Jäätelössä kananmunaa, hyytelömakeisissa tukehtumisvaara – useita tuotteita vedettiin kesäkuussa pois kaupoista

Ruokavirasto ilmoitti kesäkuussa useiden elintarvikkeiden takaisinvedoista. Hyytelömakeisia ja Barebells-jäätelöjä vedettiin pois kaupoista. Lisäksi pakurikääpää sisältäneitä kahveja ja silkkivyökääpäuutetta sisältänyt ravintolisä vedettiin pois myynnistä.

Ruokavirastolle on ilmoitettu Barebells-jäätelöiden takaisinvedosta. Takaisinveto koskee tuotteen Barebells Caramel Pecan Ice Cream Stick kahta valmistuserää, L9032, parasta ennen 01/08/2020 sekä L9183, parasta ennen 02/01/2021. Näiden tuotteiden pakkauskääreessä on puutteellisesti merkitty yhdeksi ainesosaksi valkuaisaine, kun olisi pitänyt merkitä kananmunanvalkuaisjauhe. Tuotteen markkinoija haluaa vetää jäätelöt takaisin, jotta kananmunalle allergiset eivät nauttisi tuotteita.

Takaisinveto ei koske muita Barebells-tuotteita eikä muilla eräkoodeilla merkittyjä Barebells Caramel Pecan Ice Cream Stick -tuotteita.

Barebells pahoittelee tapahtunutta ja pyytää kaikkia kananmunalle allergisia kuluttajia, jotka ovat ostaneet kyseisiä tuotteita olemaan syömättä sitä. Yritys vastaa mahdollisiin kysymyksiin puhelimitse tai sähköpostit

Poisvedetty tuote: Barebells Caramel Pecan Ice Cream
Syy: Allergeeni (kananmuna)
Erä: Parasta ennen 01.08.2020 ja 02.01.2021
Takaisinvedon päivämäärä: 18.06.2020
Valmistaja/Myyjä: Barebells Functional Foods AB, Puh. 040 832 0831, info@barebells.fi

Kesko Oyj on ilmoittanut tehneensä takaisinvedon valmistuttamalleen tuotteelle Pirkka Parhaat katkarapusalaatti skagen 200 g. Takaisinveto koskee tuote-erää, jonka viimeinen käyttöpäivä on 4.8.2020. Osaan tuotteista on todettu olevan virheellisesti kiinnitetty toisen tuotteen pohjaetiketti.

Kyseisessä Pirkka Parhaat katkarapusalaatti chiliaioli 200 g -pohjaetiketissä ei mainita pakatun tuotteen sisältämiä ainesosia seitiä, turskaa, vehnätärkkelystä ja soijaproteiinia. Tuote voi olla haitallinen kuluttajille, jotka ovat allergisia näille ainesosille.  

Tuotetta on toimitettu myyntiin 17.6.2020 lukuisiin K-citymarketteihin ja K-supermarketteihin sekä muutamaan pienempään K-ryhmän myymälään eri puolilla Suomea.

Kalalle, viljalle tai soijalle allergiset henkilöt voivat palauttaa tuotteen kauppaan, josta ovat sen ostaneet tai ottaa yhteyttä K-Kuluttajapalveluun.

Poisvedetty tuote: Pirkka Parhaat katkarapusalaatti skagen 200 g
Syy: Virheelliset pakkausmerkinnät
Erä: Viimeinen käyttöpäivä 04.08.2020
Takaisinvedon päivämäärä: 18.06.2020
Valmistaja/Myyjä: Kesko Oyj, K-Kuluttajapalvelu, Puh: 0800-0-1000 (arkisin kello 9-13).

Green Room Oy ja Rawmance Oy ovat ilmoittaneet vetävänsä markkinoilta pakurikahvia, joka nimensä mukaisesti sisältää pakuriuutetta.

Pakurikääpä (Inonotus obliquus) katsotaan EU:ssa uuselintarvikkeeksi, jonka käyttö on sallittu vain ravintolisissä. Tämän lisäksi pakurikääpää voidaan myydä ja markkinoida ainakin Suomessa yrttiteenä. Pakurikäävän käyttö muissa elintarvikkeissa on sen sijaan kiellettyä, kunnes sille on haettu ja myönnetty uuselintarvikeasetuksen mukainen markkinointilupa.

Pakurikahveja on ollut myynnissä ympäri Suomea eri jälleenmyyjillä, kuten K-ryhmän, Ruohonjuuren- ja Lifen myymälöissä sekä -verkkokaupoissa. Pakurikahvin ostaneet kuluttajat voivat palauttaa ostamansa tuotteen jälleenmyyntipaikkaan tai suoraan tuotetta markkinoivalle yritykselle.

Poisvedetty tuote:  Rå Hygge Chaga Coffee, 227 g 
Syy:  Hyväksymätön uuselintarvike (pakurikääpä)
Takaisinvedon päivämäärä: 18.06.2020
Valmistaja/Myyjä: Markkinoija Green Room Oy, Puh. 050 326 0003, info@greenroom.fi

Poisvedetty tuote:  Foodin Pakurikahvi, 250 g
Syy:  Hyväksymätön uuselintarvike (pakurikääpä)
Takaisinvedon päivämäärä: 18.06.2020
Valmistaja/Myyjä: Rawmance Oy, Puh. 040 648 6670, info@foodin.fi 
Lisätietoja aiheesta (ei palautuksia varten): Maria Jalkanen, maria@foodin.fi  tai Puh. 044 021 0193

Ruokaviraston saamien tietojen mukaan Suomeen on tuotu hyytelömakeisia, jotka saattavat aiheuttaa tukehtumisvaaran.

Lisäaineasetuksen (EY) N:o 1333/2008 mukaan lisäaineita E 400, E 401, E 402, E 403, E 404, E 406, E 407, E 407a, E 410, E 412, E 413, E 414, E 415, E 417, E 418, E 425 ja E 440 ei saa käyttää minipikareihin pakatuissa hyytelömakeisissa, jotka ovat koostumukseltaan kiinteitä, puolijäykkiin minipikareihin tai minikapseleihin pakattuja hyytelömakeisia ja jotka on tarkoitettu kerralla syötäväksi puristamalla minipikaria tai minikapselia makeisen lennättämiseksi suuhun. Kyseiset hyytelömakeiset saattavat aiheuttaa yhdessä tuotteen koon ja muodon kanssa tukehtumisvaaran.

Taiwanilaista alkuperää olevia makeisia on myyty eri nimillä ja erilaisissa pakkauksissa. Pusseissa tai muovipurkeissa myytyjä makeisia yhdistävät pikarimuotoinen yksittäispakkaus. Tuotenimiä ovat ainakin

Girl Jelly Fruity Bites
Boy Jelly Fruity bites
Fruitery Jelly Assorted Jar
Fruitery Jelly Assorted Bag

Tuotteita on ollut myynnissä laajalla alueella Suomessa erityisesti aasialaisia elintarvikkeita myyvissä elintarvikeliikkeissä. Paikalliset viranomaiset ovat varmistaneet, ettei kyseisiä tuotteita ole enää myynnissä viranomaisten tietämissä näiden tuotteiden myyntipaikoissa. Kuluttajien tulee tukehtumisvaaran vuoksi hävittää nämä ja vastaavat tuotteet.

KÄÄPÄ Biotech Oy on ilmoittanut vetävänsä markkinoilta KÄÄPÄ Health SOMA Turkey Tail mushroom extract -nimisen silkkivyökääpäuutteen. Ravintolisänä markkinoitu tuote on valmistettu silkkivyökäävästä (Trametes versicolor), joka katsotaan EU:ssa hyväksymättömäksi uuselintarvikkeeksi. Hyväksymättömän uuselintarvikkeen markkinoille saattaminen on kiellettyä. Takaisinvedettävää silkkivyökääpäuutetta on pakattu 30 ml ja 50 ml pakkauksiin. Tuotteita on myyty yrityksen verkkokaupassa sekä seuraavilla jälleenmyyjillä: Ruohonjuuri Oy, Biohacker Center Oy ja Helsieni Oy.

Lisätietoa: KÄÄPÄ Biotech Oy, Puh. 040 867 6641, contact@kaapahealth.com 

Poisvedetty tuote:  KÄÄPÄ Health SOMA Turkey Tail mushroom extract -nimisen silkkivyökääpäuute
Syy:  Hyväksymätön uuselintarvike
Takaisinvedon päivämäärä: 11.06.2020
Valmistaja/Myyjä: KÄÄPÄ Biotech Oy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.