Oletko kyllästynyt nopeasti hajoaviin kodinkoneisiin, joita ei kannata korjata?

Ongelmaan on luvassa ratkaisu vuoden kuluttua.

Vuoden kuluttua eli vuodesta 2021 lähtien kodinkonevalmistajien on ­tehtävä tuotteistaan kestävämpiä ja korjattavampia. EU-päätös koskee esimerkiksi valaisimia, televisioita, pesukoneita, jääkaappeja ja astianpesukoneita.

Kodinkonevalmistajien on varmistuttava, että tärkeimmät komponentit ja kuluvat osat ovat ammattilaisen vaihdettavissa tavanomaisia työ­kaluja käyttäen, ilman että laite ­vaurioituu korjauksessa. Varaosia on oltava saatavilla 7 tai 10 vuoden ajan, laitetyypistä ja varaosasta riippuen. ­Valmistajien on toimitettava varaosat korjaamoille 15 työpäivän sisällä, ja lisäksi huolto-ohjeiden pitää olla ­korjaamojen saatavilla.

Kommentit (29)

35- vuoden kauppiaskokemuksella. Ikävä kyllä, suurinosa kuluttajista haluaa ”halpaa paskaa ” ja saa sitä. Hyvääkin on tarjolla , mutta ei 199,- hintaan .1000,- € saa jo jotain laadukastakin.

Ostin sillä tonnilla hapalaatuista paskaa. Merkkikone puoli vuotta ja korjuulla usean vian takia …

Voin sanoo kuluttajakokemuksella, että ei hinta oo laadun tae.

Usein kuitenkin sen edellytys, halvassa hinnassa joudutaan tinkimään raaka-aineiden sekä työn laadusta.

Voin sanoa kuluttajan kokemuksella, että ei sitä myyjää kiinnosta mikään muu kuin se, että saa kalliimman laiteen myytyä ja imelintä on aina kuulla se sama vanha ”mulla on tää sama malli itellä”.

”suurinosa kuluttajista haluaa ”halpaa paskaa ” ” on aika messevä väite. Suurin osa kuluttajista haluaa rahoilleen vastinetta.

Ei noi tonnin laatubrändit tarkoita yhtään mitään. Luvataan käyttöiäksi kotikäytössä jopa 20 vuotta. Takuuta ei uskalla kuitenkaan antaa kuin kahdeksi (2) vuodeksi. Eli sen enempää valmistaja ei pysty takaamaan toimivuutta.
Siinä on 3 kpl koneita 8 vuodeksi kiinalaista laatua, jos niikseen. kaikki ne kuitenkin lopukädes tekee sen mitä nimi kertoo, esim. pesee pyykin. 300€ tai tonnin kone ei kumpikaan sitä silminnähtävästi tee paremmin, kuin korkeintaan myyjän puheissa.

Kuudetta vuotta tiskaa moitteettomasti tuo turkissa valmistettu 199€ UPO.
Yli 14 vuotta on jo hyrrännyt pesukoneena tarjousmallin Candy.
Parikymmentä vuotta vanha mekaanisella kellokytkimellä varustettu halpismikrouuni kuumenee edelleen kuin uutena, vaikka niiden teho pitäis käytössä muka laskea. Näissä halpiksissa vaan on vähemmän turhia hienouksia jotka hajoaa nopeasti – perustekniikka tuntuu kestävän parhaiten.

Mielelläni ostaisin laadukasta ja olisin valmis maksamaan siitä reilusti enemmän kuin ”halvasta paskasta”. Mutta mistä minä, tavallinen kuluttaja, tietäisin, mikä on laadukasta ja kestävää? Kalliista hinnasta? Jos haluan ostaa kallista, niin kauppiashan toki mielellään myy kalliilla. Vaikka sitten sitä ”halpaa paskaa”.

Haluan siis ostaa laadukasta ja olen siitä myös valmis maksamaan. Markkinointiviestitulvan keskellä se ei ole helppoa. Varminta ostaa edullista, niin sitten ei niin harmita, jos se menee rikki.

Minulla nyt juuri kokemusta Whirlpoolin jääkaappi-pakastimesta ja pyykinpesukoneesta. Molemmat alle 10 vuotta vanhoja ja vikoja löytyy.

Olet kuitenkin saanut kestämään kymmenen vuotta. Mulla ei pyykinpesukone kestänyt kuin 2.5 vuotta. Kaikkien ohjeiden, neuvojen ja tiedon vastasesti tilasin siihen kolmenkympin osan ja nyt se on pelannut viisivuotta. Väite siitä että 600€ konetta ei kannata korjata ei oikeastaan perustu mihinkään, kun se seuraava 600€ kone ei kestä sen pitempään kuin se korjattu konekkaan. Ja niitä voi korjata ja niitä pystyy korjaamaan eikä ne osatkaan niin kalliita ole.

Väite korjaamisen kannattavuudesta perustuu siihen, että työukko veloittaa niin paljon ettei kannata. Jos itse osaa korjata niin eriasia

Nuorena kun ei ollut varaa ostaa kallista pyykkikonetta ostimme halvan vuonna1973,oli zppas muistaakseni merkiltään. kestikauan 30 vuotta. poisto pumppu hajosi lopuksi. kerran korjattiin kun alkoi käryään. meni kotivakuutukseen. kyllä ennen kesti halvatkin kun hyvin sattui. .

Meillä oli 1970 ostettu Zoppas merkkinen jääkaappi ja siinä ei ollut mitään vikaa. 16 vuotta se oli jatkuvassa käytössä ja kun talo 1986 myytiin niin sinne se keittiöön jäi uudelle omistajalle käyttöön.

Olen uusinut jääkaapin kahdesti vuoden 2009 jälkeen. Enkä mielestäni ole ”halpoja paskoja” ostanut, ihan tunnettuja merkkituotteita yli keskihintojen. Ei voi korjata. Vanhemmillani on 1993 ostettu jääkaappi, toimii edelleen eik ole korjattu kertaakaan.

Hinta ei todellakaan laatua takaa. Olen tehnyt ikäni sähkö/elektroniikkalaitehuoltoja ja ysein törmää että se kallis ja arvostettu brändi on sortunut surkeisiin halpoihin konestoihin, koppa on kyllä laadukkaannäköinen. Moni kakku päältä kaunis. Erään tunnetun ja hyvänä pidettn merkin laitteista olen jopa löytänyt tahallisesti pienellä reijällä puhkaistuja kondensaattoreita että kuivuisivat nopeammin ja asiakas ostaa uuden, ihan selkeää kieroilua elektroniikka ja laitevalmistajilta. 🤬

Uskon. Tunnetuin valmistajien huijaus on edesmennyt hehkulamppu. Ne vanhennettiin tarkoituksella hajoamaan nopeasti, jotta uusia lamppuja menisi kaupaksi.

Merkkituotteissa on usein ”brändilisä”, eli tuotteista otetaan parempi kate. Siksi korkeampi hinta ei ole välttämättä laadun tae.

Ensimmäinen astianpesukoneemme kesti 19 vuotta. Sitten olikin siinä välissä kaksi, jotka kestivät juuri ja juuri n. 5,5 vuotta per kone. Sitten 2006 kyllästyin ja ostin jälleen saman merkkisen, kuin se ensimmäinen ja se nyt tuossa pesee edelleen – on tosin kerran korjattu. Valitettavasti tätä merkkiä ei enää tuoda Suomeen. Jääkaapeista ensimmäiset toimivat todella pitkään, mutta niiden kohdalla sama juttu, eivät toimi enää, kuin vähän aikaa. Jos haluaa kaksi kompressoria jääkaappipakastimeen, joutuu pulittamaan lähes pari tonnia. Nämä ovat muka niin hienoja, mutta eivät kestä mitään. Nyt on tuo uusin jääkaappi ollut tuossa keittiössä kohta kaksi vuotta ja jännittävää nähdä, miten kauan kestää. Liedetkään eivät enää kestä juuri mitään. Kyllä kaipaa vanhoja laitteita, vaikka ne joskus sähkösyöppöjä olivatkin, mutta olivat luotettavia ja kestäviä.

Ehkä tuo laadunvalvonta pitäisi integroida tulevaan laitteiden ja koneiden internettiin. Muutoin oikeuslaitos kaatuu kodinkoneiden jutturuuhkan alle.

Laitteen ikä ei sinänsä kerro laadusta ja kestävyydestä juuri mitään.
Käyttötunti- ja käyttöprofiilimittain ovat ne, jotka takuutilanteissa ovat merkittäviä.

20vuotta sitten ostin kotimaiset ruusenlev koneet kaikki kerralla uuteen taloon,, ja kaikki toimii vieläkin 🙂, sillon sai viellä laatutavaraa!

Sekä halpojen että kalliimpien kodinkoneiden kanssa keston voi ratkaista käyttörasitus. Esimerkiksi tungin pitkään palvelleen pesukoneen kerran liian täyteen ja se katkaisi kamelin selän. Nyt on vaihdettu englantilainen merkki saksalaiseen, saa nähdä kestääkö taas yli 14 vuotta.

pesukoneemme on sanonut irti työsopimuksen, kone on merkiltään Bosch Maxx 5. ko. konemerkkiä pide-
tään kestävänä ja toimivana, mutta yllättävä rikkoutuminen pistää huolestumaan. kannattaako ryhtyä
korjauttamaan?

Ostin 2018 marraskuussa astianpesukoneen . Takuu 2 vuotta , ja huhtikuu 2021 kone ei toimi . Edellinen siemens toimi 15 v ja 4 hengen taloudessa . Tämä uudempi reilu kaksi vuotta ja noin 250 koneellista . Ei ollut merkki tae . Uudessa koneessa valmistaja Saksa . Hieman mietityttää , mikä merkki seuraavaksi . Tuskin kiinalainenkaan vähempää kestää ja takuu olisi voimassa .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.