EU-tuomioistuimen tuore päätös: jos lentosi lähtee etuajassa, voit olla oikeutettu korvaukseen kuten lennon myöhästyessäkin

Tuoreen EU-tuomioistuimen päätöksen myötä myös etuajassa lähteneestä lennosta voi saada korvauksen, aivan kuten myöhästyneen tai perutunkin lennon osalta.

EU-tuomioistuimen 21. joulukuuta tekemän päätöksen mukaan (PDF) lentomatkustaja voi olla oikeutettu korvaukseen lennon myöhästymisen lisäksi myös silloin, kuin lento lähtee aikataulutettua aiemmin. Tuomioistuimen päätöksen mukaan lähtöaikaa tuntia aiemmin lähtenyttä lentoa kohdellaan samoin kuin täysin peruttua lentoakin.

Perutuille lennoille – ja nyt myös tuntia aiemmin lähteneille lennoille – on määritelty vakiokorvaukset. Korvauksen määrä riippuu lennon pituudesta, ja on suuruudeltaan 250-600 euron suuruinen. Peruuntuneesta tai aikaistetusta lennosta on ilmoitettava matkustajille ”ajoissa”: tyypillisesti vähintään joko kaksi viikkoa ennen lennon lähtöä, tai muuten lentoyhtiön on maksettava matkustajille korvauksia.

Aikaisemmin kuluttajariitalautakunta on linjannut, että lentomatkan ensimmäisen lennon myöhästyminen ei oikeuta korvauksiin, kun uudelleenreititetty jatkolento on saapunut määränpäähän etuajassa.

Matkustajien oikeudet liikennevälineissä kuten lentokoneissa perustuvat EU:n sääntelyyn. Jos lento viivästyy, matkustajalla voi olla oikeus paitsi vakiokorvaukseen, myös huolenpitoon. Huolenpitoon sisältyy esimerkiksi aterioita ja virvokkeita, mahdollisesti hotellimajoitus sekä lentokentän ja hotellin välinen kuljetus.

Jos lento viivästyy tai lähtee yli tuntia ennen aikataulutettua lähtöaikaansa, matkustajan on esitettävä korvausvaatimus suoraan lentoyhtiölle. Tarvittaessa apua saa myös Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttajaneuvonnasta.

Kaikilla matkustajilla on oikeus vakiokorvauksiin poikkeustapauksia lukuun ottamatta.

Silmiä avaavia juttuja, ei mainoksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.