Kuluttajan numero 2/2022 on ilmestynyt. Tässä numerossa testaamme akulla varustetut bluetooth-kaiuttimet, kuivaavat pyykinpesukoneet sekä monitoimikoneet. Lisäksi olemme julkaisseet verkossa yleiskoneiden sekä pienten pesukoneiden testit.
Testien lukemiseen tarvitset lehden takakannesta löytyvän asiakasnumerosi. Mikäli et ole Kuluttajan tilaaja, voit myös ostaa lukuoikeuden yksittäiseen testiin.
Testasimme 32 akulla varustettua bluetooth-kaiutinta: 200 euron hintainen pikkukaiutin nousi äänenlaadussa ylitse muiden
Hyvänkään puhelimen tai tabletin kaiuttimet eivät pärjää äänenlaadultaan erilliselle bluetooth-kaiuttimelle. Erityisesti matalat äänet eli bassotaajuudet jäävät kokonaan uupumaan mobiililaitteiden kaiuttimista.
Testasimme Kuluttajan tuoreimmassa numerossa yhteensä 32 akulla varustettua bluetooth-kaiutinta. Kaiuttimet on jaettu kahteen kokoluokkaan painon perusteella. Pienikokoisemmat kaiuttimet painavat 0,2–1,3 kilogrammaa ja maksavat 40–340 euroa. Kuten niin monen muunkin testaamamme tuoteryhmän kohdalla, hinta ei tälläkään kertaa ole tae laadusta: halvin pikkukaiutin osoittautui kokonaispistemäärältään yhtä hyväksi kuin kalleinkin. Yhteensä pieniä kaiuttimia on testissä mukana 21 kappaletta.
Suuremmat kaiuttimet ovat kalliimpia: hintahaitari on 170 eurosta aina 550 euroon saakka. Laitteet painavat 2,0–16,9 kiloa. Pelkkä massa ei kuitenkaan kerro jykevästä äänentoistosta, sillä testiryhmän painavin laite eli Sony SRS-XP700 jäi 11 laitteen testiryhmän jaetulle 7. sijalle.
Suurempi koko ei myöskään välttämättä tarkoita muhkeampaa ääntä: testimme parhaan äänenlaatuarvosanan saa pienten kaiuttimien 2. sijalle yltänyt vain noin 0,4 kilon painoinen Sonos Roam. Sonos ei kuitenkaan pärjää pikkukaiuttimien Testivoittajalle esimerkiksi käyttömukavuudeltaan tai akkukestoltaan: Sonos jaksaa vain 5 tuntia 40 minuuttia yhdellä latauksella, siinä missä Testivoittaja kellottaa yli kaksinkertaisen käyttöajan ja testin parhaimmat kaiuttimet – koosta riippumatta – jaksavat rokata yli vuorokauden yhdellä akullisella.
Testasimme kuivaavat pesukoneet: yhdistelmälaitteet eivät kaikilta osin pärjää erilliselle pesukoneelle ja kuivausrummulle
Testasimme pyykinpesukoneita viimeksi Kuluttajan numerossa 8/2021. Nyt testatut kuivaavat pesukoneet eivät yllä parhaiden erillispesukoneiden tasolle. Parhaat erillispesukoneet myös linkoavat paremmin kuin yksikään tämän testin yhdistelmälaitteista. Kuivaavat pesukoneet pärjäävät pyykin kuivauksessa kuitenkin parhaimmillaan yhtä hyvin kuin aiemmin testaamamme erilliset kuivausrummut. Kannattaa huomioida, että vaikka kuivaavien pesukoneiden pesukapasiteetit vastaavat tavallisten pesukoneiden pyykkimääriä, kuivauskapasiteetit ovat kuitenkin pienempiä kuin erillisillä kuivausrummuilla.
Kuivaavien pesukoneiden Testivoittaja maksaa 750 euroa. Tällä hinnalla saa sekä pesu- että kuivaustulokseltaan erittäin hyvän laitteen. Vertailun vuoksi: jos ostaa Kuluttajan aiempien erillislaitetestien Hyvä ostos -maininnan erinomaisesta hinta-laatusuhteestaan keränneet erillislaitteet, paketille tulee hintaa noin 1 300 euroa. Kummankin tuoteryhmän Testivoittajat maksavat yhteensä jopa yli 3 000 euroa. Yhdistelmälaitteen voi saada siis erillislaitteita halvemmalla – mutta kuivaava pesukone on myös omalta osaltaan kompromissi, sillä parhaatkaan testatut laitteet eivät pärjää kaikilta ominaisuuksiltaan erilliselle pesukoneelle ja kuivausrummulle.
Erityisesti pyykin rypistymisessä on isoja ongelmia: kaikki kuivaavat pesukoneet saivat pyykin rypistymisestä huonoimman mahdollisen arvosanan, siinä missä yhtä lukuun ottamatta kaikki testaamamme kuivausrummut pärjäsivät selvästi paremmin.
Kuivaavien pesukoneiden ongelmana on tavallisten pesukoneiden tapaan huuhtelutulos: Testivoittajia lukuun ottamatta kaikkien laitteiden huuhtelutulos jää huonoksi. Parhaatkaan kuivaavat pesukoneet eivät kuitenkaan huuhtele pyykkiä yhtä hyvin kuin pesukoneista parhaiten huuhtelevat, mikä on hyvä tiedostaa, jos perheessä on herkkäihoisia, aistiyliherkkiä, allergikkoja tai muutoin pyykkien pesuainejäämiin reagoivia henkilöitä.
Testasimme 13 monitoimikonetta: äänekkäimmän melutaso lähes 90 desibeliä, kaikki eivät selvinneet puhtain paperein kestävyystestistä
Testasimme Kuluttajan uusimmassa numerossa yhteensä 13 monitoimikonetta. Laitteet urakoivat laboratoriotesteissä monipuolisesti: vatkasivat kananmunia, kermaa ja majoneesia, hienonsivat yrttejä ja sipulia, siivuttivat perunoita, raastoivat juustoa ja porkkanaa, soseuttivat vauvanruokaa, rouhivat pähkinöitä ja valmistivat kakku-, lettu- ja leipätaikinoita.
Kalliilta laitteelta sopii odottaa kestävyyttä. Siksi on yllättävää, että hintavat Magimix Compact Systeme 3200 XL 18370F ja Cuisine Systeme 5200 XL Premium eivät loistaneet moottorin kestävyystestissä, jossa vaivattiin taikinaa ja sekoitettiin sahajauho–vesi-seosta useita tunteja päivässä yhteensä neljän päivän ajan. Myöskään edullisempi Magimix Mini Plus ei pärjännyt moottorin kestävyystestissä yhtä hyvin kuin useimmat muut testatut monitoimikoneet.
Testin monitoimikoneiden pitämässä metelissä on suuria eroja. Äänekkäimmät, yli 80 desibelin laitteet löytyvät testin hänniltä. Desibeleissä mitattuna äänekkäin kone on testin viimeiselle sijalle jäänyt OBH Nordica FO5468S0, josta lähtee laboratoriomittausten perusteella peräti 88,6 desibelin äänenpaine. Lyhytaikaisessa käytössä laitteen jyrinä ei todennäköisesti aiheuta haittaa kuulolle, mutta on hyvä tiedostaa, että Kuuloliiton mukaan kuulovaurio on todennäköinen, jos 88 desibelin melulle altistuu toistuvasti 4 tuntia.
Testasimme pienet päältä täytettävät pyykinpesukoneet: 700 eurolla saa lähes yhtä hyvän kuin 1 700 eurolla, mutta kumpikaan ei pärjää parhaille isoille pesukoneille
Painetussa lehdessä julkaisemiemme testien lisäksi julkaisemme säännöllisesti testejä, uutisia ja artikkeleita verkkosivuillamme.
Pienten pesukoneiden hintahaitari on suuri: 350 eurosta aina 1 700 euroon saakka. Kaksi kalleinta laitetta sijoittuu kuitenkin testin kärkisijoille. Joukon halvin malli jää Testivoittajasta vain viidellä pisteellä ja sijoittuu kokonaispisteissä testin viidennelle sijalle.
Joulukuussa testaamiemme täysikokoisten pesukoneiden Testivoittaja maksaa silti vähemmän kuin nyt testaamiemme pienten pesukoneiden paras laite, vaikka suurempi kone pärjääkin yhteismitallisessa testissämme selvästi paremmin. Samoin täysikokoisissa koneissa hinta-laatusuhde on tyypillisesti pieniä koneita parempi: samaan hintaan saa paremman laitteen. Pientä pesukonetta ei ole välttämättä järkevää ostaa, jos suuremmallekin on tilaa. Hinnastakaan valinnan ei tarvitse olla kiinni, sillä laadukas perusmallinen pesukone voi olla jopa halvempi kuin nyt testaamamme pienet koneet.
Testattujen pienien pesukoneiden pesutulokset eivät ole yleisellä tasolla yhtä hyviä kuin tavallisten edestä täytettävien koneiden tulokset. Sama pätee pääosin huuhtelutuloksiin. Linkoustuloksissa tai sähkön- ja vedenkulutuksissa ei sen sijaan ole merkittäviä eroja laitetyyppien välillä. Pikkukoneet pesevät yhden koneellisen suurin piirtein yhtä nopeasti kuin isommatkin, mutta koska täyttömäärät ovat pienempiä, pesuohjelman kesto pestyä pyykkikiloa kohden on suhteessa pidempi.
Testin parhaan kokonaispistemäärän kerää testin kallein pesukone. Hintaa sillä on peräti 1 700 euroa. Testivoittajan hienopesutulos on testin paras, samoin sähkön- ja vedenkulutus ovat selvästi testin alhaisimmasta päästä. Laite myös pesee pyykit nopeasti, huuhtelee pyykin hyvin ja on hiljainen lingotessa. Kuitenkin toiseksi parhaan pistemäärän keräävä laite on peräti tuhat euroa Testivoittajaa halvempi ja kone jopa pesee kirjopyykin Testivoittajaa paremmin – mutta on samalla koko testiryhmän äänekkäin linkouksen aikana.
Testasimme 18 yleiskonetta: halpakin tekee hyvää taikinaa, mutta vain neljä selvisi täysin puhtain paperein moottorin kestävyystestistä
Kaikkien testin koneiden varustukseen kuuluu taikinakoukku, vispilä ja vähintään jonkinlainen vatkain tai sekoittaja. Testissä tutkittiin useita leivontaan ja ruuanlaittoon liittyviä työvaiheita: kananmunan valkuaisen ja kermavaahdon vatkaamista, kakku-, leipä- ja lettutaikinan valmistamista sekä majoneesin valmistamista. Hyvä uutinen on se, että nämä valmistuvat testin laitteilla pääosin hyvin tai erinomaisesti.
Suorituskyvyn ja käytön lisäksi testaajat arvioivat laitteiden turvallisuutta, sähkönkulutusta valmiustilassa, kestävyyttä ja laatua. Kaikki laitteet läpäisivät turvallisuustestin ongelmitta, eikä valmiustilan sähkönkulutuksessakaan ole moittimista.
Kestävyyden kannalta yksi oleellisimmista osista on kuitenkin moottori. Moottorin kestävyys laitettiin testissä taikinan vaivaus- ja sekoitustestiin, jotka kestivät yhteensä viisi päivää. Molemmissa testeissä vaivattiin tai sekoitettiin ainesosia 6 tuntia päivässä, ja välillä pidettiin taukoja siten, että testausaika oli yhteensä 9 tuntia päivässä.
Neljä laitetta läpäisi moottoritestin kirkkaasti puhtain paperein. Huonoiten moottoritestissä kävi Boschin edullisille MUMS2EW-malleille.