Tiedätkö, mitä elintarvikepakkausten nuolet ja numerot tarkoittavat? Pakkauksien kierrätys ei ole niin mutkikasta kuin merkkien perusteella voisi luulla

Elintarvikepakkausten kierrätysmerkit aiheuttavat kuluttajalle päänvaivaa. Mihin jätesankoon pitäisi laittaa pakkaus, jossa on useaa eri materiaalia? Entä miten kierrätysnuolet opastavat kierrättäjää?

Muovipakkauksissa harmaita hiuksia aiheuttavat kolmen nuolen muodostama kolmio, jonka alla on muovin tyyppiä kuvaava kirjainyhdistelmä: PET, PE-HD, PE-LD, PP, PS tai O. Nuolen sisällä on joskus myös numeroita. Jos kirjainyhdistelmä on näkyvissä, numerot ovat turhia, sillä ne kertovat vain saman asian kuin kirjaimet.

Merkinnästäkään ei tarvitse juuri huolehtia, sillä Suomessa lähes kaikki muovi voidaan kierrättää muovinkeräysastian kautta. Poikkeus on PVC-muovi, mutta sitä ei juuri pakkausmateriaalina käytetä. PVC merkitään numerolla 03 tai kirjaimilla PVC.

Kartonkipakkauksissa näkyy usein kolmen paksun nuolen muodostama kierrätyskolmio tai kansainvälinen merkki PAP 21 tai PAP 22 – nämä kuuluvat luontevasti kartonkikierrätysastiaan. Pulmatilanteita kierrättäjälle aiheuttavat pakkaukset, joissa on yhdistelmämateriaaleja: kartongin ohella esimerkiksi hieman alumiinia ja muovia pinnoitteena tai vuorauksena. Jos yhdistelmämateriaalipakkauksesta löytyy merkintä C/PAP, pakkauksen voi laittaa kartonginkeräykseen. Myös kaupan eriväriset paperipussit, myös ikkunalliset pussit, kuuluvat kartonginkeräykseen. Sen sijaan postia koskee vanha muistisääntö, joka pitää edelleen paikkansa: kaikki, mikä tulee postiluukun tai -laatikon kautta, kuuluu paperinkeräykseen. Myös aaltopahvin voi laittaa kartonginkeräykseen. Siinä saattaa olla kierrätyskolmion ohessa teksti ”aaltopahvi hyötykäyttöön”. Merkki voi olla myös kansainvälinen PAP 20 -merkki tai puun kuva, jonka vieressä on ”aaltopahvi kierrätykseen” -teksti.

Pullot ja tölkit tulee viedä pullonpalautukseen, jos niissä on Palpa-merkki. Muut pullot ja tölkit viedään lasin- tai metallinkeräysastiaan.

Aina pakkauksissa ei ole minkäänlaista kierrätysmerkkiä. Silloin ei auta muu kuin yrittää arvioida itse, mitä materiaalia pakkaus on. Jos on epävarma materiaalista, on parasta heittää pakkaus sekajätteeseen.

Kierrätysmerkkien tulkinta on vielä suhteellisen helppoa verrattuna siihen merkkien ja markkinointitermien viidakkoon, joka ruokapakkauksiin on painettu takaamaan alkuperää, ympäristöystävällisyyttä ja eettisyyttä. Lue jutustamme, mitä muut ruokapakkausten merkit ja merkinnät kertovat.

Kommentit (12)

Hei,

!) Miksi pihtaatte kierrätysmerkintöjen julkaisemista yhtenä yksinkertaisena luettelona: kolmio, jonka sisällä 01 ja alapuolella jotain, 02 ja alapuolella jotain jne. ja lyhyt selostus vieressä kustakin.
En löydä, mitä tarkoittaa kolmio, jonka sisällä 07 ja alla 0.

2) Oletteko lopettaneet ”Ei mainoksia” -tarralappujen painattamsen ja jakamisen? Olivat erinomaisia painetun roskapostin torjunnassa.

Trv, HT 0445791878

Hei,

Kiitos kommentistasi! 07 ja sen alla O tarkoittaa muoviluokituksessa luokkaa ”muut”. Tästä linkistä löydät vielä kuvat ja lisää tietoa noista merkeistä: http://www.uusiomuovi.fi/fin/pakkaus_kiertaa/muovien_kierratys/muovien_materiaalimerkit/.

Meiltä saa tilata ”Ei mainoksia” -tarroja pääsääntöisesti posti- ja käsittelykulujen hinnalla. Esim. 3kpl ”Ei mainoksia” -tarra-arkkeja maksaa 5e. Jokaisessa tarra-arkissa on kaksi tarraa: ”Lehdet kyllä, ei mainoksia” ja ”Ei ilmaisjakelua”. Noista kolmesta tarra-arkista sitten riittää vaikka tutuille jaettavaksi pari. 🙂 Tarroja voi tilata asiakaspalvelustamme esimerkiksi sähköpostilla (asiakaspalvelu@kuluttaja.fi) tai soittamalla (puh. 0800 188 210, maksuton, avoinna arkisin 9.00-18.00).

Koskien edottamanne sivua UUSIOMUOVI haluan painostaa että http:/ tarkoittaa että sivu ei ole turvallinen!! Minä yritin avata, kopioida, ja tulosta http:/uusiomuovin lista. Tietokoneeni ei antanut minun tehdä sitä koska minulla on korkea suojataso. Eli sivu on oikeasti vältettävä. Eikö ole olemassa virallisia sivuja? Kuluttaja odotettaan lajittelevan muovia ym. mutta tarka ohjeistusta ei anneta. Miksi? Haluan vastauksen juuri tähän kysymyksen”miksi”. Se jos jotain on tärkea ’kuluttajakysymys’. Miksi viranomaiset eivät julkaise tarkka symboolilista???

Höpöhöpö, http on kaikkien sivujen alussa, koska se nyt vaan kuuluu URLiin. Https on erikseen suojat umpi, kuten esim. Verkkopankkien sivut, normaaleissa nettisivuissa tuota s-kirjainta ei perässä tarvita. Koneesi herjaa jostain ihan muusta.

Hei,

Tuo anonyymin kysymys listasta on täysin relevantti. Tuosta linkistä löytyvät vain muovit. Ja sieltä täältä voi etsiä paperin, kartongin, etc. kierrätysmerkintöjä. Mutta mistään en löytänyt esim. selitystä, mitä materiaalia on sisältää pakkaus, jossa on numero 90 kierrätyskolmion sisällä? Siis todellakin, miksi pihtaatte listaa merkinnöistä? Tämä alkaa jo raivostuttaa, ja pian alkaa mennä kaikki jäte vessanpytystä alas!

Olkaa ystävällisiä ja tehkää yleisön kiivaasti pyytämä taulukko, jossa on kaikki merkit ja alla selitykset.

Ymmärrän, että haluatte tehdä tällaisia ”lehtijuttuja”, mutta kierrätyksen kohdalla ne saavat ihmiset vain vihaisiksi, kuten huomaatte. Ei tänne kukaan tule lukemaan juttuja, jossa kehotetaan kierrättämään tai kysellään, että tiedätkö sitä sun tätä. Täällä ovat ihmiset, jotka haluavat selkeät taulukot ja ohjeet.
Ei enää ”kivoja” lehtijuttuja, vana puhdasta faktaa, josta on karsitty kaikki lässytys pois.

”Olkaa ystävällisiä ja tehkää yleisön kiivaasti pyytämä taulukko, jossa on kaikki merkit ja alla selitykset.”

Minä myös odottelen edelleen vastausta .

Ilman vastausta tähän kysymykseen juttunne lehdessä oli aivan tyhjänpäiväinen ja itsestäänselvyyksiä toisteleva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.