Humpuukia vai ei: Silmälasien sinivalopinnoite auttaa unettomuuteen 

Silmälaseihin kaupitellaan pinnoitetta, jonka pitäisi vähentää tietokoneen valon aiheuttamia haittoja. 

Optikot kauppaavat silmälaseihin uutta sinivalo- eli Blue blocker -pinnoitetta. Sen luvataan suojaavan silmiä tietokoneen sinisen valon aiheuttamalta kuormitukselta ja auttavan siksi esimerkiksi päänsärkyyn ja jopa unettomuuteen.

”Näin mainonta toimii. Kun keksitään jotain uutta, annetaan ymmärtää, että tuote ratkaisee kaikki ongelmat”, sanoo Helsingin yliopiston silmäklinikan professori Timo Tervo.

Tervo ei kuitenkaan tuomitse pinnoitetta täydeksi huuhaaksi.

”Pinnoitteessa voi olla vähän järkeäkin. Sinivalolta suojaavia linssejä on käytetty iät ajat esimerkiksi merkkiaurinkolaseissa. Itsekin olen huomannut, että marjat erottuvat pensaista parhaiten sinivalolasit päässä.”

Ihmiset reagoivat valoon eri tavalla. Joidenkin silmiä sininen valo ärsyttää ja aiheuttaa heille päänsärkyä. Heijastus saattaa tuntua hieman miellyttävämmältä, jos tietokoneen ruudun päälle tai silmälasien linsseihin laittaa sinivaloa himmentävän kalvon.

”Mitään tutkimusnäyttöä siitä ei kuitenkaan ole.”

Sinivalopinnoitetta mainostetaan sillä, että se estää silmien kuivumista. Silmien kuivumiseen on kuitenkin monta syytä, joista tietokoneen sinivalo on vain yksi. Jokainen ruutua tuijottava räpsyttää silmiään tavallista harvemmin, mikä kuivattaa ja väsyttää silmiä.

Räpsyttelemättömyyteen kalvo ei auta. Päänsärkykin voi johtua tietokoneen valon sijaan huonosta asennosta tai laseista.

”Sinivalo voi joidenkin tutkimusten mukaan estää vuorokausirytmiä ylläpitävän melatoniinin syntymistä. Siksi illalla ei ehkä kannata katsella näyttöjä. Sinivalosuodatin voi auttaa hieman.”

Timo Tervo työskentelee myös yksityisellä lääkäriasemalla. Hän ei suosittele sinivalopinnoitetta potilaille.

”Voin mainita sen joillekin potilaille, joille siitä voi olla apua. Jos suosittelisin suojaa rutiininomaisesti ratkaisuna päänsärkyyn, saisin paljon tyytymättömiä potilaita.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.