Kissanruuissa homemyrkkyjä

Ruotsalaislehti Råd & Rön testasi, sisältävätkö kissan kuivaruuat homemyrkkyjä. Myrkkyjä paljastui peräti kolmasosassa testatuista täysravinnoista.

Suomessakin myytävän Schesir Sterilised & Light kana -täysravinnon fumonisiinipitoisuus oli korkeampi kuin Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn mukaan kissanruuissa keskimäärin. Fumanisiinipitoisuus kuitenkin alitti EU:ssa lemmikkien ruualle maksimipitoisuudeksi määritellyn rajan 5 mg/kg. Fumonisiinia epäillään syöpävaaralliseksi. 

Matalia homemyrkkypitoisuuksia löytyi Suomessa myytävästä Best Friend Bilanxin kanatäysravinnosta, Bozita Felinen Sensitive Hair & Skinistä sekä Perfect Fit Adult 1+ Rich in Chickenistä.

Artikkelia päivitetty 18.10. klo 16:17: fumonisiini B1:n ja B2:n suurin sallittu pitoisuus lemmikkien ruuassa on 5 mg/kg. Aiemmin kirjoitimme, että kissanruuassa ei olisi määritelty fumonisiinille sallittua enimmäismäärää. Schesir Sterilised & Light kana -täysravinnon fumonisiinipitoisuus ei ylittänyt Råd & Rönin mittauksessa EU:n määrittelemiä raja-arvoja.

Kommentit (19)

Onkohan sama Harmuli jonka tunnen 🙂 Jukka-Poijalta terkkuja. Juki toivoo lisää testejä kissojen ruoille. Ne on niin kalliitakin ja sitten syötetään ihan kakkaa.

Olisi hyvä tietää tarkemmin mitä Bilanxin tuotetta tässä nyt tarkoitetaan, viljattomia raksuja vai muita raksuja vai kenties märkää ruokaa ?

Ruotsalaislehti Råd & Rön testasi, sisältävätkö kissan kuivaruuat homemyrkkyjä. Myrkkyjä paljastui peräti kolmasosassa testatuista täysravinnoista. Testattiin siis, sisältävätkö KUIVARUOAT homemyrkkyjä.

Koskeeko tämä nyt viljattomia Bilanxin kanatäysravintoa vaiko Bilanxin kanaraksuja joissa on viljaa!? Vai koskeeko se ihan kaikkia Bilanxin kanaraksuja???

Samaa mietin kuin edellä. Bilanxin viljattomat kuivaruoat (yhtenä niistä kana) on käytössä meillä. Ainoita ruokia, joista ei tule vatsa- tai allergiaoireita minun 4 kissalle! Testattu on kaikkia mahollisia. Syövät tietty lisäksi muutaki ruokaa (raakaliha jne.). Pitää varmaan lukea se alkuperänen tutkimus, että tietää mikä Bilanxeista on kyseessä.

Onneksi mun kissat syö raakaruoka niin ei tartte homeita pelätä. Kuivaruoka ei olekaan mitenkään muutenkaan terveellistä kissoille.

Miten on mahdollista että jossain tehtaalta tulee homeista rehua vain joihinkin tuotteisiin. Miten hygienia voi olla niin huono. Mikä osa rehusta on niin homeessa. miten sitä edes laitetaan seokseen. Ja miten on mahdollisa että on taso hometta joka sallitaan. Onko sama myös ihmisten ruuan suhteen.

Siis tässähän ei nyt ole kyse homeisesta ruoasta, vaan homemyrkyistä. Jotta sitä hometta ei siis sinne rehuun tulisi.

Mielenkiintoista tietää mitä kaikkia merkkejä on testattu ja missä kaikissa kyseisen myrkyn pitoisuudet ovat korkeita ja sisältävätkö ylipäätänsä sitä myrkkyä kaikki ruoat vai ei. Ja muutenkin olisi hyvää tietää kuinka paljon siitä on kuivissa muonoissa . Varmasti määrät vaihtelevat valmistajasta/laadusta riippuen. Jos jollakulla on tietoa, niin kertokaa, please!

Uskon että viittaat siihen, ettei viljaisa höttö jota suurin osa marketin eläinruuista on, ole rakkaiden lemmikkiemme arvoista. En voisi olla enempää samaa mieltä.

Lemmikkieläinkauppamuona ei valitettavasti kuitenkaan automaattisesti tarkoita riskitöntä ruokintaa. (Välttämättä ei edes mitenkään terveellisempää muutenkaan – aina kannattaa vilkaista tuoteselosteet!) Jutussa mainittu Bozita on myynnissä käsittääkseni pelkästään eläinkaupoissa, kuin myös Schesir. Aikanaan esim. erääseen laadukkaaseen koiranruokaan – jonka merkkiä en kuollaksenikaan nyt muista – oli joutunut jotain pahempaakin myrkkyä. Muistan, koska seurasin tilannetta sydän syrjälläni ruokittuani omaa koiraani sillä.

Ainakin Schesiriä myydään lemmikkieläinkaupoissa (mustimirri, zooplus jne.) Ei muuten maistunut meidän elukoille. Haistavatko katit homeen vai nirsoilevatko huvikseen?

No eipä se eläinkaupparaksu onnea automaattisesti takaa, samaa roskaa on myös markettien hyllyssä… Tosin hiton paljon halvemmalla!!!

Fumosiinia ja muita vastaavia sallitaan pieninä pitoisuuksina myös ihmisruoissa. Esim. viljassa esiintyy pieniä määriä hometoksiineja. Se ei tarkoita, että kissanruokaan olisi käytetty näkyvästi homehtunutta raaka-ainetta.

Meilläkin syödään vain kotimaista oscarin kissojen kuivaruokaa! Kissat tykkää!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.