Kahvinkeittimen ostajan opas

Kahvinkeittimen ostajan oppaassa kerromme, mitä sinun on hyvä tietää, kun olet ostamassa perinteistä kahvinkeitintä suodatinkahvin valmistamiseen, manuaalista tai automaattista espressokonetta tai kapselikeitintä.

Vaihtoehtoja kahvin valmistamiselle on monia, joten ennen ostamista mieti käyttötarvettasi ja tutustu eri laitteiden ominaisuuksiin. Ostajan opas kertoo testitulostemme perusteella, mihin asioihin tulee kiinnittää huomiota. Oppaassa neuvomme myös, miten testejämme kannattaa lukea. Kun luet testituloksiamme netistä, voit halutessasi rajata näytettäviä kahvinkeittimiä tai espressokoneita valmistajan, hinnan tai kokonaisarvosanan mukaan.

 

Sisällys

Suodatinkahvinkeitin

Termoskannullinen kahvinkeitin

Kapselikeitin

Täysautomaattinen espressokone

Manuaalinen espressokone

Suodatinkahvin maku

Espresson maku

Kahvin lämpötila

Vajaan pannullisen keittäminen

Keitinajat

Kahvinkeittimen puhdistus

Kapselikeittimen puhdistus

Espressokoneen puhdistus

Kalkinpoisto

Ääni ja tärinä

Sanasto: laitteiden toimintoja

 

Suodatinkahvinkeitin

Suomalaiset suosivat suodatinkahvia. Perinteinen kahvinkeitin keittää kerralla 8–12 kuppia, mutta keittimiä on myös pienten kotitalouksien käyttöön: pienimmillä voi valmistaa vain 2–5 kuppia kerrallaan.

Suodatinkahvin makuun vaikuttaa muun muassa suodatusnopeus. Joissakin keittimissä on aromivalitsin, jonka avulla voi säätää valumisnopeutta ja näin kahvin voimakkuutta. Toiminto on hyödyllinen etenkin, jos valmistat usein pieniä määriä kahvia kerrallaan. Kun vesi johdetaan hitaammin pienen kahvijauhemäärän läpi, kaikki aromit saadaan juomaan mukaan.

Viime testimme keittimien hinnat vaihtelivat 25 eurosta 190 euroon. Halpa keitin tekee makuvertailun mukaan yhtä hyvää kahvia kuin kallis ja on usein yhtä mukava käyttää, joten sopiva keitin löytyy joka kukkarolle. Erihintaisten laitteiden erot voivat näkyä erikoistoiminnoissa ja säädöissä. Ne voivat näkyä materiaaleissa ja osien kestävyydessä, mitä tosin ei testissämme ole tutkittu. Yksi hyvä huomio ennen keittimen ostamista on varmistaa, että siihen on saatavilla varaosia. Testimme tulostaulukosta voit vertailla eroja, joita on esimerkiksi kahvin lämpötilassa ja sen säilyttämisessä, kalkinpoiston ja puhdistuksen helppoudessa sekä toiminnoissa. Näitä käsitellään myös tässä ostajan oppaassa.

Termoskannullinen kahvinkeitin

Uusimmassa kahvinkeitintestissämme oli mukana myös termoskannullisia kahvinkeittimiä. Termoskannullinen kahvinkeitin suodattaa kahvin suoraan termoskannuun, jotta se pysyy pidempään lämpimänä. Maun puolesta kahvi on toki parasta tuoreeltaan. Jos harkitset termoskannullista kahvinkeitintä, vertaa testituloksiamme: varsinkin pieniä määriä keitettäessä kahvi jäähtyy usein nopeasti termoskannussakin. Keittimien termoskannut eivät ole yhtä tiiviitä kuin tavalliset termoskannut. Termoskannullista kahvinkeitintä ostaessa kannattaa myös selvittää, onko keitin helppo puhdistaa ja kannu pestä.

Testissämme termoskannulliset kahvinkeittimet ovat pärjänneet yleisesti ottaen samaan tapaan kuin muut suodatinkahvin valmistamiseen tarkoitetut kahvinkeittimet.

Kapselikeitin

Kapselikeittimellä keitetään kerrallaan kupillinen kahvia. Kahviannos on pakattu muovista tai metallista tehtyyn kertakäyttöiseen kapseliin, jonka läpi kuuma vesi puristetaan paineella.

Kapselit ja kahvimaut ovat laitekohtaisia, ja kapselikeittimellä voi käyttää kyseisen laitemerkin kapseleita. Nykyään tosin monet kahvinvalmistajat tarjoavat omia kahvejaan eri laitteisiin sopivissa kapseleissa. Jos harkitset kapselikeittimen ostoa, ota selvää, minkä makuisia kahveja laitteella voi tehdä. Kapselikeittimen toimintaperiaate on sama kuin muiden espressokeittimien, eli paine irrottaa kahvin aromin. Kapselikeitin on helppo ja nopea tapa valmistaa kahvia, mutta kahvikupilliselle tulee korkea hinta. Lisäksi kapseleista kertyy jätettä. 

Automaattinen espressokone

Automaattisella espressokoneella saa espressoa napin painalluksella suoraan kuppiin. Kone jauhaa kahvipavut, tiivistää jauheen ja valuttaa espresson automaattisesti. Useisiin koneisiin voi laittaa myös espressojauhatuksella valmiiksi jauhettua kahvia. Pumppu pumppaa veden nopeasti paineella kahvijauheen läpi. Laite vaahdottaa myös maidon. Maito voidaan lämmittää tai vaahdottaa höyrytysputkella kuuman vesihöyryn avulla erillisessä astiassa. Joissain laitteissa on maitosäiliö kuuman maidon ja vaahdon valmistamista varten.

Espressokoneista löytyy erihintaisia muutaman sadan euron koneista tuhansien eurojen laitteisiin. Useimmissa täysautomaattisissa laitteissa on säätömahdollisuuksia, kuten kahvijauheen karkeusasteen ja määrän, veden lämpötilan ja määrän, kahvin vahvuuden sekä vaahdotetun maidon määrän säätö. Jos teet paljon maitopohjaisia juomia, testistämme kannattaa katsoa tähän liittyviä ominaisuuksia: missä laitteissa maidon höyryttäminen on ohjelmoitavissa etukäteen, voiko höyryttämisen tehdä manuaalisesti ja onko laitteessa automaattinen puhdistusohjelma maidonvaahdotuksessa käytetyille osille.

Läheskään kaikki koneet eivät tee tavallista kahvia, eivätkä välttämättä edes cappuccinoa. Testistämme voit verrata, mitä kahvijuomia mikäkin laite tekee. Uusimmassa testissämme oli mukana 59 automaattista espressokonetta.

Manuaalinen espressokone

Manuaaliset espressokoneet ovat suosittu vaihtoehto kotikoneeksi, ja näillä pääsee lähemmäksi baristan valmistamaa kahvia. Koneet vaativat hiukan käsityötä ja opettelua, mutta ovat melko helppokäyttöisiä. Näitä laitteita kutsutaan välillä myös puoliautomaattisiksi espressokeittimiksi.

Koneissa on boileri, jossa vesi kuumennetaan, ja pumppu jolla vesi pumpataan paineella jauhetun kahvin läpi. Jauhettu kahvi annostellaan kahvisihtiin ja tampataan tiiviiksi kakuksi, jolloin vesi puristuu mahdollisimman tasaisesti kahvin läpi. Sihti asetetaan kiinni koneeseen, jonka jälkeen pumppu käynnistetään. Kahvi valuu suoraan kuppiin. Useimmilla laitteilla juomaa voi valmistaa jauhetun kahvin lisäksi myös Easy Serving Espresso -annosnapeista.

Maito vaahdotetaan vaahdottimen avulla asettamalla maitoa sisältävä teräskannu höyrytyssuuttimen alle. Monessa puoliautomaattisessa mallissa on samanlaisia ominaisuuksia kuin täysautomaateissa: esimerkiksi mahdollisuus ohjelmoida veden määrä tai vaahdottaa maito automaattisesti. Testissämme automaattiset ja manuaaliset koneet on arvioitu samoin kriteerein, mutta ne ovat taulukossa omina kategorioinaan.  

Suodatinkahvin maku

Kahvinkeittimen malli ei testimme mukaan ratkaise kahvin makua. Ennen ostopäätöstä kannattaa kuitenkin verrata testiemme tuotetaulukoista laitteiden puhdistuksen ja kalkinpoiston helppoutta sekä sitä, kuinka hyvin keitin pitää kahvin lämpimänä, koska kaikilla näillä on vaikutusta myös kahvin makuun.

Useimmat makuun vaikuttavat asiat ovat itse säädeltävissä: Annostele purut tasaisesti, jotta vesi ei valu keon sivuja myöten reunoille. Älä kiirehdi kaatamaan kupillista ennen kuin suodatus on loppunut, koska keskeneräinen suodatustulos ei ole tasainen. Sekoita kahvi ennen tarjoilua, ettei väkevin kahvi jää pohjalle. Jotkin keittimet tekevät sen automaattisesti. Juo kahvi heti, sillä lämpölevyllä seisova kahvi alkaa muuttua kitkeräksi puolessa tunnissa.

Vahvaa kahvin makua saa parhaiten valitsemalla tummapaahtoista kahvia. Ylimääräisiä mittalusikallisia lisäämällä kahvista tulee kyllä vahvaa, mutta maku kärsii. Joissakin keittimissä on kahvin vahvuuden valitsin.

Kahvi on parasta juuri avatusta pakkauksesta. Kahvi säilytetään pakkauksessaan sulkijatarralla suljettuna ja mieluiten ilmatiiviissä rasiassa, ja se kannattaa käyttää viikossa. Aromit alkavat kadota hapen, valon ja lämpötilan vaihteluiden vaikutuksesta. Kahvia ei kannata kaataa rasiaan ilman pakkausta. Jääkaapissa taas kahvi voi imeä itseensä makuja. Jos avattu paketti ei kulu viikossa, säilyvyysaikaa voi lisätä laittamalla se jääkaappiin ilmatiiviissä rasiassa. Tuoreinta kahvia saa jauhamalla pavuista. Joissakin keittimissä on sisäänrakennettu kahvimylly.

Espresson maku

Valmistushetkellä pavuista jauhettu espressokahvi on taatusti tuoretta, mutta ei ole sama, millä laitteella sitä valmistaa. Espressokoneiden testissämme makuominaisuuksia on arvioitu varsin tarkasti, ja siitä selviää, että eri laitteet tekevät erimakuista ja suutuntumaltaan erilaista kahvia. Monissa kahvista tulee kitkerää. Joidenkin laitteiden espresso saisi olla myös täyteläisempää. Testituloksistamme voit tarkastella espresson laadun osa-alueita tarkemmin.

Yleisesti liian karkea espressojauhe, liian pieni jauheen määrä ja liian lyhyt valumisaika jättävät kahvin laihaksi. Liian hieno kahvijauhe, liian suuri annos ja pitkä valumisaika tekevät taas kahvista palaneen, kitkerän ja voimakkaan makuista.

Manuaalisella espressokoneella sopivan annostelun ja kahvin tiiviiksi tamppaamisen oppii harjoittelemalla. Automaattisessa espressokoneessa lopputulokseen voi vaikuttaa säädöillä: esimerkiksi jauhatuskarkeutta, vahvuutta ja veden lämpötilaa voi usein säätää. Joissakin laitteissa voi tallettaa henkilökohtaiset säädöt koneen muistiin, tai kunkin konetta käyttävän henkilön mieltymykset erikseen.

Kahvin lämpötila

Kun harkitset kahvinkeittimen tai espressokoneen ostoa, kannattaa verrata testeistämme lämpötilamittauksia. Näissä on isoja eroja.

Jos suodatinkahvinkeitin kuumentaa veden liian haaleaksi, kahviin ei irtoa riittävästi aromeja. Jos taas vesi kuumenee liikaa, kahviin tulee kitkerää makua. Sopiva suodatuslämpötila on 92–96 °C. Tarkista, löytyykö tieto lämpötilasta tuoteselosteesta tai kysy sitä myyjältä. Testiemme mukaan eri keittimet valmistavat erilämpöistä kahvia, ja kahvi myös haalenee lämpölevyllä eri nopeudella. Tarjoilulämpötila on jossain määrin makuasia, mutta esimerkiksi Paulig suosittelee 75–80:tä astetta.

Kaikki testaamamme kahvinkeittimet valmistavat vähintään näin kuumaa kahvia. Vaihtelua on noin 76 asteesta yli 86 asteeseen. Puoli tuntia keittämisen jälkeen kahvi on kuumimmillaan lähes 85-asteisesta, haaleimmillaan 70-asteista.

Espresson valmistamisessa kuppien esilämmittäminen on tärkeää, sillä pieni espressomäärä jäähtyy kylmässä kupissa nopeasti. Joissakin espressokoneissa on lämmitettävä kuppien säilytysteline. Testissämme hyvän arvosanan ovat saaneet nekin, joiden valmistaman espresson lämpötila on reilut 60 astetta. Alimmillaan espresso voi jäädä reilun 50 asteen lämpöiseksi, mikä on liian haaleaa.

Hyvä espressokeitin säilyttää tasaisen paineen ja lämpötilan myös useampia kupillisia valmistettaessa. Testistämme voi havaita, että kaikki laitteet eivät valmista lämpötilaltaan ja määrältään täysin tasaisia kupillisia.

Vajaan pannullisen keittäminen

Yksin suodatinkahvia keittävä on dilemman edessä: pienestä annoksesta ei ehkä tule tasalaatuista, mutta ylimääräistä ei haluaisi tehdä. Keittimissä on vaihtoehtoja myös yhden tai kahden kupillisen valmistukseen, ja eri laitteilla suositeltu kuppien minimimäärä vaihtelee.

Pieni määrä kahvia jää helpommin haaleaksi kuin täysi pannullinen. Testissämme mittasimme lämpötilat pienimmällä mahdollisella vesimäärällä keitetystä kahvista, mikä tarkoitti eri keittimissä 1–4:ää kuppia. Monen keittimen valmistama kahvi jäi selvästi alle suositellun 75 asteen, jopa vain hiukan yli 70 asteeseen. On kuitenkin keittimiä, jotka onnistuvat keittämään kuumaa kahvia pieninäkin määrinä.

Termoskannullisilla keittimillä kahvin lämpötila testattiin myös tunnin kuluttua keittämisestä. Varsinkin pienet määrät kahvia haalenevat termoskannussakin. Riippuen laitteesta ja kahvin määrästä tunnin kuluttua kahvi on kuumimmillaan hieman alle 80-asteista ja haaleimmillaan alle 50-asteista.

Keitinajat

Kiireisinä aamuina kahvia pitää saada nopeasti. Testimme mukaan kahvin suodatusajat vaihtelevat noin 5 minuutista 15 minuuttiin, kun mitataan aikaa virtanapin painalluksesta kahvin valmistumiseen.

Espressokoneella kupillisen valmistumisessa on suuria eroja: nopein laite tekaisee ensimmäisen espresson noin puolessa minuutissa, hitain viidessä minuutissa. Seuraava kupillinen laitteilla tulee reilusti nopeammin.

Huomaa, että monissa laitteissa on ajastusmahdollisuus.

Kahvinkeittimen puhdistus

Jos kahvi maistuu kitkerältä, todennäköisin syy on kahvinkeittimen likaisuus. Kannuun ja suodattimeen tarttuu kahvin rasvaa, joka huonontaa kahvin makua. Pese siksi kannu ja suodatin joka käytön jälkeen astianpesuaineella. Useimmat kannut voi pestä myös astianpesukoneessa. Lämpölevy kannattaa pyyhkäistä puhtaaksi.

Jotta kahvinkeittimen koneistoon ei pääse kahvirasvaa, älä mittaa vettä kahvipannulla, etenkään jos sitä ei ole pesty huolella. Likaisen vesisäiliön voi pestä kuumalla vedellä, astianpesuharjalla tai pulloharjalla ja käsiastianpesuaineella. Huuhdo säiliö useaan kertaan ja keitä keittimestä läpi 2–4 kannullista puhdasta vettä. Tarkista kahvinkeitintä ostaessasi, onko siinä irrotettava vesisäiliö, jolloin sen käsittely ja puhdistus on helpompaa.

Kahvinkeitin olisi syytä puhdistaa säännöllisesti, esimerkiksi kuukauden välein kaupassa myytävällä puhdistusaineella tai kotikonstina ruokasoodaliuoksella. Mittaa vesisäiliöön yksi litra vettä ja kolme ruokalusikallista ruokasoodaa. Kahvinkeitin käynnistetään, ja kun vesisäiliö on puolillaan, keitin napsautetaan pois päältä ja annetaan ruokasoodan vaikuttaa 15 minuuttia. Keitin käynnistetään uudestaan ja annetaan porista, kunnes vesisäiliö on tyhjä. Tarkista laitteen puhdistusohjeet tarkemmin käyttöohjeesta.

Kapselikeittimen puhdistus

Kapselikeittimen voi pestä kahvinkeittimille tai kapselikeittimille tarkoitetulla nestemäisellä puhdistusaineella tai puhdistuskapselilla. Katso puhdistus tarkemmin laitteen käyttöohjeesta ja puhdistusaineen käyttöohjeista.

Espressokoneen puhdistus

Puoliautomaattisessa espressokeittimessä irrota espresson valmistamisen jälkeen kahva ja kopauta sihti voimakkaasti tyhjäksi kahvista. Pyyhi sen jälkeen sihti puhtaaksi kahvijauheesta kostealla liinalla. Älä huuhtele vedellä. Jos olet vaahdottanut maitoa, päästä höyryä ulos putkesta, ettei putkeen jää maitoa. Pyyhi vaahdotin kostealla.

Muista puhdistaa kone säännöllisesti kyseisen mallin käyttöohjeen mukaan. Espressokoneiden puhdistamiseen on olemassa omia, tehokkaita aineita, joilla saa kahvirasvan kunnolla pois.

Automaattisessa espressokoneessa käytetty kahvi siirtyy jätesäiliöön. Tyhjennä jätesäiliö, pese maidon vaahdottamiseen käytettävä höyrysuutin, puhdista tippa-alusta ja laite muutoin valmistajan ohjeiden mukaan. Maitosäiliö ja sen osat on tärkeä pestä jokaisen maitokahvin jälkeen. Automaattisissa malleissa on myös automaattiset puhdistusohjelmat. Joissakin malleissa on erikseen puhdistusohjelma maidonvaahdotuksessa käytetyille osille.

Testimme mukaan espressokoneet ovat yleensä helppoja puhdistaa. Puhdistamisen helppouteen vaikuttavat esimerkiksi automaattiset puhdistusohjelmat ja osien pestävyys tiskikoneessa. Joissakin espressokoneissa kahvipapusuppilon puhdistus tai kahvinporosäiliön irrotus eivät suju kätevästi. Muista aina tarkistaa laitteen ja sen eri osien puhdistusohjeet laitteen omasta käyttöohjeesta. Siinä voi olla esimerkiksi kielto käyttää hankaavia tuotteita ja pesuaineita.

Kalkinpoisto

Jos vedestä kertyvä kalkki on tukkinut keitintä, voi olla, että vesi ei lämpene tarpeeksi, kahvista ei tule kuumaa, keitin hidastuu tai sen ääni muuttuu. Kalkinpoisto on hyvä tehdä aika ajoin. Joissakin keittimissä merkkivalo ilmoittaa, että on aika poistaa kalkki. Marttojen vinkki on poistaa kalkki aina kun aloittaa uuden suodatinpussipaketin.

Kaupasta voi ostaa kalkinpoistoainetta. Marttojen ohjeeseen kuuluu puoli kannullista liuosta, jossa on puolet vettä ja puolet väkiviinaetikkaa. Kytke virta päälle, ja kun puolet vedestä on valunut kannuun, kytke virta pois. Anna liuoksen vaikuttaa 5–10 minuuttia, kytke virta uudelleen, keitä vielä 2–4 kannullista puhdasta vettä ja huuhtele pannu huolella.

Muista kuitenkin tarkistaa keittimen käyttöohjeista, että kalkinpoistoaineen tai etikan käyttöä ei ole kielletty. Joissakin keittimissä on automaattinen kalkinpoistotoiminto.

Testimme mukaan kalkinpoisto on joistakin laitteista vaivalloista: monet keittimet ovat saaneet siitä huonoimman mahdollisen arvosanan. Vertaile testituloksiamme, kun valitset keitintä.

Espressokoneista useimmissa on automaattinen kalkinpoisto. Espressokoneen valmistaja usein suosittelee vain oman merkin kalkinpoistoainetta, joten tarkista käyttöohje. Myös espressokoneissa kalkin poistaminen onnistuu mallista riippuen helposti tai vaivalloisesti.

Ääni ja tärinä

Suodatinkahvin keittimet ovat yleensä hiljaisia. Espressokoneistakaan useimmat eivät pidä kovaa meteliä. Joillakin laitteilla melu ja tärinä ovat häiritseviä. Pahimmillaan espressokone tärisee niin, että kahvikuppia täytyy pitää paikoillaan valmistuksen ajan. Voit verrata melun ja tärinän arvosanoja testituloksistamme.

Sanasto: laitteiden toimintoja

Ajastin. Joissakin kahvinkeittimissä ja espressokoneissa käynnistyminen ja virran katkaisu voidaan ajastaa etukäteen.

Arominvalitsimella voi säätää suodatusnopeutta, ja se voi olla joko manuaalinen tai automaattinen. Arominvalitsin on vain joissakin laitteissa.

Tippalukko estää kahvin valumisen suodatinsuppilosta silloin kun sen alla oleva pannu otetaan pois. Tippalukko on nykyisin hyvin yleinen, mutta edelleen on keittimiä, joissa sitä ei ole. Tippalukko voi olla käsikäyttöinen tai automaattinen.

Lämpölevyn tehonsäätö. Joissakin keittimissä lämpölevyn tehoa voi säätää isommalle, kun keitetään täysi pannullinen kahvia, pienemmälle, kun keitetään alle puoli pannua kahvia.

Veden kovuus -asetus. Joissakin keittimissä on tämä säätö siksi, että vesijohtovesi voi olla kovempaa eli kalkkipitoisempaa tai pehmeämpää. Suomessa vesi on useimmiten pehmeää. Asetuksen perusteella keitin ilmoittaa kalkinpoiston tarpeesta.

Kuppien esilämmitys. Joissakin espressokoneissa on lämmitettävä kuppien säilytysteline, jolloin espresson voi valmistaa lämpimään kuppiin eikä pieni juoma haalene liian nopeasti. Kupit voi lämmittää myös kuumalla vedellä.

Bluetooth- tai wifi-yhteys. Joitakin kahvinkeittimiä tai espressokoneita voi etäohjata kännykällä.

Käyttäjäprofiilit. Automaattisissa espressokoneissa voi olla mahdollisuus tallentaa käyttäjän henkilökohtaiset säädöt, myös usealle käyttäjälle erikseen.

Double Shot. Mitä pidempään kahvia keitetään, sitä enemmän siihen vapautuu kitkeriä aromeja. Joissakin asetuksissa kone valmistaa kahvin kahdessa vaiheessa, jolloin saadaan vahva ja aromikas juoma ilman kitkeryyttä. Kahvista valmistetaan ensin puolet, jonka jälkeen loput kahvipavusta jauhetaan ja juoma valmistetaan loppuun.

Maidon höyrytyksen ohjelmointi. Joissakin espressokoneissa voi säätää maidon höyrytystä ja lisätä maitokahvin vaahtoisuutta tai vastaavasti tehdä juomasta maitoisemman ja vähemmän vaahtoisan.

Maitojärjestelmän puhdistus puhdistaa maidon kanssa kosketuksiin joutuvat osat nopeasti lämpimällä vedellä ja höyryllä.

 

Tämä on päivittyvä artikkeli, jonka sisältö tarkastetaan säännöllisesti. Artikkeli on julkaistu alun perin 30.3.2021 ja päivitetty viimeksi 25.11.2022.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.