Katoavatko kaupan punalapputuotteet tulevaisuudessa? Ruokakauppojen aiheuttama hävikki pienenee jatkuvasti

Kaupat taistelevat ruokahävikkiä vastaan muun muassa punalapputuotteilla. Suurin ruokahävikin aiheuttaja Suomessa eivät kuitenkaan ole marketit vaan kotitaloudet.

Kerroimme Kuluttajassa 3/2021, mitä ruokia kannattaa ostaa alennuksesta eli punalaputettuna ja mistä kaupasta löytöjä voi tehdä kaikkein halvimmalla. Lue koko artikkeli tästä. 

Punalaputetut tuotteet ovat kaupoille yksi keino vähentää ruokahävikkiä eli myymättömiä tuotteita. Hävikki kun tuhlaa sekä rahaa että luonnonvaroja. Esimerkiksi joissain S-ryhmän myymälöissä ilta-ale vähensi hävikkiä jopa 10 prosentilla, ja K-Citymarketiin pystytetty hävikkihylly pienensi hävikistä aiheutunutta rahallista tappiota 40 prosenttia.

Kaikki kauppaketjut kuitenkin korostavat, että varsinainen hävikkityö tapahtuu kulissien takana ennen kuin ruoka edes päätyy kaupan hyllyyn. Tässä tärkeää on ollut it-järjestelmien kehitys. Siinä missä aiemmin kaupat tilasivat esimerkiksi tiettyä tuotetta joka ikinen viikko määrättynä päivänä, nyt teknologia auttaa.

“Ennakoimme, paljonko tiettyä tuotetta myydään, kun toukokuun ensimmäiset aurinkoiset päivät saapuvat. Tai miten tilaukseen vaikuttaa, kun mökkipaikkakunnalle osuu sateinen viikonloppu”, kertoo SOK:n marketkaupan suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen.

Keskon vastuullisuusjohtaja Timo Jäske arvioi it-järjestelmien kehityksen jopa vaikuttavan aleruuan tulevaisuuteen. “Tulevaisuudessa punalaputetut tuotteet eivät ainakaan lisäänny.”

Kaupat eivät kuitenkaan suinkaan ole Suomessa suurin ruokahävikin aiheuttaja, vaan kotitaloudet. Keskivertosuomalainen heittää vuodessa ruokaa pois 20–25 kiloa, noin sadan euron arvosta.

Yksi yleisimmistä syistä ruuan poisheittämiseen on Luonnonvarakeskuksen mukaan sen pilaantuminen. Suunnittelemattomuuden seurauksena ­kaupasta ostetaan liikaa ruokaa, jolloin kaikkea ei ehdi hyödyntää ennen ruuan pilaantumista. Parasta ennen -merkintää ei myöskään osata ­erottaa viimeinen käyttöpäivä -merkinnästä.

Hävikin vähentämiseksi on painetta EU-tasolta asti. Euroopan komissio on viime vuodesta lähtien velvoittanut jäsenmaat mittaamaan ja raportoimaan ruokahävikin määrän. Viimeistään vuonna 2023 komissio ehdottaa oikeudellisesti sitovia ­toimia ruokahävikin vähentämiseksi.

 

Kuluttaja järjestää vuosittain valtakunnallisen Hävikkiviikon. Tänä vuonna Hävikkiviikkoa vietetään 13.–19.9.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.