Kuluttaja 1/2021 on ilmestynyt: testeissä 16 suodatinpussia, 23 älykelloa ja 16 wc-puhdistusainetta

Kuluttajan numerossa 1/2021 testissä ovat suodatinpussit, älykellot ja wc-puhdistusaineet. Lisäksi olemme julkaisseet verkkosivuillamme kaksi testiä erilaisista mikroaaltouuneista.

Vuoden 2021 ensimmäinen Kuluttaja on ilmestynyt. Kuluttajan numerossa 1/2021 testissä ovat suodatinpussit, älykellot ja wc-puhdistusaineet. Lisäksi olemme julkaisseet kaksi verkkotestiä, vapaasti sijoiteltavista mikroaaltouuneista sekä kalusteisiin asennettavista eli integroitavista mikroaaltouuneista.

Voit lukea testit kirjautumalla sivustollemme lehden takakannesta löytyvällä asiakasnumerolla. Jos et ole tilaaja, voit myös ostaa lukuoikeuden yksittäiseen testiin.

Wc-puhdistusaineiden testi on muista testeistämme poiketen julkaistu kaikille avoimena, ilman maksumuuria, sillä testi on osa Euroopan Unionin rahoittamaa Nordic Consumer Testing of Dual Quality and Misleading Branding Strategies -projektia.

Testissä suodatinpussit

Lähetimme laboratorioon 16 Suomessa myytävää suodatinpussia. Laboratorio mittasi suodatinpusseista muun muassa raskasmetallipitoisuuksia ja märkälujuutta. Laboratorion asiantuntijat arvioivat lisäksi myös suodatinpusseilla uutetun kahvin maun aistinvaraisesti.

 

Suositusten mukaan elintarvikkeeseen kosketuksissa olevasta paperista saa liueta lyijyä enintään 10 mikrogrammaa kilogrammaa tai litraa kohti. Kuluttajan testissä neljästä suodatinpussista liukeni lyijyä kuumaan veteen 10,0–21,1 µg/l. Kaikkien näiden suodatinpussien edustajat kertoivat kuitenkin Kuluttajalle, että he eivät ole havainneet vastaavia lyijypitoisuuksia omissa laboratoriotesteissään, vaan omavalvonnassa mitatut määrät ovat olleet korkeintaan 1 µg/l.

Suurimmillaan yhdestä suodatinpussista liukeni lyijyä hieman reilusti alle mikrogramman verran, joten yhdellä kahvinkeittokerralla testaamistamme suodatinpusseista irtoaa lyijyä korkeintaan noin 7 OIKAISU: 1-2 prosenttia lyijyn keskimääräisestä päivittäisestä saannista.

Testissä älykellot: erinomaisen kellon voi saada myös kohtuullisella hinnalla

Testasimme 23 älykelloa, joiden hinnat vaihtelivat noin 120–510 euron välillä. Vaikka testattujen älykellojen kallein malli maksaa yli 500 euroa, halvemmallakin saa jo erittäin hyvän laitteen. Älykellojen testivoittaja maksaa 250 euroa, mutta lähes yhtä hyvän älykellon saa jopa alle 150 eurolla.

Testaamastamme 23 älykellosta 7 parasta osoittautui erittäin hyviksi ja loput 16 hyviksi. Aivan kaikilla osa-alueilla älykellot eivät kuitenkaan ole toimivia. Osaa ei voi käyttää ­esimerkiksi puhelimen ohjaukseen, ja toisilla taas muun muassa askel- sekä sykemittausten tuloksiin ei voi luottaa, vaan mitattu askelmäärä saattaa poiketa peräti 80 prosenttia todellisesta askelmäärästä.

Kaikki testin älykellot ilmoittavat ­saapuvista puheluista, tekstiviesteistä, sosiaalisen median viesteistä sekä sähköposteista. Puhelimen ohjaaminen sujuu vaihtelevasti: osalla ei voi esimerkiksi ohjata puhelimessa toistettavaa musiikkia lainkaan, joten kappaleen vaihtaminen treenin aikana edellyttää puhelimen kaivamista taskusta.

Testissä selvitimme muun muassa sen, mikä on paras urheilukello esimerkiksi monipuoliseen urheilukäyttöön, pyöräilijälle ja juoksijalle.

Testissä wc-puhdistusaineet: pH-arvo vaikuttaa puhdistuskykyyn

Wc-puhdistusaineiden tärkeimpään ominaisuuteen eli puhdistuskykyyn vaikuttaa puhdistusaineen pH-arvo. Puhtaan veden pH on 7, happaman liuoksen pH on tätä pienempi ja emäksisen tätä suurempi. Testattujen puhdistusaineiden pH:t vaihtelivat erittäin happamasta 0,2:sta erittäin emäksiseen 13,1:een. Happamiin ja emäksisiin liuoksiin liukenee erilaista likaa. Testin viidestä parhaasta puhdistusaineesta neljä oli emäksisiä ja yksi hapan.

Laboratoriotulosten perusteella valkaisuainetta sisältävät, vahvasti emäksiset puhdistusaineet ovat hyviä poistamaan likaa posliinipinnalta. Emäksiset puhdistusaineet eivät kuitenkaan liuota kalkkia tai ureaa, vaikka ne ovatkin tehokkaita esimerkiksi rasvaliukoisen lian poistamisessa.

Puhdistusaineissa on myös pinta-aktiivisia tensidejä eli veden pintajännitystä alentavia kemikaaleja. Tensidit auttavat rasvalian puhdistamisessa ja vaikuttavat siten wc-puhdistusaineiden puhdistustehoon. Tensidejä on erilaisia. Veden kovuus vaikuttaa pinta-aktiivisten aineiden toimivuuteen.

Wc-puhdistusaineiden testivoittaja ansaitsee 61 pistettä sadasta. Tuotteen puhdistuskyky on hyvä. Se poistaa kalkkia erityisen hyvin, myös kaltevilta pinnoilta kuten wc-pytyn sisäpinnoilta. Valumanopeus on kuitenkin suuri, joten pinttyneisiin likoihin se ei ennätä vaikuttamaan pitkään.

Hyvä ostos -maininnan hyvästä hinta-laatusuhteesta ansaitsee tuote, jonka litrahinta on vain puolet testivoittajasta. Kalkinpoistossa tuote jää selvästi testivoittajasta ja se valuu testivoittajaakin nopeammin pois puhdistettavilta pinnoilta, eli se ei ole paras vaihtoehto pinttyneen lian kemialliseen poistamiseen.

Hyvä ostos -tuotteen kanssa samaan pistemäärään yltänyt toinen tuote ei saanut kunniamainintaamme, sillä puhdistusaineessa on ympäristölle haitallista rikkipitoista sulfamiinihappoa.

Testissä vapaasti sijoitettavat mikroaaltouunit: kallis ei ole välttämättä hyvä

Painetussa lehdessä julkaistujen testien ohella olemme julkaisseet verkossa kaksi erillistä testiä lukijoillemme. Ensimmäinen näistä testeistä pitää sisällään 42 vapaasti sijoitettavaa mikroaaltouunia. Mukana testissä on 20 perusmikroa, 18 grillitoiminnolla varustettua mikroa ja 4 yhdistelmämikroa, joista löytyy leipomiseenkin sopiva kuumailmatoiminto.

Testimme perusteella mikro-ostoksilla kannattaa olla tarkkana. Esimerkiksi grillimikroista vain puolet pärjäsi testissä hyvin. Selvitimme grillitoimintojen tehokkuuden kahdella eri ruuanlaittotestillä, ja ainoastaan yksi mikro sai hyvän arvosanan molemmista.

Testaamiemme perusmikrojen hinnat vaihtelevat noin 40 eurosta 280 euroon, ja kallein pärjäsi kaikkein heikoimmin. Testivoittaja oli 135 euron hintainen laite, mutta pienemmälläkin budjetilla saa erinomaisen perusmikron. Vain 40 euroa maksava mikroaaltouuni ylsi toiselle sijalle ja palkittiin testissä parhaasta hinta-laatusuhteesta kertovalla Hyvä ostos -merkillä. Hyvä ostos -laite pärjäsi ruuan sulatus- ja lämmitystesteissä keskimäärin yhtä hyvin kuin testivoittaja, mutta häviää voittajalle äänekkyydessä ja helppokäyttöisyydessä.

Lähes puolet testimme mikroista on varustettu grillaustoiminnolla, jonka ansiosta niissä voi paistaa vaikkapa rapeat pitsat ja kanankoivet – tai ainakin teoriassa pitäisi voida. Testitulokset puhuvat kuitenkin karua kieltä. Alle puolet 18 mikrosta grillaa niin hyvin, että ne kannattaisi ostaa grillitoiminnon vuoksi.

Selvitimme laboratoriossa myös grillimikrojen turvallisuuden. Mittasimme, miten paljon ne kuumenevat ulkopuolelta grillauksen aikana. Huonoimmaksi todettiin laite, jonka päältä mitattiin 50 asteen lämpötila. Parhaimmat mikrot eivät käytön aikana kuumentuneet ulkopuolelta lainkaan.

Perusmikrojen ja grillaavien mikrojen ohella testissä on mukana neljä yhdistelmämikroa. Ne tarjoavat samassa paketissa sekä mikroaaltouunien että perinteisten, vastuksilla toimivien uunien ominaisuuksia. Kaikki yhdistelmämikrot saivat testissä hyvän kokonaisarvosanan eli vähintään 60 pistettä sadasta.

Testissä integroitavat mikroaaltouunit: hurjat hintaerot, pienemmät laatuerot

Vapaasti sijoitettavien mikroaaltouunien ohella testasimme 20 integroitavaa eli kalusteisiin sijoitettavaa mikroaaltouunia. Tässäkin joukossa mukana on perusmikroja, grillimikroja ja yhdistelmämikroja. Hinnat vaihtelevat noin 200 eurosta noin 3 000 euroon.

20 integroitavasta mikrosta 13 on yhdistelmämikroja. Niiden hintahaitari on valtava, 600–2 800 euroa. Yllättävää kyllä, kalleimmasta ja halvimmasta mallista ei paljastunut laboratoriossa ratkaisevia eroja.

Kannattaa huomata, että 4 yhdistelmämikroa sai testissämme vain tyydyttävän kokonaisarvosanan eli alle 60 pistettä sadasta. Yleisimmin niillä on ongelmia käytön helppoudessa, sähkönkulutuksessa tai molemmissa. Yksi lähes tuhat euroa maksava mikro ei suoriutunut hyvin edes monista ruuanlaittotesteistä ja sai siksi vain tyydyttävän arvosanan suorituskyvystä.

Testissä oli myös 4 integroitavaa perusmikroa. Laitteilla voi sulattaa pakasteet ja lämmittää ruuantähteet, mutta niistä ei löydy grillaus- tai uunitoimintoja. Hintaskaala on 150–600 euroa, mutta nelinkertaisella hinnalla ei saa nelinkertaista laatua.

Loput 3 integroitavaa mikroaaltouunia on varustettu grillaustoiminnolla. Grillitoiminnolla ruokaan voi ruskistaa rapean pinnan. Hintaa grillimikroilla on noin 200–1 600 euroa. Kaikista halvimmassa mikrossa on tingitty helppokäyttöisyydessä, hiljaisuudessa ja hieman myös turvallisuudessa.

Tutkittua tietoa ostopäätösten tueksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.