Astianpesukoneen ostajan opas

Tässä oppaassa kerromme, millaisia asioita kannattaa pohtia tiskikonekauppoja tehdessä. Oppaan pohjana ovat Kuluttajan viime vuosina tekemät astianpesukonetestit.

Pesutulos, pesuohjelmien pituus ja täyttämisen helppous. Siinä muutama tekijä, jotka vaikuttavat astianpesukoneen toimivuuteen omassa arjessa. Kuluttaja on testannut astianpesukoneita viime vuosina useaan kertaan. Olemme testanneet perusmalliset työtason alle sijoitettavat astianpesukoneetkalustepeitteiset astianpesukoneet ja kapeat astianpesukoneet elokuussa 2021 sekä pöytämalliset astianpesukoneet marraskuussa 2021.

Tämä opas kertoo, millaisia tiskikoneita markkinoilla tällä hetkellä on ja auttaa valitsemaan omaan kotiin juuri oikeanlaisen koneen.

Sisällysluettelo

Koko

Ulkonäkö

Pesutulos

Käyttömukavuus

Pesuaika

Ympäristöystävällisyys

Melu

Lisätoiminnot

Sanasto

Laitetyyppien erot

 

Standardikoot: kapea tai normaali

Astianpesukoneen valinnassa koolla ei ole niin paljon merkitystä kuin esimerkiksi pyykinpesukoneiden kohdalla. Käytännössä lähes kaikilla muilla paitsi uutta kotia rakentavilla on keittiössään valmis kolo, johon astianpesukone on sovitettava.

Kiinteästi keittiöön asennettavan astianpesukoneen standardileveys on 60 senttiä. Tämän levyinen kone pesee tyypillisesti noin 13–15 astiastoa kerrallaan. Kapeammat, 45 sentin levyiset koneet, puolestaan pesevät kerralla noin kymmenen astiastoa.

Pienemmät, pöydän tai tason päällä käytettävät tiskikoneet vetävät yleensä kuusi astiastoa kerralla. Tällainen pöytämallinen kone voi toimia esimerkiksi mökillä. Testasimme pöytämalliset astianpesukoneet viimeksi marraskuussa 2021.

Tiskikoneen piilottaminen kalusteisiin on tyylikysymys

Koon lisäksi ostajan on valittava, haluaako keittiöönsä integroitavan eli kalustepeitteisen astianpesukoneen vai kenties työtason alle sijoitettavan tiskikoneen. Kalustepeitteisen koneen etuosaan tulee nimensä mukaisesti kalusteovi, mikä mahdollistaa keittiön yhtenäisen sisustuksen. Koneita on saatavissa myös puoliksi integroituna, jolloin kalusteoven lisäksi näkyvillä on tiskikoneen ohjauspaneeli. Työtason alle sijoitettavissa koneissa taas on näkyvissä vain tiskikoneen oma luukku.

Koneen toiminnan kannalta ei ole juuri väliä, kumman ratkaisun valitsee. Kyse on lähinnä estetiikasta. Toki kannattaa miettiä, miten kalusteovi vaikuttaa esimerkiksi ohjauspaneelin sijoitteluun ja käyttämiseen.

Käytännössä kalustepeitteinen astianpesukone on järkevintä hankkia keittiöremontin yhteydessä, jolloin sopivaa ovea ei tarvitse metsästää jälkikäteen. Kalusteovi tuo lisäkustannusta koneen hankinnan yhteydessä.

Pesutuloksissa on eroja: pannuihin ja vuokiin jää helposti tahroja

Arjen kiireessä on ärsyttävää, jos tiskikone jättää astioihin ruuantähteitä tai muita tahroja. Niinpä voikin huoletta sanoa, että hyvä pesutulos on tiskikoneen tärkein ominaisuus. Kuluttajan testeissä pesutuloksilla onkin testiemme aliarvosanojen suurin painoarvo, 35 prosenttia kokonaispistemäärästä.

Hyvä uutinen on se, että markkinoilla olevat astianpesukoneet pesevät tiskit pääosin hyvin. Esimerkiksi keittiötason alle sijoitettavien tiskikoneiden testissämme kaikki 67 saivat hyvän tai erittäin hyvän pesutuloksen.

Testeissämme pesutulosta mitataan sekä koneiden tavallisilla pesuohjelmilla että eko- tai säästöohjelmilla. Testeissä mitataan miten hyvin koneet selviävät ilman ja uunin astioihin kuivaamista lioista sekä pannuihin ja vuokiin pinttyneistä lioista. Lisäksi testataan eri astioiden kuivaus. Tuloksista näkee myös selkeästi eko-ohjelman vaikutuksen koneiden sähkön- ja vedenkulutukseen.

Valitettavan monella tiskikoneella on ongelmia saada vuokia ja pannuja puhtaiksi ja kuiviksi. Paljon pata- tai uuniruokia valmistavan kannattaakin tutustua Kuluttajan astianpesukonetesteihin ennen ostopäätöksen tekemistä. Kattavista taulukoistamme löydät tiedot siitä, miten eri koneet selviävät erilaisten astioiden pesemisestä.

Täysikokoisia astianpesukoneita pienemmät mallit eli kapeat astianpesukoneet ja pöytämalliset astianpesukoneet eivät testiemme perusteella pese astioita välttämättä yhtä hyvin kuin normaalikokoiset astianpesukoneet, joten pesutuloksen ja pienen koon välillä on tehtävä kompromissi.

Astioiden sijoittelu vaikuttaa käyttömukavuuteen

Pesutuloksen lisäksi tiskikoneen käyttömukavuudella on arjessa iso merkitys.

Testeissämme käyttömukavuusarvosanaan vaikuttavat koneen täyttämisen helppouden lisäksi laitteen ohjauspaneelin toiminnot, luukun toiminta, korien täyttäminen ja suodattimen puhdistaminen, itsepuhdistus, pesu- ja huuhteluaineen annostelu sekä käyttöohje.

Yleisesti ottaen astianpesukoneet ovat melko helppokäyttöisiä. Tyypillinen ongelma voi olla esimerkiksi se, että tietynkokoiset lautaset tai lasit eivät mahdu tai pysy koneessa pystyssä.

Ennen ostopäätöstä kannattaakin miettiä, millaisia astioita omassa arjessaan käyttää ja sen jälkeen varmistaa, miten juuri oman astiaston lautaset, lasit ja aterimet sujahtavat tiskikoneessa oikeille paikoilleen. Onko esimerkiksi – usein harvemmin käytetyille – pitkäjalkaisille viinilaseille omat paikkansa, tai saako korin paikkaa tiskikoneessa siirrettyä, jos koneella pitää pestä korkeampia astioita kuten suuria kattiloita tai vuokia? Ylipäätään voi miettiä, kokeeko omassa arjessaan helpommaksi koneen, jossa aterimet pestään korissa vai erillisellä tasolla. Korin saa koneen tyhjennysvaiheessa irti, mutta toisaalta aterintasolla varustetussa koneessa on enemmän tilaa muille astioille.

Tai jos tiskikoneen suodatin on hankala puhdistaa, tämä normaalistikin hieman epämukava toimenpide saattaa viivästyä entisestään tai jäädä kokonaan tekemättä. Suodatin on kuitenkin laitteiden käyttöohjeiden mukaan puhdistettava säännöllisesti: jos vesivahinko iskee, ja suodatin pursuaa ruuantähteitä, vakuutusyhtiö ei välttämättä maksa ainakaan täysiä korvauksia, kun laiteen käyttöön liittyvä ja ohjekirjassa mainittu ylläpitotoiminto on jätetty tekemättä.

Pesuohjelmat usein sietämättömän pitkiä

Arjen sujuvuuteen vaikuttavat myös tiskikoneiden pesuohjelmien kestot. Niistä ei testeissämme kovin hyviä arvosanoja jaella. Koneiden normaaliohjelmat pesevät astioita yleensä vähintään kaksi tuntia ja säästöohjelmat vielä selvästi tätä pidempään kolmesta ja puolesta tunnista jopa viiteen tuntiin.

Pesuaika voi olla ongelma, jos astianpesukonetta ei ehdi pyöräyttää illalla ennen nukkumaanmenoa. Konetta ei nimittäin saisi eikä kannattaisi jättää pitkäksi aikaa valvomatta vesivahinkoriskin vuoksi, ja esimerkiksi kotivakuutusehdot tyypillisesti vaativat, että käyttäjä seuraa laitteen toimintaa eikä jätä esimerkiksi astianpesukonetta pörisemään kauppareissun ajaksi.

Koneissa on lukuisia erilaisia pesuohjelmia. Esimerkiksi pikaohjelmalla astiat saa puhtaaksi vikkelästi. Toinen asia on, kuinka hyvin varsinkaan tahraisemmat astiat silloin puhdistuvat. Kuluttajan testeistä saat selville, miten hyvin mikäkin astianpesukone pesee ja kuivaa astiat normaaliohjelmalla sekä säästöohjelmalla. Pikapesullakin astioista voi silti saada puhdasta nopeastikin.

Pesuohjelmien ilmoitetut kestot on helppo tarkistaa valmistajan ilmoittamista tiedoista ennen ostopäätösten tekemistä. Valmistajan ilmoittamat tiedot voivat kuitenkin poiketa todellisista kestoista. Tarkat mittaustulokset jokaisen testaamamme astianpesukoneen pesu- ja kuivausajoista löydät Kuluttajan testeistä.

Vedenkulutuksessa isot erot

Tiskikoneiden sähkön- ja vedenkulutuksessa ja sitä kautta ympäristöystävällisyydessä ja energiatehokkuudessa on eroja. Energiatehokkuusmerkinnät ovat muuttuneet maaliskuussa 2021 alkaen niin, että jatkossa käytössä on kuluttajille selkeämpi luokitus A–G ilman erillisiä plusmerkintöjä. Nykyinen merkintä ei ole yhteensopiva aiemman A(+++)-merkintöjen kanssa.

Sähkönkulutus ei ole astianpesukoneissa suuri ongelma, suurimmatkin erot vastaavat käytännössä muutamia kymmeniä euroja vuositasolla, jos astioita pestään päivittäin. Enemmän merkitystä on vedenkulutuksella. Esimerkiksi vuonna 2021 testaamiemme astianpesukoneiden vuosikulutukset normaaliohjelmilla vaihtelivat 3 420 litrasta 7 200 litraan.

Koneen ympäristöystävällisyyteen voi toki vaikuttaa myös omilla valinnoilla. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa aina pestä täysiä koneellisia astioita ja käyttää säästöohjelmaa, jos vain malttaa odotella koneen hidasta pesutahtia. Testitulostemme perusteella eko-ohjelmilla vettä säästetään parhaimmillaan jopa puolet ja sähköäkin noin kolmannes.

Hiljaisia ovat

Pääsääntöisesti tiskikoneet ovat nykyään melko hiljaisia laitteita esimerkiksi pyykinpesukoneisiin verrattuna. Parhaimmillaan koneiden melutasot jäävät jopa alle 35 desibelin, siinä missä pyykinpesukoneiden melutasot ovat tyypillisesti 60–70 desibeliä. Koneen äänekkyyttä kannattaa miettiä etukäteen, jos esimerkiksi on tehtävä keskittynyttä työtä tiskikoneen lähellä sen käydessä tai pesut ajoittuvat yölle. Desibelilukemien lisäksi kannattaa huomioida pesuohjelman kesto: puoli tuntia hiljaista pihinää pikapesulla ei haittaa edes korona-ajan etätyöläistä, mutta neljän tunnin pörisyttäjä häiritsee jo iltatoimiakin.

Turhasta ei kannata maksaa

Kuten kaikessa muussakin kodinelektroniikassa, tiskikoneissa ei kannata maksaa turhista ominaisuuksista. Arkea helpottavia ominaisuuksia saattavat olla esimerkiksi pesuohjelman ajastaminen etukäteen tai astioiden määrän ja lian tunnistimet, jotka auttavat arvioimaan esimerkiksi pesussa tarvittavan veden määrää.

Ostajan näkökulmasta tärkeintä on miettiä, millaisista lisäominaisuuksista on hyötyä omassa arjessa. Sopiva ostos löytyy ominaisuuksien ja hinnan yhdistelmästä. Ylikalliista koneesta turhilla ominaisuuksilla ei välttämättä ole mitään hyötyä, ja koneiden hinnoissa on todella suuria vaihteluja kaikissa testatuissa ryhmissä.

 

Sanasto

Kalustepeitteinen eli integroitu astianpesukone

Astianpesukone peitetään ovella, joka sulautuu keittiön muihin kalusteisiin.

Puoliksi integroitu astianpesukone

Koneessa on kalusteovi, mutta näkyvillä on myös koneen ohjauspaneeli.

Työtason alle sijoitettava astianpesukone

Kone asennetaan työtason alle niin, että näkyvissä on koneen oma luukku.

Pöytäastianpesukone

Tarvittaessa helposti liikuteltava tiskikone, jonka voi sijoittaa esimerkiksi pöydälle tai muulle tasolle.

Astiasto

Laboratoriotesteissämme astiastolla tarkoitetaan kolmea erikokoista lautasta, kahvikuppia alustoineen, juomalasia, mittakuppia, haarukka, veistä ja ruokalusikkaa.

 

Laitetyyppien erot

Normaalilevyinen (60 cm) astianpesukone

+ standardimitoitus suurimpaan osaan keittiöistä
+ sopii isommallekin kotitaloudelle
+ kuluttaa keskimäärin vähemmän vettä astiastoa kohden kuin pienemmät koneet
– pitkäkestoiset pesuohjelmat

Kapea (45 cm) astianpesukone

+ standardimitoitus
+ sopii yksin asuville ja pieniin kotitalouksiin
– isot astiat eivät välttämättä mahdu koneeseen
– pitkäkestoiset pesuohjelmat

Pöytämallinen astianpesukone

+ voi sijoittaa vapaasti haluamalleen pöytätasolle
+ edullisempi kuin kiinteästi asennettava kone
– pesutulos ei ole yhtä hyvä kuin isommissa koneissa

 

Tämä on päivittyvä artikkeli, jonka sisältö tarkastetaan säännöllisesti. Artikkeli on julkaistu alun perin 2.3.2021 ja tarkastettu viimeksi 12.11.2021.

Kommentit (6)

Hei! Mitä tarkoittaa ., että ” pöytämallisen astianpesukoneen voi sijoittaa haluamalleen pöytätasolle” ? Esim yöpöydälle makuuhuoneeseen? Eikö pöytäkone tarvitse vettä ja viemäriä?

Veden voi kaataa koneeseen kannulla ja likaveden laskea vaikka ämpäriin.

Kyllästyin suodattimen puhdistamiseen. Huuhtelen astiat aika hyvin ennen koneeseen panoa, nyt ei moneen vuoteen ole tarvinnut suodatinta puhdistaa, Suomessa vesi on halpaa varsinkin kun se tulee omasta kaivosta, Kun vettä käyttää reilusti pysyy kaivovesi parempi laatusena.

Koneiden kestävyys on minun mielestäni yksi tärkeä kriteeri myös, puhuttiinko siitä jotain kun selasin tuon nopeasti? Ellei tärkeä asia jäi puuttumaan .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.