tulos ei ole floppi, ”odotamme edelleen kasvua”