Hyttysansa lupaa hävittää hyttyset pihapiiristä lähes täydellisesti – ovatko muut lajit vaarassa?

Asiantuntijan mukaan tehokas ja tyyris hyttysansa ei ole vaaraksi luonnon monimuotoisuudelle. Ansa saattaa kuitenkin paikallisesti vaikuttaa hyönteisiä syövien lintujen elämään.

Kuluvasta kesästä povataan runsasta hyttyskesää. Kuluttajan lukija vinkkasi jykevästä ja huippukalliista Mosquito Magnet Pioneer -hyttysansasta: 600 euron laitteen luvataan hävittävän hyttyset jopa 4 000 neliön alueelta ja jopa koko kesäksi. Ulkonäöltään laite muistuttaa veneen perämoottoria.

Hyttyset löytävät uhrinsa hajun ja lämmön perusteella. Ne houkutellaan ansaan hiilidioksidilla ja oktenolilla, joita laite vapauttaa ilmaan. Hyttyset ovat mieltyneitä oktenoliin. Se on kemikaali, jota on ihmisen hengityksessä ja hiessä. Kun hyttyset lentävät riittävän lähelle, laite imee ne sisuksiinsa. Hyttyset jäävät nalkkiin laitteen sisällä olevaan verkkoon. Verkkoon voi valmistajan mukaan jäädä jopa 30 000 hyttystä, ja laitteella voi saada tuloksia jo viikossa.

Mutta onko vaarana, että harmittomiakin hyönteisiä joutuu ansaan?

”Laite houkuttelee todennäköisesti vain niitä hyönteislajeja, jotka suunnistavat isäntänsä luo hiilidioksidin perusteella. Uskoisin, että muut hyönteisryhmät joutuvat ansaan vain satunnaisesti, eli jos ne lentävät sattumalta läheltä ansaa”, kertoo professori Ilari Sääksjärvi Turun yliopiston biodiversiteettiyksiköstä.

Sääksjärven mukaan hyttyset ovat monelle eliöryhmälle tärkeää ravintoa.

”Mikään laji ei tiettävästi ole erikoistunut erityisesti hyttysten saalistamiseen, mutta hyttyset muodostavat merkittävän osan esimerkiksi hyönteissyöjälintujen, lepakoiden, hämähäkkien ja petohyönteisten ravinnosta. Hyttyset toimivat myös kasvien pölyttäjinä”, Sääksjärvi toteaa.

Entäpä miten käy luonnon monimuotoisuuden eli biodiversiteetin, jos laite hävittää hyttyset pihapiiristä miltei kokonaan?

”Uskoisin, että ansan vaikutus on melko paikallinen. Ansa vaikuttaa toki lähialueen hyönteissyöjälintujen ravinnon määrään, mikä taas vaikuttaa niiden elämään.”

Laitteen vaikutuksesta pihapiirin biodiversiteettiin ei Sääksjärven mukaan tarvitse olla huolissaan, mutta ihmisten suhde luontoon on hänen mukaansa muuttumassa.

”Vielä joitakin vuosia sitten hyttyset kuuluivat jokaisen suomalaisen kesään. Niitä läiskittiin, mutta samalla niitä myös siedettiin osana luontoa. Nykyaikana hyttyset tuntuvat häiritsevän ihmisiä paljon enemmän.”

Sääksjärven mukaan hyttyset häiritsevät lähinnä viihtyvyyttä. Hyttysten määrää on mahdollista vähentää myös esimerkiksi peittämällä pihapiirissä olevat vesiastiat ja leikkaamalla nurmikot.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.