Kuluttaja 4/2020: Artikkeleissa kuluttajan oikeudet liikennevälineiden myöhästyessä, kotimainen kala sekä lihan tulevaisuus

Kuluttaja 4/2020:n artikkeleissa käsittelemme lihansyönnin tulevaisuutta, kuluttajan oikeuksia liikennevälineiden myöhästyessä sekä kotimaista kalaa.

Kuluttajan numero 4/2020 on ilmestynyt. Tässä numerossa käsittelemme matkustajan oikeutta liikennevälineiden myöhästyessä, kotimaista kalaa sekä lihansyönnin tulevaisuutta. Artikkelit ovat Kuluttajan tilaajien luettavissa. Kirjautumiseen tarvitset lehden takakannesta löytyvän asiakasnumeron. Voit myös tilata lehden digi- tai printtiversion täältä.

Kesälomien myötä suomalaiset suuntaavat mökeille ja muuhun kesänviettoon. Tiesitkö, että esimerkiksi kaukojunan myöhästyessä yli 2 tuntia olet oikeutettu 50 prosentin hyvitykseen lipun hinnasta? Keräsimme kattavan tietopaketin matkustajan oikeuksista juna-, bussi-, laiva- ja lentoliikenteessä

Kesä on kotimaisen luonnonkalan kuten siian sesonkiaikaa. Kalaa pitäisi syödä monipuolisesti, mutta kaupasta lähtee yleensä mukaan tuttua ja turvallista: lohta, kirjolohta ja purkkitonnikalaa. Selvitimme, mitä kalaa kaupasta kannattaa ennemmin ostaa. Esimerkiksi silakkaa kalastetaan Suomessa paljon, mutta suuri osa saaliista menee ihmisten sijaan ravinnoksi ­turkistiloille ja kalankasvattamoille.

Kolmannessa isossa artikkelissamme käsittelemme lihansyönnin tulevaisuutta. Kuluttajat ovat tietoisia lihan ilmastotaakasta, mutta rakastavat lihan makua edelleen. Ratkaisuksi on tarjottu tuttujen kasviproteiinituotteiden lisäksi hyönteisiä ja laboratoriossa viljeltyä lihaa. Selvitimme, mikä on ratkaisuista paras. Ainakaan keinoliha ei tule ratkaisemaan lihansyönnin ongelmia lähivuosina. Ongelmana on oikeanlaisen koostumuksen ja elin­tarvikelainsäädännön lisäksi ennen muuta hinta. Esimerkiksi kaikki keinoviljellyn lihan kanssa työskentelevät tutkijatkaan eivät ole päässeet maistamaan valmista tuotetta.

Lisäksi perehdymme lainojen yhdistämiseen: jos on ottanut kalliita kulutusluottoja ja pikavippejä, lähtökohtaisesti niiden yhdistäminen yhdeksi matalakorkoisemmaksi velaksi kannattaa. Tällöin maksaa vähemmän korkoja eivätkä kuukausittaiset laskutuslisät juokse useasta velasta erikseen. Ensin pitää kuitenkin varmistua siitä, että uusi laina on vanhoja edullisempaa ja että talouden saa tällä hallintaan. Aina näin ei ole.

Silmiä avaavia juttuja, ei mainoksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.