Joutsenmerkki edellyttää tuotantoketjun selvittämistä – mutta sitä ei tarvitse kertoa kuluttajalle

Joutsenmerkityt vaatteet ja tekstiilit ovat yleistyneet Suomessa viime vuosina. Joutsenmerkki takaa sen, että vaate on hyvälaatuinen ja valmistettu hyvissä työolosuhteissa sekä pääosin luomupuuvillasta. Merkki takaa myös sen, että vaate ei sisällä haitallisia kemikaaleja, eikä päästä väriä.

Kuinka paljon Joutsenmerkittyjä vaateita on Suomessa myynnissä ja miten niiden laatua valvotaan? Kuluttaja-lehti kysyi asiaa Joutsenmerkkiä hallinnoivasta Ympäristömerkinnästä, joka on Motivan alainen yksikkö. Kysymyksiin vastasi johtaja Sinikka Karppelin.

Kuinka montaa Joutsenmerkittyä vaatetta ja tekstiiliä myydään tällä hetkellä Suomessa?

”Tietokannastamme löytyy noin 600 tuotenimeä, jotka ovat myynnissä Suomessa. Norjassa ja Ruotsissa on viime kuukausien aikana myönnetty paljon uusia lupia, joista kaikki eivät ole vielä ehtineet myyntiin Suomessa. Tunnetuimpia niistä ovat Cottoverin Joutsenmerkityt tekstiilit sekä Cubuksen ja Johan lastenvaatteet. Uusimpia lanseerauksia ovat Cubuksen ja Carlingsin farmarit.”

Joutsenmerkin saaminen edellyttää, että valmistaja on selvittänyt tuotantoketjun puuvillapellolta tehtaille. Pitääkö valmistajan kertoa tämä tieto myös kuluttajille?

”Meidän kriteereiden mukaan kuluttajalle ei tarvitse selvittää tuotteen alkuperäketjua. Tarkistamme vain, että tuotteen luomumerkki on asianmukainen, mikäli tuotteella sellainen on.”

Miten Joutsenmerkin saaneiden vaatteiden hyvälaatuisuutta on testattu?

”Meillä on varsin moninaiset laatutestit. Lista on seuraavanlainen: tuotteen formaldehydipitoisuus, koon muutokset pesussa ja kuivauksessa, värien kesto pesussa, nyppyyntyminen sekä värienkesto kuivahankauksessa. Huonekalukankaille on vielä pari lisävaatimusta.”

Miten on testattu sitä, etteivät vaatteet päästä väriä?

”Edellytämme, että tuotteet on testattu standardin ISO 105 C06:n tai vastaavan menetelmän mukaan.”

Teettekö omaa laadunvalvontaa Joutsenmerkityille vaatteille?

”Hakemukseen pitää liittää tuotteen laatua koskevista testauksista saadut tulokset. Teemme hakemuksen yhteydessä tarkastuskäynnin tuotantolaitokselle. Kun lupa on voimassa, valvomme tuotteita, jotta varmistamme, että vaatimukset täyttyvät.

Lisäksi teemme markkinavalvontaa eli seuraamme, että joutsenmerkki on liitetty oikeisiin tuotteisiin.”

Kuinka paljon Joutsenmerkki maksaa?

”Hakemusmaksu 3 000 euroa koskee yleensä isompaa joukkoa tekstiilejä, joille haetaan lupaa yhdellä kertaa. Lisäksi tulee vuosittainen lupamaksu, joka on 0,3 prosenttia Joutsenmerkityn tekstiilien myynnistä.”

Millaisia tavoitteita teillä on Joutsenmerkittyjen vaatteiden ja tekstiilien suhteen tulevaisuudessa?

”Tavoitteenamme on houkutella ensimmäinen suomalainen yritys hakemaan Joutsenmerkkiä tekstiilituotteelle. Tähän mennessä kaikki tekstiilein Joutsenmerkit on myönnetty muissa Pohjoismaissa.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.