Kuluttaja 1/2020 on ilmestynyt: Myyntipuhelusta on saatava tallenne, puhelinten korjattavuudessa on isot erot, terveysjuomat ovat epäterveellisiä…

Vuoden ensimmäisessä numerossa perehdymme kuluttajan oikeuksiin puhelinmyynnissä, älypuhelinten korjattavuuteen, epäterveellisiin terveysjuomiin sekä yksityisten lääkäriasemien näyttenottolaboratorioiden suuriin hintaeroihin.

Kuluttaja 1/2020 on ilmestynyt! Tässä numerossa perehdymme muun muassa kuluttajan oikeuksiin puhelinmyynnissä, älypuhelinten korjattavuuteen ja päivitettävyyteen, terveysväittämillä markkinoituihin juomiin sekä yksityisten lääkäriasemien näyttenottolaboratorioiden hintoihin.

Puhelinmyyntiyritykset nauhoittavat puhelut voidakseen todistaa sopimuksen syntymisen. Kuluttajalla on oikeus saada myyntipuhelusta joko äänite tai nauhoituksesta litteroitu tekstiversio. Puhelinmyyjät eivät kuitenkaan aina halua luovuttaa tallenteita. Esimerkiksi eräs puhelinmyyntiyritys vaati, että tilausvahvistuksen sisältävä nauhoite pitää tulla kuuntelemaan Tampereelle yrityksen toimipisteeseen. Tietosuojavaltuutetun mukaan yritys rikkoo lakia, jos asiakas velvoitetaan tulemaan paikan päälle kuuntelemaan nauhoitus.

Selvitimme puhelinvalmistajilta sekä huoltoliikkeiltä, kuinka pitkään puhelimiin on saatavilla varaosia sekä käyttöjärjestelmä- ja tietoturvapäivityksiä. Vastaukset yllättivät: huoltoliikkeet korjaavat jopa 10 vuotta vanhoja puhelimia. Varaosien saatavuus vaihtelee kuitenkin merkeittäin ja malleittain. Ohjelmistopäivitysten osalta yksi valmistaja nousi ylitse muiden.

Vitamiinivesiä, kombuchoita ja muita trendijuomia ostetaan terveyshyötyjen toivossa. Todellisuudessa juomista voi olla enemmän terveyshaittaa kuin -hyötyä, sillä pullollinen terveysjuomaa sisältää sokeria pahimmillaan 14 sokeripalan verran. Lisäksi juomia kaupitellaan terveysväittämillä, jotka eivät aina kestä päivänvaloa: esimerkiksi Olvi Health Lab Vision -terveysjuomaa markkinointiin lainvastaisesti. Olvi muutti markkinointitekstiään Kuluttajan yhteydenoton jälkeen.

Yksityisten lääkäriasemien näytteenotto- ja laboratoriopalveluissa on suuret hintaerot, selvityksemme paljastaa. Hintaeroista huolimatta näytteet voidaan analysoida tismalleen samassa keskuslaboratoriossa. Keskuslaboratoriot voivat sijaita täysin toisella puolella maata, ja osa näytteistä matkaa jopa Suomenlahden yli Viroon analysoitaviksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.