Aurinkopaneeleilla voi saada ilmaista ja päästötöntä sähköä – ja ylituotannon voi myydä sähköyhtiölle

Aurinkopaneelit ovat hiilijalanjäljeltään erittäin pieni tapa tuottaa sähköä, mutta niiden hankkijaa kiinnostavat luonnollisesti päästövähennysten ohella myös kustannukset. Kirjoitimme asiasta Kuluttajan numerossa 4/2021. 

Oman aurinkosähkötuotannon suorat päästöt ovat luonnollisesti pyöreä nolla. Paneelien tuotannossa tosin erilaisia päästöjä syntyy samaan tapaan kuin muussakin elektroniikan tuotannossa.

Koska myös verkkosähkö on jatkuvasti vihreämpää, ei omien paneelien hankintaa voi välttämättä perustella puhtaasti ympäristösyillä. Jäljelle jäävät osittainen omavaraisuus sähkön suhteen ja ennen kaikkea kustannukset – parhaimmillaan paneelit säästävät itsensä takaisin käyttöikänsä aikana jopa moneen kertaan.

Kesäasunnolla, jossa ei ole sähköliittymää, aurinkopaneelijärjestelmä parantaa yleensä mökin varustelutasoa ja nostaa sen arvoa huomattavasti. Lisäksi kesäasujan elämänlaatu paranee yleensä sähkön ansiosta siinä määrin, että järjestelmän takaisinmaksuaika – sikäli kuin sellaista ylipäätään voi laskea – on yleensä merkityksetön. Kyseessä on investointi mukavuuteen ja jopa turvallisuuteen.

Suomessa sähkön pientuottajilla kuten aurinkopaneelien tai oman tuulivoimalan omistajilla on mahdollisuus myydä ylituotantonsa eli se sähkö, jota ei itse käytä, sähköyhtiölle.

Artikkelin lukemiseen tarvitset lehden takakannesta löytyvän asiakasnumerosi.

Silmiä avaavia juttuja, ei mainoksia

Kommentit (2)

Millä tapaa digilehden tilaaja pääsee lukemaan täman artikkelin?

Hei,

voit lukea artikkelin klikkaamalla sivuston oikeasta yläkulmasta löytyvää Kirjaudu-linkkiä sekä kirjautumalla sivustolle asiakasnumerollasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.