Kuluttaja 2/2020: sähkösopimukset, vaarallisten tuotteiden poisvedot, harhaanjohtavat energiamerkit ja autojen käyttövoimat

Kuluttajan numero 2/2020 on ilmestynyt. Tässä numerossa käsittelemme sähkön puhelinmyyntiä, virtuaalivaluuttahuijauksia, energiamerkkien harhaanjohtavuutta, kaupoista poisvedettyjä vaarallisia tuotteita sekä autojen tiukentuneita päästömääräyksiä.

Kuluttaja 2/2020 on ilmestynyt. Tässä numerossa perehdymme muun muassa kodinkoneiden energiamerkintöihin, vaarallisten tuotteiden poisvetoihin sekä autojen käyttövoimiin. Alla poimintoja tuoreesta numerosta. 

Lue myös: Kuluttaja 2/2020:ssä testissä nenäliinat, led-lamput ja tabletit.

Sähkönmyyjä viranomaisten syynissä

Kuluttajaviranomainen on saanut alkuvuonna satoja yhteydenottoja halpaa sähkösopimusta puhelimitse kauppaavan Fi-Nergy Voiman toiminnasta. Ongelmat liittyvät etenkin laskutukseen: asiakkailta on laskutettu etukäteen käyttöarvion perusteella huomattavan suuria summia, eikä laskutusta ei ole tasattu vastaamaan todellista kulutusta. Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan puhelinmyyntiä harjoittavat sähköyhtiöt ovat ikuisuusongelma.

Satoja poisvetoja: yleisimmät syyt sähköturvallisuus ja allergeenit

Viime vuonna suomalaisista kaupoista vedettiin pois 530 vaarallista tuotetta. Näistä 330 oli tavaroita ja 200 elintarvikkeita. Lähes joka toisen tavaran kohdalla poisvedon syynä oli sähköiskuvaara. Seuraavaksi yleisimmät syyt olivat kemiallinen vaara sekä tulipalovaara. Elintarvikkeista yleisin syy poisvedolle oli tuotteen sisältämä allergeeni, eniten kaupoista vedettiin pois valmisruokia.

Autojen päästömääräykset tiukentuvat: vertailussa bensa, diesel, kaasu ja sähkö

EU:n tiukentuvat päästömääräykset velvoittavat autovalmistajat sakon uhalla pudottamaan ensi vuoden alusta alkaen myymiensä autojen keskimääräisen hiilidioksidipäästön. Tästä syystä ladattavia hybridiautoja on tulossa tänä vuonna myyntiin poikkeuksellisen paljon. Vertailussa bensiini-, diesel-, kaasu- ja sähköautojen käyttövoimien hinnat, valmistuksen ja käytön hiilidioksidipäästöt, ilmanlaatuun vaikuttavat paikalliset päästöt sekä tankkauksen tai latauksen hinta, nopeus ja tankkaus- sekä latauspisteiden määrää

Energiamerkit voivat olla harhaanjohtavia

Kodinkoneiden energiamerkkien tiedot voivat olla vääriä tai puutteellisia. Jopa 25 prosenttia energiamerkintöjen tiedoista ei täytä energiamerkinnän sääntelyn vaatimuksia. Asteikko on useissa tuoteryhmissä enää silmänlumetta: A+ kuulostaa hyvältä energialuokalta, mutta todellisuudessa se on huonoin, joka sallitaan esimerkiksi jääkaapeille, pakastimille, astianpesukoneille ja pyykinpesukoneille. Lisäksi kaikkia markkinoilla olevia laitteita ei ole testattu laboratoriossa, vaan valmistaja voi ilmoittaa energiamerkkiin tulevia tietoja pelkkiin laskelmiin perustuen.

Virtuaalivaluuttahuijaukset yleistyvät

Sadat suomalaiset lankesivat viime vuonna virtuaalivaluuttahuijauksiin. Huijauksissa hyödynnetään psykologisia keinoja, kuten tunnettuja auktoriteetteja tai brändejä sekä ihmisten toiveita nopeasta rikastumisesta. Keskusrikospoliisin kyberrikostorjuntayksikön mukaan vain murto-osa huijauksista päätyy poliisin tietoon. Huijauksiin liittyvä rikollisuus on kuitenkin kansainvälistä ja järjestäytynyttä. Kerromme artikkelissamme, miten huijauksen voi tunnistaa ja mitä tehdä, jos olet itse joutunut tai jos läheisesi on joutunut huijatuksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.