Kuluttaja 3/2022 on ilmestynyt: testissä airfryerit, jääkaappi-pakastimet ja kotivakuutukset

Uusimmassa numerossamme testaamme ilmafriteerauskeittimet, jääkaappi-pakastinyhdistelmät sekä kotivakuutukset. Nettitesteissä vohveliraudat, akkukäyttöiset moottorisahat ja langattomat kotikaiuttimet.

Kuluttajan numero 3/2022 on ilmestynyt. Tässä numerossa testaamme trendikkäät airfryerit eli kiertoilmakypsentimet, jääkaappi-pakastinyhdistelmät sekä kotivakuutukset. Lisäksi olemme julkaisseet verkossa vohvelirautojen, akkukäyttöisten moottorisahojen sekä langattomien kotikaiuttimien testit.

Testasimme 21 kiertoilmakypsennintä: rapeaa ruokaa ripeästi, puhdistuksessa haasteita

Testaamamme kiertoilmakypsentimet maksavat noin 100–400 euroa. Laitteet kypsentävät ruuan kiertoilmauunin tavoin, mutta pienessä määrässä öljyä.

Testin kiertoilmakypsentimien ruuanvalmistuskapasiteetit vaihtelevat 400 grammasta 1,4 kilogrammaan. Tyypillisimmillään ruokaa voi kypsentää kilon kerrallaan. Ruokalajista ja kypsennysmäärästä riippuen kypsennysaika on noin 10–40 minuuttia, eli tyypillisesti ruoka kypsyy nopeammin kuin kiertoilmauunissa – etenkin jos ottaa huomioon lisäksi uunin lämpenemisajan. Poikkeuksen muodostaa pakasteranskanperunat, jotka valmistuvat kiertoilmakypsentimellä jopa hitaammin kuin uunissa.

Muutama laite saa tehtyä joistakin ruokalajeista rapeudeltaan täyden kympin arvoista, mutta yksikään ei suoriudu täydellisesti kaikista ruokalajeista. Testin kärkeen kiilaavat testiryhmän kalliimman pään laitteet. Testissä kypsennettiin erilaisia ruokia kuten ranskanperunoita, kanankoipia, kevätkääryleitä, kinkkupiiraita ja suklaakakkuja.

Kypsennysnopeus ja suurin kerralla kypsennettävä ruuan määrä eivät ole ainoita tekijöitä kiertoilmakypsennintä hankittaessa. Vaikka laite olisi supertehokas ja -nopea, mutta sen käyttö olisi tuskastuttavan hankalaa ja puhdistus tuntuisi painajaismaiselta, kypsennin voisi jäädä pölyttymään hyllylle. Kiertoilmakypsentimet soveltuvat myös kokille, jolla on peukalo keskellä kämmentä teknisten vimpainten kanssa, sillä laitteiden ohjelmointi on kautta linjan erittäin helppoa. Useimpien laitteiden puhdistuksessa on kuitenkin haasteita.

Testasimme myös kiertoilmakypsentimien lämpöturvallisuuden. Clas Ohlson 44-4412:n sekä Electrolux E6AF1-6ST:n avauspainikkeet lämpenivät testissä lähes 60-asteisiksi. Lääketieteellisessä aikakauskirja Duodecimissä julkaistun artikkelin mukaan 60–70 asteen lämpötila voi aiheuttaa pinnallisen palovamman jo muutamassa sekunnissa, ja 15–20 sekunnissa muodostuu jo syvä palovamma.

Testasimme 24 jääkaappi-pakastinta: osa jäähdyttää ruuat todella hitaasti

Testin jääkaappi-pakastinyhdistelmät on jaettu kolmeen ryhmään: noin 185 senttimetriä korkeisiin, noin 200 senttimetriä korkeisiin sekä kalustepeitteisiin laitteisiin. Matalimmat mallit ovat tyypillisesti jonkin verran halvempia kuin korkeammat tai kalustepeitteiset. Korkeampiin malleihin mahtuu yleensä enemmän säilöttävää.

Yhdistelmäkylmälaitteista testattiin suorituskyky, käyttömukavuus, sähkönkulutus ja melu. Lisäksi rakenteen laatu arvioitiin. Suurimman painoarvon sai suorituskyvyn arvosana. Testitulosten perusteella yhdistelmälaitteet eivät pärjää suorituskyvyltään parhaille erillisille jääkaapeille ja pakastimille, joten jääkaappi-pakastinta hankittaessa joutuu monesti tyytymään kompromissiratkaisuun. Yhdistelmälaitteen hankkimalla voi kuitenkin säästää rahaa: halvimmat testaamamme jääkaappi-pakastimet ovat halvempia kuin erikseen ostetut jääkaappi ja pakastin.

Suurin painoarvo testissä on annettu suorituskyvylle. Suorituskykyarvosanassa huomioitiin muun muassa oikeiden lämpötilojen säilyttäminen sekä ruuan viilennys- ja pakastusteho. Vain yksi jääkaappi-pakastin sai hyvän arvosanan suorituskyvystään, muiden suorituskykyarvosanat jäivät vain korkeintaan tyydyttäviksi. Jääkaapit eivät tyypillisesti pitäneet ruokia riittävän kylminä, ja osalla ruuan viilentäminen jääkaappilämpöiseksi vie jopa vuorokauden, hitaimmilla parikin vuorokautta.

Yhdistelmälaitteiden pakastinosat jäähdyttävät lisätyn ruuan -18 asteeseen parhaimmillaan alle viidessä tunnissa, pisimmillään aikaa kuluu lähes puolitoista vuorokautta. Testaamamme erillispakastimet eivät pakasta ruokaa yhtä nopeasti kuin nopein jääkaappi-pakastin, mutta hitaimmillaankin ruoka jäähtyy pakastelämpötilaan alle 20 tunnissa.

Pakastinosioista mitattiin myös, kuinka pitkään ne pitävät ruuat korkeintaan yhdeksän pakkasasteen lämpöisenä sähköjen katketessa. Arvosana kuvaa osaltaan pakastinosioiden eristävyyttä. Testatut yhdistelmälaitteet pitivät pakasteet kylmänä vajasta 9 tunnista aina yli 20 tuntiin saakka.

Testasimme kotivakuutukset: jopa satojen eurojen vuosisäästö kilpailuttamalla, vakuutusten hinnat laskeneet kahdessa vuodessa

Testasimme kahdeksan vakuutusyhtiön laajat kotivakuutukset. Omakotitaloasuja voi säästää yli 300 euroa vuodessa kilpailuttamalla kotivakuutuksensa. Vakuutuksen saa nyt myös halvemmalla kuin kaksi vuotta sitten. Huomioimme testissä vakuutusten ehdot ja hinnan sekä vakuutusyhtiöiden asiakastyytyväisyyden.

Koska kotivakuutus ei ole lakisääteinen, sen sisältöön ja siten myös hintaan vaikuttaa monta tekijää, kuten vakuutuksenottajan ikä, asunnon koko ja sijainti sekä se, asuuko vuokralla vai omassa kodissa.

Testiä varten vakuutusyhtiöiltä pyydettiin hinnat kahdeksalle esimerkkiasiakkaalle. Joukossa oli niin omakotitaloasujia kuin rivi- ja kerrostalojen asukkaitakin eri puolilta Suomea. Osa asuu vuokralla ja osa omistusasunnossa.

Vertailukelpoisuuden vuoksi vakuutusyhtiöitä pyydettiin sisällyttämään hintoihin samat osavakuutukset. Näitä ovat esimerkiksi tulipalo-, vesivahinko- ja matkatavaravakuutus.

Yksittäisen esimerkkiasiakkaan kohdalla kotivakuutuksen hinta voi vaihdella vakuutusyhtiöstä riippuen jopa satoja euroja vuodessa. Etenkin omakotitaloasujilla hintaerot ovat suuria.

Testivoittaja on ehdoiltaan testin parhaasta päästä, ja lisäksi vakuutus menestyi asiakastyytyväisyydessä. Edullisin se ei kuitenkaan ole, sillä edullisempia vaihtoehtoja on niin kerrostalo-, rivitalo- kuin omakotitaloasujallekin.

Jos haluaa äänestää puhtaasti lompakollaan, kokonaispisteissä testissä toiseksi yltänyt vakuutustuote nousee kärkeen, vaikka se ei vastaakaan vakuutusehdoiltaan Testivoittajaa.

Testasimme vohveliraudat: testijoukon halvin voitti testin, yhden kahva kuumeni vaarallisen kuumaksi

Testasimme 10 vohvelirautaa, joiden hinnat vaihtelivat noin 20 eurosta noin 80 euroon. Perustehtävässään eli vohvelien paistossa vain kaksi ylsi hyvään arvosanaan. Testissä vohvelit oli tarkoitus saada paistettua mahdollisimman kauniin tasaisen ruskeiksi.

Maultaan testissä paistetut vohvelit olivat herkullisia, täyden kympin veroisia, oli ne sitten paistettu millä tahansa testin vohveliraudalla. Maun lisäksi myös suutuntuma on tärkeää: vohvelit ovat parhaimmillaan päältä rapeina ja sisältä pehmeinä ja mureina. Vain yhdellä vohveliraudalla paistetut vohvelit olivat ulkopuolelta erittäin rapeita.

Seitsemän vohvelirautaa sai käyttömukavuudesta hyvän arvosanan, mutta käyttömukavuuden ala-arvosanoista kaikilta yhtä lukuun ottamatta löytyi yhdestä kolmeen huonoa tai erittäin huonoa arvosanaa.

Laboratorio arvioi vohveliraudoista myös rakenteen ja materiaalien laadun sekä lämpöturvallisuuden. Vain kolme tuotetta sai erittäin hyvän arvosanan rakenteen ja materiaalien laadusta.

Emerio WM-107165 jäi testissä viimeiseksi. Laitteesta löytyi turvallisuuspuute: muovinen kahva kuumeni vaarallisesti lähes 86 asteeseen laitteen liiallisen höyrynmuodostuksen vuoksi. Iholiiton mukaan jo 60–70 asteen lämpötila voi aiheuttaa pinnallisen palovamman vain sekunneissa.

Testasimme 13 akkukäyttöistä moottorisahaa: parhaat pärjäävät jopa perinteisille moottorisahoille

Työskentely parhailla akkukäyttöisillä moottorisahoilla ei jää suorituskyvystä kiinni, mutta akun valintaan kannattaa kiinnittää huomiota tai sahausaika voi jäädä lyhyeksi. Pidempää urakkaa varten kannattaa varata useampi akku tai pitkät tauot.

Testasimme sahojen suorituskykyä ja käytettävyyttä niin pysty- kuin vaakasuunnassa tapahtuvassa sahauksessa. Suorituskykyä testattiin katkomalla 5–30 cm halkaisijaltaan olevia puita, eli selvitimme kuinka sahat selviytyvät pihapuiden oksien karsimisen lisäksi myös paksumpien tukkien pätkimisestä. Suorituskyvyn testaamisen aikana tarkkailimme sahojen huoltotarvetta teräketjun kulumisen ja kiristämisen suhteen sekä teräketjuöljyn menekkiä. Myös sahojen akut pistettiin koetukselle selvittääksemme kuinka kauan yhdellä akulla pystyy sahaamaan ja kauanko akun lataamiseen kuluu aikaa.

Parhaimmat akkusahat ovat kokonaisarvosanaltaan lähellä sekä erittäin hyvää arvosanaa että verrokkeina olleita moottorisahoja. Polttomoottorin tuottama suorituskyky vie edelleen voiton, mutta vain niukasti. 36 voltin tai korkeamman jännitteen akkusahoista puolet pärjää suorituskyvyltään vielä 15 senttimetrin paksuisten puiden katkonnassa moottorisahoille, mutta tätä paksummissa rungoissa moottorisahojen suorituskyky alkaa erottumaan edukseen sahausnopeudellaan.

Suurin osa akkusahoista saa erittäin hyvän arvosanan vähäisestä huollon tarpeesta. Ketjut eivät juuri tylsyneet eikä niitä tarvinnut kiristellä suorituskykytestien aikana. Teräketjuöljyä sen sijaan kului hyvin erilaisia määriä testin aikana.

Testasimme 21 langatonta kotikaiutinta: 200 eurolla saa kaiuttimen, jonka äänenlaatu ei kalpene tuhannen euron hintaiselle kaiuttimelle

Testin kaiuttimet ovat langattomia kotikaiuttimia, eli musiikki toistetaan langattomasti bluetoothin tai wifi-yhteyden kautta esimerkiksi suoraan älypuhelimen kautta suoratoistopalvelusta kuten Spotifystä. Langattomuus koskee vain musiikin toistoa, sillä laitteet vaativat luonnollisesti sähkötöpselin virransyöttöön.

Testivoittajaksi yltää tällä kertaa testijoukon kallein, ainoana yli tuhat euroa maksava kaiutin, joka kerää 86 pistettä sadasta. Kaiuttimella on kuitenkin omat heikkoutensa. Jos langattomasta kotikaiuttimesta ei halua maksaa näin paljoa, vain 200 eurolla saa testimme perusteella äänenlaadultaan Testivoittajan tasoisen, täyden kympin arvoisen tuotteen. Jos testikakkosen hinta eli 200 euroa kuulostaa sekin kovalta, jo 60 eurolla saa äänenlaadultaan hyvän langattoman kotikaiuttimen.

Testin kaiuttimien äänenlaatuarvosanat eivät juurikaan vaihtele, kuunteli kaiuttimilla sitten klassista musiikkia, poppia, jazzia tai puheääntä. Lähes kaikki kaiuttimet saivat jokaisesta osa-alueesta identtisen arvosanan. Arvosanat vaihtelivat korkeintaan yhden numeron verran eri äänimateriaaleilla per kaiutin.

Jos kuuntelijoita on useampi, tai kaiutin sijoitetaan esimerkiksi keskelle olohuonetta illanvieton ajaksi, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten hyvin kaiuttimen toistama ääni kuuluu eri suuntiin. Iso osa kaiuttimista toistaa ääntä ympärilleen vain korkeintaan tyydyttävästi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.