Älykellon voi parittaa puhelinliittymän kanssa ilman sirukorttia – selvitimme operaattoreilta, paljonko rinnakkaisliittymä maksaa

Operaattorit myyvät multi-sim-lisäpalvelua älykelloihin samoilla hinnoilla ja nopeuksilla.

Multi-sim on palvelu, jonka avulla voi käyttää kahta laitetta samalla puhelinnumerolla. Yhteen puhelinliittymään saa siis kaksi sim-sirukorttia, joista toista voi käyttää vaikkapa älykellossa.

Kysyimme kolmelta suurimmalta operaattorilta eli DNA:lta, Elisalta ja Telialta, millaisia multi-sim-liittymiä niillä on tarjolla ja mitä palveluihin kuuluu.

Multi-sim-palvelu löytyy kaikilta kolmelta operaattorilta puhelinliittymään kytkettävänä lisäpalveluna. Hinnoittelussa saattaa olla eroa riippuen siitä, onko kyseessä yritys- vai yksityisasiakas. Rinnakkaisliittymien puhelut ja viestit laskutetaan asiakkaan puhelinliittymän mukaisesti.

Älykelloissa operaattorien kuluttajille tarjoamat perushinnat ja tiedonsiirtonopeudet ovat identtiset.

DNA:n kaikkiin kuluttajille tarjottaviin puhelinliittymiin voi tilata yhden multi-sim-lisäpalvelun. Rinnakkaisliittymän tiedonsiirtonopeus on enimmillään 10 megabittiä sekunnissa. Palvelua voi kokeilla kuukauden ajan maksutta, jonka jälkeen se maksaa 7,90 euroa kuukaudessa.

Telialla rinnakkaisliittymien määrää ei ole rajattu yhteen, vaan niitä voi kytkeä useita samaan liittymään. Rinnakkaisliittymän nopeus on sama kuin pääliittymässä, kuitenkin enimmillään 300 megabittiä sekunnissa ja älykelloissa 10 megabittiä sekunnissa.

Telian Yhteys Multi -palvelu maksaa paketista riippuen 4,90–24,90 euroa kuukaudessa. Esimerkiksi älykelloon kytkettävän rinnakkaisliittymän hinta on 4,90 euroa ensimmäiset kolme kuukautta, jonka jälkeen se nousee 7,90 euroon per laite.

Elisalla multi-sim-lisäpalvelun hinta kuluttajille on niin ikään 7,90 euroa kuukaudessa per rinnakkaislaite. Elisan puhelinliittymään voi kytkeä maksimissaan kaksi rinnakkaisliittymää. Muista operaattoreista poiketen Elisan palvelu on saatavilla toistaiseksi vain Apple Watchiin. Rinnakkaisliittymän nopeus on enimmillään 10 megabittiä sekunnissa.

Operaattorit: ei päällekkäisiä maksuja liittymistä

Kuluttajan saaman lukijapalautteen mukaan multi-sim-liittymästä voi joissakin tapauksissa joutua maksamaan kahden liittymän kustannukset riippumatta puhelimen liittymässä olevasta paketista. Operaattorit kiistävät tämän.

”Multi-simiä käyttävä asiakas maksaa niin sanotun pääliittymän kuukausimaksun normaalisti ja siihen lisäksi lisäpalvelun hinnan,” Elisan liiketoimintajohtaja Ilkka Pohtola sanoo.

”Yleensä multi-lisäliittymät ovat aina edullisempia kuin itse pääliittymä”, Telian kuluttajapuolen mobiililiiketoiminnasta vastaava Petri Lindqvist huomauttaa.

E-sim-ominaisuus yleistyy älykelloissa. Kaikissa älykelloissa ei ole sim-korttipaikkaa, vaan ne käyttävät sisäänrakennettua e-simiä, joka aktivoidaan digitaalisesti. Kaikkien kolmen operaattorin multi-sim-lisäpalvelussa rinnakkaisliittymän voi saada e-simille. Elisalla fyysistä rinnakkais-sim-korttia ei ole saatavilla lainkaan.

”Sekä asiakkaan puhelinliittymä että multi-sim-lisäpalvelu voidaan liittää omille e-sim-korteilleen. Teknisesti e-sim on vain sim-kortin media, eikä se ota kantaa siihen, millainen liittymä kortille voidaan laittaa. Vertauskuvaksi sopii vaikkapa Word-tiedosto, joka voidaan tallentaa tietokoneen kiintolevylle tai usb-muistille. Tiedosto pysyy samana riippumatta tallennusmediasta”, DNA:n lähettämässä sähköpostivastauksessa havainnollistetaan.

Silmiä avaavia juttuja, ei mainoksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.