Ilmapalloissa syöpävaarallisia kemikaaleja

Tanskalaislehti testasi ilmapallojen kemikaalipitoisuudet. Lähes puolet testatuista ilmapalloista sisälsivät syöpävaarallisia kemikaaleja.

Tanskalainen kuluttajalehti Tænk Kemi testasi ilmapallojen kemikaalit. Testissä paljastui, että etenkin ulkomaisista, Amazonin ja Wishin kaltaisista kauppapaikoista ostetuista ilmapalloista voi vapautua syöpävaarallista nitrosoamiinia ja syöpävaarallisia nitrosoituvia aineita.

Tænk Kemi testasi verkosta ja tanskalaisista kivijalkakaupoista ostettuja ilmapalloja. Kahdeksan ilmapalloa viidestätoista läpäisi tiukan testin, mutta seitsemässä ilmapallossa oli liikaa nitrosoamiinia ja nitrosoituvia aineita.

EU on asettanut enimmäisrajan sille, kuinka paljon syöpävaarallisia aineita ilmapalloissa ja leluissa voi olla. Enimmäismäärä nitrosoamiinia on 0,05 milligrammaa kilogrammaa kohden, ja nitrosoituvien aineiden määrä ei saisi ylittää 1 milligrammaa kilogrammaa kohden.

Halpiskauppapaikka Wishistä ostetuissa ilmapalloissa oli liikaa nitrosoituvia aineita, ja nitrosoamiinin määrä oli lähes yli suositusten. Verkkokauppajätti Amazonista ostetuissa ilmapalloissa oli nitrosoamiinia 15 kertaa yli enimmäismäärän. Ilmapallot eivät olleet peräisin suoraan Wishiltä tai Amazonilta, vaan näillä kauppapaikoilla toimivilta myyjiltä, joiden tuotteet tulevat tyypillisesti EU:n ulkopuolella.

Molemmat kauppapaikat ovat poistaneet tanskalaislehden testaamat ilmapallot valikoimistaan. Tænk Kemi kehottaa välttämään ilmapalloja, jotka ovat peräisin EU:n ulkopuolelta.

Yksi testin läpäissyt tuote oli Suomessakin toimivan, tanskalaisen myymäläketju Flying Tiger Copenhagenin ilmapallo. Ilmapalloissa oli sekä nitrosoamiinia ja nitrosoituvia aineita selvästi alle sallittujen enimmäismäärien.

Syöpävaarallisten aineiden määrä ilmapallossa riippuu valmistusprosessissa käytetyistä aineista. Nitrosoamiinille ja nitrosoituville aineille voi altistua ilmapalloja puhaltaessa syljen välityksellä. Tænk Kemi suositteleekin, ettei ilmapalloja täyttäisi puhaltamalla, vaan ilmapallopumpulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.