Hyttysansa lupaa hävittää hyttyset pihapiiristä lähes täydellisesti – ovatko muut lajit vaarassa?

Asiantuntijan mukaan tehokas ja tyyris hyttysansa ei ole vaaraksi luonnon monimuotoisuudelle. Ansa saattaa kuitenkin paikallisesti vaikuttaa hyönteisiä syövien lintujen elämään.

Kuluvasta kesästä povataan runsasta hyttyskesää. Kuluttajan lukija vinkkasi jykevästä ja huippukalliista Mosquito Magnet Pioneer -hyttysansasta: 600 euron laitteen luvataan hävittävän hyttyset jopa 4 000 neliön alueelta ja jopa koko kesäksi. Ulkonäöltään laite muistuttaa veneen perämoottoria.

Hyttyset löytävät uhrinsa hajun ja lämmön perusteella. Ne houkutellaan ansaan hiilidioksidilla ja oktenolilla, joita laite vapauttaa ilmaan. Hyttyset ovat mieltyneitä oktenoliin. Se on kemikaali, jota on ihmisen hengityksessä ja hiessä. Kun hyttyset lentävät riittävän lähelle, laite imee ne sisuksiinsa. Hyttyset jäävät nalkkiin laitteen sisällä olevaan verkkoon. Verkkoon voi valmistajan mukaan jäädä jopa 30 000 hyttystä, ja laitteella voi saada tuloksia jo viikossa.

Mutta onko vaarana, että harmittomiakin hyönteisiä joutuu ansaan?

”Laite houkuttelee todennäköisesti vain niitä hyönteislajeja, jotka suunnistavat isäntänsä luo hiilidioksidin perusteella. Uskoisin, että muut hyönteisryhmät joutuvat ansaan vain satunnaisesti, eli jos ne lentävät sattumalta läheltä ansaa”, kertoo professori Ilari Sääksjärvi Turun yliopiston biodiversiteettiyksiköstä.

Sääksjärven mukaan hyttyset ovat monelle eliöryhmälle tärkeää ravintoa.

”Mikään laji ei tiettävästi ole erikoistunut erityisesti hyttysten saalistamiseen, mutta hyttyset muodostavat merkittävän osan esimerkiksi hyönteissyöjälintujen, lepakoiden, hämähäkkien ja petohyönteisten ravinnosta. Hyttyset toimivat myös kasvien pölyttäjinä”, Sääksjärvi toteaa.

Entäpä miten käy luonnon monimuotoisuuden eli biodiversiteetin, jos laite hävittää hyttyset pihapiiristä miltei kokonaan?

”Uskoisin, että ansan vaikutus on melko paikallinen. Ansa vaikuttaa toki lähialueen hyönteissyöjälintujen ravinnon määrään, mikä taas vaikuttaa niiden elämään.”

Laitteen vaikutuksesta pihapiirin biodiversiteettiin ei Sääksjärven mukaan tarvitse olla huolissaan, mutta ihmisten suhde luontoon on hänen mukaansa muuttumassa.

”Vielä joitakin vuosia sitten hyttyset kuuluivat jokaisen suomalaisen kesään. Niitä läiskittiin, mutta samalla niitä myös siedettiin osana luontoa. Nykyaikana hyttyset tuntuvat häiritsevän ihmisiä paljon enemmän.”

Sääksjärven mukaan hyttyset häiritsevät lähinnä viihtyvyyttä. Hyttysten määrää on mahdollista vähentää myös esimerkiksi peittämällä pihapiirissä olevat vesiastiat ja leikkaamalla nurmikot.

Kommentit (20)

Hyttynen ihollani kolmen metrin päässä kaasukammiosta.
Luonnonystävä

Ympäristöterrorismia kaikin puolin. Näitä isoja laitteita myyvät jo kaikki isot kaupat ja ilmeisen menestyksekkäästi. Kilpailun myötä hinnat laskevat, laitteet kasvavat ja niiden määrä kasvaa, ei ainoastaan Suomessa vaan kaikissa muissakin maissa. Tällä on vääjäämättä vaikutus lintujen ravinnon saantiin. Isojen laitteiden valmistuskin kuormittaa ympäristöä. Käytön voisi hyväksyä ainoastaan pahimmilla malaria alueilla sairaaloissa ym sisätiloissa.

Kyllä vapaana ulkoilevat kissat ovat ainoa todellinen ongelma.

Höpö höpo. Tuolla viherpiiperrysajattelutavalla on aika jännää, että linnut elävät täällä myös talvella. Olet aikamoinen typerys!

Lintujen ruokaan ei hyttysillä ole mitään merkitystä, sillä linnut syövät isompia hyönteisiä. Näin sanoi eräs lintujen tutkija.

Mahtava tuote, on saanut jo kuukaudessa kaksi hyttystä kiinni, ei todellakaan tuo linnuille ongelmia. Kevään saldo 12.5e / hyttynen.

Ihan sama kokemus, käytetty huollossa, eivät löytäneet vikaa, oli siellä kolme viikkoa (kuulemma ihan älyttömästi huollossa noita), ei auttanut. Lisäksi sitä ”houkutinta” menee, kovassa uskossakaan en voi tuota suositella, hirveän hintainen, vie kaasua ja on lisäksi ruma.

Upea keksintö! Toki 600 euroa on liikaa, joten odotan edullisempia malleja. Muutaman hyttysen saaminen pois pihalta ei haittaa miljardien populaatiota mitenkään – kylmä kevätpakkanen vähentää hyttysiä miljoonien ansojen verran.

Köyhälle kaikki on kallista. Kovasti ei kevätpakkanen hyttysiä vähentänyt!

Juu ei kai se pikku pakkanen aikaisin keväällä haittaa hyttysiä kun eivät oo vielä lentovaiheessa vaan vedessä suojassa. Eri ois pikku pakkanen nyt mut sillä taas suuri haitta kasville, marjoille, vihanneksille kukille yms.

Hyttysen imukärsältä suojaavat vaatteet voisivat olla huippumuodikkaita ja ekologisia. Ininäänkin tottuu, kun tietää ettei pääse pistämään.

Ja hyttyset ei pistä kasvoihin, käsiin ym suojaamattomiin ihoalueisiin.

Voikohan ansassa olevat kuolleet hyttyset tyhjentää luontoon lintujen syötäväksi?

Tarkoitus on valaa rasvaan ”saalis” ja pakastaa ja tarjota talvella linnuille.

Aivan surkea laite, ostin keväällä, syönyt jo kaksi pullollista kaasua, mutta hyttyset vaan ei ole kadonnut sitten minnekkään. Typerää maksaa moisesta laitteesta yli 500€ ja siihen houkutuspatruunat ja kaasut, ihan kelvoton ja kallis. Saa siis silti käyttää hyttyskarkoitetta, ei muuten voi olla ulkona. 4000 neliötä täysin huuhaa väite, tuskin kattaa 40…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.