Kuluttaja 3/2022 on ilmestynyt: artikkeleissa osakesäästötilit, yksityismajoituspalvelut sekä henkilöauton vaihtoehdot

Uusimmassa numerossamme kerromme osakesäästötileistä, hotelleita haastavista yksityismajoituspalveluista sekä vaihtoehtoisista kulkuneuvoista.

Kuluttajan numero 3/2022 on ilmestynyt. Tässä numerossa kerromme osakesäästötileistä, majoituspalveluista sekä henkilöautolle vaihtoehtoisista kulkuneuvoista.

Osakesäästötilit: ei veroa yksittäisistä myynneistä, lisäksi hyötyä korkoa korolle -ilmiöstä

Piensijoittajille tuli vuoden 2020 alusta rahanarvoinen työkalu, johon on tartuttu innokkaasti. Suomessa oli yli 250 000 aktiivista osakesäästötiliä vuoden 2021 lopussa. Kannattaa kuitenkin verrata osakesäästötilien hintoja ja ehtoja. Pieniä summia usein sijoittavalle löytyy selvästi edullisin vaihtoehto.

Perinteisillä arvo-osuustileillä osakkeiden osingoista ja myyntivoitoista maksetaan vero saman tien. Sen sijaan osakesäästötilin sisällä voi myydä pörssiosakkeita niin, ettei yksittäisistä myynneistä tarvitse maksaa veroa. Myöskään osinkoja ja korkotuloja ei veroteta vielä siinä vaiheessa, kun ne tulevat tilille.

Osakesäästötilin tuotto verotetaan vasta silloin, kun tililtä nostetaan rahaa. Kun verottaja ei käy tilillä joka välissä, siitä voi koitua etenkin pitkällä aikavälillä isoa rahallista hyötyä.

Osakesäästötilejä tarjoavat kymmenet palveluntarjoajat. Paikalliset osuuspankit on listattu Finanssivalvonnan rekisterissä erikseen, mutta tilin hinnat ja ehdot ovat kaikilla osuuspankeilla samat. Jos OP lasketaan yhdeksi toimijaksi, palvelun­tarjoajia on Suomessa kuusi.

Pörssisäätiön mukaan osakkeet ovat pitkällä aikavälillä tuottaneet keskimäärin 7 prosenttia vuodessa pitkällä aikavälillä. Tulevaisuus on toki aina epävarma, eikä mennyt takaa sitä, että tuotto olisi jatkossa sama.

Osakesäästötilin käyttäjä pääsee hyvin hyötymään korkoa korolle -ilmiöstä, koska hän voi sijoittaa osingot ja myyntivoitot täysimääräisesti uudelleen.

Osakesäästötilissä on kuitenkin pari tärkeää rajoitusta: yksi ihminen voi avata vain yhden osakesäästötilin, ja sille voi tallettaa maksimissaan rahaa yhteensä 50 000 euroa koko sinä aikana, kun tili on olemassa.

Yksityiset majoituspalvelut: kuluttajansuojalaki ei päde yksityishenkilöiden välisiin sopimuksiin

Yksityisessä asunnossa yöpymisessä on matkailijalle useita etuja: Kokemus matkakohteesta voi olla aidompi kuin kaupallisiin tarkoituksiin hiotussa hotellissa. Ruokaa voi halutessaan laittaa itse, mikä säästää rahaa ja tutustuttaa paikalliseen ruoka- ja markettikulttuuriin. Lisäksi esimerkiksi perheenjäsenet saavat enemmän yksityisyyttä kuin hotellissa, kun huoneita tai jopa kylpy­huoneita on enemmän kuin yksi.

Yksityismajoituksissa on kuitenkin yksi ratkaiseva ero verrattuna perinteiseen hotellivaraukseen: sopimuskumppanina ei välttämättä ole yritys vaan yksityishenkilö. Tällä on merkitystä etenkin ongelmatilanteissa. Yksityismajoituksen varaaja on enemmän omillaan, sillä kuluttajansuojalaki pätee vain yrityksen ja kuluttajan välisiin sopimuksiin, ja myös kuluttajariitalautakunta käsittelee pääsääntöisesti vain tällaisia riitoja.

Joskus kuluttajan voi olla vaikea saada selkoa, toimiiko verkkosivusto ainoastaan ilmoitusalustana vai myyjänä. Esimerkiksi yksityishenkilöiden mökkejä välittävä Lomarengas vaikuttaa päällisin puolin alustalta, aivan kuten Airbnb, mutta asiakas tekee sopimuksen suoraan yrityksen kanssa. Kuluttaja-asiamies on linjannut, että alustan velvollisuus on kertoa omasta roolistaan kuluttajalle.

Kuluttajaviranomaisille valitetaan esimerkiksi varatun huoneiston laatupuutteista, kuten siitä, että huoneisto on epäsiisti tai huonokuntoinen. Tällainen riski on todennäköisesti yksityishenkilöltä vuokrattaessa suurempi kuin silloin, kun toimitaan hotellin tai muun ammattimajoittajan kanssa, sillä ihmisten siisteyskäsitykset vaihtelevat.

Vaihtoehto henkilöautolle: sähköpyörät, sähköpotkulaudat ja muut kevyet sähkökulkuneuvot, mopot, mopoautot ja mönkijät – sekä yhteiskäyttöautot

Henkilöauto on monelle suomalaiselle toiseksi suurin sijoitus heti asunnon jälkeen. Etenkin kaupunkiasujalla on kuitenkin nykyisin paljon vaihtoehtoja auton omistamiselle.

Omaehtoinen moottorikäyttöisellä ajoneuvolla liikkuminen on mahdollista heille, joilla on varaa ja mahdollisuuksia suorittaa tarvittava kuljettajan tutkinto ja maksaa sekä ajoneuvon hankkimisesta, vakuutuksista, huolloista ja lukuisista muista kuluista muodostuvat kustannukset. Etenkin autojen kohdalla erilaiset vuokraus-, leasing- ja yhteiskäyttöratkaisut tekevät monissa tapauksissa auton itse omistamisesta vähemmän houkuttelevaa.

Huomattavasti suurempi murros liikenteessä on kuitenkin tapahtumassa akku- ja tietotekniikan kehittymisen myötä. Kevyet, tehokkaat litiumakut ja niiden monenlaisen hyödyntämisen mahdollistava digitaalinen tekniikka ovat tuoneet liikenteeseen monia uusia, sähköisiä ajoneuvotyyppejä. Muitakin uusia tulokkaita on, mutta niiden esiinmarssissa merkittävä tekijä ovat uudet säännökset. Niiden myötä teille on ilmaantunut muun muassa mopoautoja ja aiemmin vain maastossa nähtyjä mönkijöitä.

Kerromme artikkelissamme vaihtoehdoista henkilöauton omistamiselle. Mukana on niin polkupyörät, sähköpyörät, sähköpotkulaudat ja muut kevyet sähköiset kulkuneuvot, mopot, sähkömopot, mopoautot, skootterit, moottoripyörät kuin yhteiskäyttöautotkin. Artikkelistamme selviää muun muassa se, millaisen ajokortin kukin ajoneuvo tarvitsee – ja mitä kulkuneuvoja voi ajaa myös kortitta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.