Ethän maksa sijoituksistasi tuhansia euroja liikaa? Kysyimme asiantuntijalta, millaiset kulut ovat liian suuret

Prosenttiyksikön kalliimmat kulut voivat viedä jopa kolmanneksen tuotoista.

Suomessa on meneillään ainakin pienimuotoinen sijoittamisbuumi. Esimerkiksi Nordea-pankki tiedotti keväällä, että suomalaiset ovat käyneet tänä vuonna pörssiosakkeilla kauppaa ennätystahtia.

Rahojen sijoittamisessa osake- tai rahastomarkkinoille on kuitenkin hyvä huomata, että sijoitusten suuret kulut syövät radikaalisti sijoitusten tuottoja eli niin sanotun korkoa korolle -efektin vaikutusta.

”Pitkällä aikavälillä kulut syövät sijoittajan tuotoista absoluuttisesti isoja euromääriä. Kustannuksien tulisi olla mahdollisimman pienet”, sanoo Suomen Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman.

Kulujen minimoinnin tärkeyttä havainnollistaa esimerkki: Jos 5 000 euron rahastosijoituksen hallinnointipalkkio on 1 prosentti ja odotettu tuotto keskimäärin 5 prosenttia vuodessa, kuluihin uppoaa 20 vuodessa 2 300 euroa. Nettotuottoa tulee lähes 6 000 euroa. Mutta jos hallinnointipalkkio on 2 prosenttia, kustannukset nousevat yli 4 200 euroon ja tuotto jää noin 4 000 euroon. Prosenttiyksikön ero kustannuksissa siis syö jopa kolmanneksen tuotoista.

Snellmanin mielestä passiivisen eli esimerkiksi jotakin osakeindeksiä seurailevan rahaston hallinnointikulun ehdoton yläraja on 0,5 prosenttia vuodessa. Tällaisia passiivisia rahastoja saa usein paljon halvemmallakin.

”Silti moni kuluttaja sortuu ostamaan pankkinsa piiloindeksirahastoja, joissa hallinnointipalkkio on 2 prosenttia”, Snellman sanoo.

Piiloindeksillä Snellman viittaa rahastoon, jota markkinoidaan salkunhoitajan aktiivisuudella, mutta joka todellisuudessa koostuu valtaosin samoista osakkeista samoilla osuuksilla kuin niiden vertailuindeksi.

Jos rahastoa oikeasti hoidetaan aktiivisesti, hallinnoinnista saattaa olla järkevää maksaa enemmän. Isommat kulut ovat perusteltuja, jos myös tuotot ovat isommat kuin passiivisissa rahastoissa.

Rahastojen lisäksi sijoittaja voi tehdä myös suoria osakeostoja. Osakkeiden kertaoston kaupankäynti- eli transaktiokulu saisi Snellmanin mielestä olla korkeintaan noin prosentti kauppahinnasta. Jos osakevälittäjän kaupantekopalkkio on esimerkiksi viisi euroa per kauppa, osakkeita pitäisi pystyä ostaa mielellään vähintään 500 eurolla kerrallaan.

Snellman muistuttaa, että jos osakkeen tuotto-odotus on esimerkiksi 7 prosenttia vuodessa, 1 prosentin ostokustannus pienentää ensimmäisen vuoden tuotto-odotusta 14 prosenttia.

Miten korona-aikana kertyneet säästöt kannattaa sijoittaa? Lue juttu Kuluttajasta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.