Astianpesukoneen ostajan opas

Tässä oppaassa kerromme, millaisia asioita kannattaa pohtia tiskikonekauppoja tehdessä. Oppaan pohjana ovat Kuluttajan viime vuosina tekemät astianpesukonetestit.

Pesutulos, pesuohjelmien pituus ja täyttämisen helppous. Siinä muutama tekijä, jotka vaikuttavat astianpesukoneen toimivuuteen omassa arjessa. Kuluttaja on testannut astianpesukoneita viime vuosina useaan kertaan. Olemme testanneet perusmalliset astianpesukoneet viimeksi elokuussa 2018, työtason alle sijoitettavat astianpesukoneet heinäkuussa 2019, kalustepeitteiset astianpesukoneet elokuussa 2019 ja pienikokoiset astianpesukoneet syyskuussa 2020.

Tämä opas kertoo, millaisia tiskikoneita markkinoilla tällä hetkellä on ja auttaa valitsemaan omaan kotiin juuri oikeanlaisen koneen.

Sisällysluettelo

Koko

Ulkonäkö

Pesutulos

Käyttömukavuus

Pesuaika

Ympäristöystävällisyys

Melu

Lisätoiminnot

Sanasto

Laitetyyppien erot

 

Standardikoot: kapea tai normaali

Astianpesukoneen valinnassa koolla ei ole niin paljon merkitystä kuin esimerkiksi pyykinpesukoneiden kohdalla. Käytännössä lähes kaikilla muilla paitsi uutta kotia rakentavilla on keittiössään valmis kolo, johon astianpesukone on sovitettava.

Kiinteästi keittiöön asennettavan astianpesukoneen standardileveys on 60 senttiä. Tämän levyinen kone pesee tyypillisesti noin 13–15 astiastoa kerrallaan. Kapeammat, 45 sentin levyiset koneet, puolestaan pesevät kerralla noin kymmenen astiastoa.

Yksi vaihtoehto ovat pöydän tai tason päällä käytettävät tiskikoneet, jotka vetävät yleensä kuusi astiastoa kerralla. Tällainen pöytämallinen kone voi toimia esimerkiksi mökillä. Kuluttaja on testannut viimeksi syyskuussa 2020 pieniä tiskikoneita, jollaisiksi myös pöytämalliset koneet lasketaan.

Tiskikoneen piilottaminen kalusteisiin on tyylikysymys

Koon lisäksi ostajan on valittava, haluaako keittiöönsä integroitavan eli kalustepeitteisen astianpesukoneen vai kenties työtason alle sijoitettavan tiskikoneen. Kalustepeitteisen koneen etuosaan tulee nimensä mukaisesti kalusteovi, mikä mahdollistaa keittiön yhtenäisen sisustuksen. Koneita on saatavissa myös puoliksi integroituna, jolloin kalusteoven lisäksi näkyvillä on tiskikoneen ohjauspaneeli. Työtason alle sijoitettavissa koneissa taas on näkyvissä vain tiskikoneen oma luukku.

Koneen toiminnan kannalta ei ole juuri väliä, kumman ratkaisun valitsee. Kyse on lähinnä estetiikasta. Toki kannattaa miettiä, miten kalusteovi vaikuttaa esimerkiksi ohjauspaneelin sijoitteluun ja käyttämiseen.

Käytännössä kalustepeitteinen astianpesukone on järkevintä hankkia keittiöremontin yhteydessä, jolloin sopivaa ovea ei tarvitse metsästää jälkikäteen.

Pesutuloksissa on eroja: pannuihin ja vuokiin jää helposti tahroja

Arjen kiireessä on ärsyttävää, jos tiskikone jättää astioihin ruuantähteitä tai muita tahroja. Niinpä voikin huoletta sanoa, että hyvä pesutulos on tiskikoneen tärkein ominaisuus. Kuluttajan testeissä pesutuloksilla onkin testiemme aliarvosanojen suurin painoarvo, 35 prosenttia kokonaispistemäärästä.

Hyvä uutinen on se, että markkinoilla olevat astianpesukoneet pesevät tiskit pääosin hyvin. Esimerkiksi Kuluttajan vuonna 2019 testaamista 33 kalustepeitteisistä koneesta vain 4 ei pessyt tiskejä joko hyvin tai erittäin hyvin.

Testeissämme pesutulosta mitataan sekä koneiden normaali- että säästöohjelmilla. Testeissä mitataan, miten hyvin koneet selviävät ilman ja uunin astioihin kuivaamista lioista sekä pannuihin ja vuokiin pinttyneistä lioista. Lisäksi testataan eri astioiden kuivausta.

Valitettavan monella tiskikoneella on ongelmia saada vuokia ja pannuja puhtaiksi ja kuiviksi. Paljon pata- tai uuniruokia valmistavan kannattaa siis tutustua Kuluttajan astianpesukonetesteihin ennen ostopäätöksen tekemistä ja tarkistaa kattavista taulukoistamme, miten eri koneet selviävät erilaisten astioiden pesemisestä.

Astioiden sijoittelu vaikuttaa käyttömukavuuteen

Pesutuloksen lisäksi tiskikoneen käyttömukavuudella on arjessa iso merkitys.

Testeissämme käyttömukavuusarvosanaan vaikuttavat koneen täyttämisen helppouden lisäksi sen ohjauspaneelin toiminnot, luukun toiminta, korien täyttäminen ja suodattimen puhdistaminen, itsepuhdistus, pesu- ja huuhteluaineen annostelu sekä käyttöohje.

Yleisesti ottaen astianpesukoneet ovat melko helppokäyttöisiä. Tyypillinen ongelma voi olla esimerkiksi se, että tietynkokoiset lautaset tai lasit eivät pysy koneessa pystyssä.

Ennen ostopäätöstä kannattaakin miettiä, millaisia astioita omassa arjessaan käyttää ja sen jälkeen varmistaa, miten juuri oman astiaston lautaset, lasit ja aterimet sujahtavat tiskikoneessa oikeille paikoilleen. Onko esimerkiksi pitkäjalkaisille laseille omat paikkansa tai saako korin paikkaa tiskikoneessa siirrettyä? Ylipäätään voi miettiä, kokeeko omassa arjessaan helpommaksi koneen, jossa aterimet pestään korissa vai erillisellä tasolla. Korin saa koneen tyhjennysvaiheessa irti, mutta toisaalta aterintasolla varustetussa koneessa on enemmän tilaa muille astioille.

Tai jos tiskikoneen suodatin on hankala puhdistaa, tämä normaalistikin hieman epämukava toimenpide saattaa viivästyä entisestään tai jäädä kokonaan tekemättä.

Pesuohjelmat usein sietämättömän pitkiä

Arjen sujuvuuteen vaikuttavat myös tiskikoneiden pesuohjelmien kestot. Niistä ei testeissämme kovin hyviä arvosanoja jaella. Koneiden normaaliohjelmat pesevät astioita yleensä vähintään kaksi tuntia ja säästöohjelmat vielä selvästi tätä pidempään.

Voi olla ongelma, jos astianpesukonetta ei ehdi pyöräyttää illalla ennen nukkumaanmenoa. Konetta ei nimittäin saisi eikä kannattaisi jättää pitkäksi aikaa valvomatta vesivahinkoriskin vuoksi.

Koneissa on toki nykyään lukuisia erilaisia pesuohjelmia, ja pikaohjelmalla astiat saa pyöräytettyä vikkelästi. Toinen asia on, kuinka hyvin varsinkaan tahraisemmat astiat silloin puhdistuvat. Kuluttajan testeistä saat selville, miten hyvin mikäkin astianpesukone pesee ja kuivaa astiat normaaliohjelmalla sekä säästöohjelmalla.

Pesuohjelmien ilmoitetut kestot on onneksi helppo tarkistaa valmistajan ilmoittamista tiedoista ennen ostopäätösten tekemistä. Valmistajan ilmoittamat tiedot voivat kuitenkin poiketa todellisista kestoista. Tarkat mittaustulokset jokaisen testaamamme astianpesukoneen pesu- ja kuivausajoista löydät Kuluttajan testeistä.

Vedenkulutuksessa isot erot

Tiskikoneiden sähkön- ja vedenkulutuksessa ja sitä kautta ympäristöystävällisyydessä ja energiatehokkuudessa on eroja. Kirjoitushetkellä koneiden energiatehokkuusluokka merkitään A-kirjaimella ja plus-merkinnöillä, paras luokka on A+++. Energiatehokkuusmerkinnät ovat kuitenkin muuttumassa jo maaliskuusta 2021 alkaen niin, että jatkossa käytössä on kuluttajille selkeämpi luokitus A–G ilman erillisiä plusmerkintöjä.

Sähkönkulutus ei ole astianpesukoneissa suuri ongelma, enemmän merkitystä on vedenkulutuksella. Esimerkiksi vuonna 2019 testaamiemme kalustepeitteisten astianpesukoneiden vuosikulutukset normaaliohjelmilla vaihtelivat 2 520 litrasta 4 200 litraan.

Koneen ympäristöystävällisyyteen voi toki vaikuttaa myös omilla valinnoilla. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa aina pestä täysiä koneellisia astioita ja käyttää säästöohjelmaa, jos aikaa on.

Tiskikoneet eivät melua

Pääsääntöisesti tiskikoneet ovat nykyään melko hiljaisia laitteita esimerkiksi pyykinpesukoneisiin verrattuna. Parhaimmillaan koneiden melutasot jäävät jopa alle 44 desibelin, siinä missä pyykinpesukoneiden melutasot ovat tyypillisesti 60–70 desibeliä. Koneen äänekkyyttä kannattaa miettiä etukäteen, jos esimerkiksi on tehtävä keskittynyttä työtä tiskikoneen lähellä sen käydessä.

Turhasta ei kannata maksaa

Kuten kaikessa muussakin kodinelektroniikassa, myöskään tiskikoneissa ei kannata maksaa turhista ominaisuuksista. Arkea helpottavia ominaisuuksia saattavat kuitenkin olla esimerkiksi pesuohjelman ajastaminen etukäteen tai astioiden määrän ja lian tunnistimet, jotka auttavat arvioimaan esimerkiksi pesussa tarvittavan veden määrää.

Ostajan näkökulmasta tärkeintä on miettiä, millaisista lisäominaisuuksista on hyötyä omassa arjessa.

 

Sanasto

Kalustepeitteinen eli integroitu astianpesukone

Astianpesukone peitetään ovella, joka sulautuu keittiön muihin kalusteisiin.

Puoliksi integroitu astianpesukone

Koneessa on kalusteovi, mutta näkyvillä on myös koneen ohjauspaneeli.

Työtason alle sijoitettava astianpesukone

Kone asennetaan työtason alle niin, että näkyvissä on koneen oma luukku.

Pöytäastianpesukone

Tarvittaessa helposti liikuteltava tiskikone, jonka voi sijoittaa esimerkiksi pöydälle tai muulle tasolle.

Astiasto

Laboratoriotesteissämme astiastolla tarkoitetaan kolmea erikokoista lautasta, kahvikuppia alustoineen, juomalasia, mittakuppia, haarukka, veistä ja ruokalusikkaa.

 

Laitetyyppien erot

Normaalilevyinen (60 cm) astianpesukone

+ standardimitoitus suurimpaan osaan keittiöistä

+ sopii isommallekin kotitaloudelle

+ kuluttaa keskimäärin vähemmän vettä astiastoa kohden kuin pienemmät koneet

– pitkäkestoiset pesuohjelmat

 

Kapea (45 cm) astianpesukone

+ standardimitoitus

+ sopii yksin asuville ja pieniin kotitalouksiin

– isot astiat eivät välttämättä mahdu koneeseen

– pitkäkestoiset pesuohjelmat

 

Pöytämallinen astianpesukone

+ voi sijoittaa vapaasti haluamalleen pöytätasolle

+ edullisempi kuin kiinteästi asennettava kone

– pesutulos ei ole yhtä hyvä kuin isommissa koneissa

 

Tämä on päivittyvä artikkeli, jonka sisältö tarkastetaan säännöllisesti. Artikkelin sisältö on tarkastettu viimeksi 2.2.2021.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.