Alko tuo myyntiin biohajoavan skumppalasin – ei kierrätysmahdollisuutta, päätyy kuitenkin sekajätteeseen

Alko tuo myyntiin biohajoavasta polylaktidimuovista valmistetun kertakäyttöisen kuohuviinilasin. Vaikka tuote on biohajoava, käytännössä sen kierrätys ei Suomessa onnistu.

Alko on tuomassa myyntiin biohajoavasta PLA-muovista valmistetun kertakäyttöisen viinilasin, joka korvaa tähän saakka myynnissä olleen PS-muovista valmistetun kuohuviinilasin.

PS- eli polystyreenimuovi on kestomuovi, joka hajoaa luonnossa vasta satojen vuosien kuluessa. PLA puolestaan tarkoittaa polylaktidia eli Alkon uuden skumppalasin tapauksessa maissitärkkelyksestä fermentoituneesta maitohaposta valmistettua muovia, jonka pitäisi hajota ”suhteellisen helposti” esimerkiksi teollisessa kompostissa.

Vaikka PLA-muovi on biohajoavaa, sille ei kuitenkaan vielä ole juuri kierrätysmahdollisuuksia Suomessa. Onkin todennäköistä, että iso osa kertakäyttöisistä biohajoavistakin skumppalaseista päätyy vappupiknikien jälkeen puistoista sekajätteen joukkoon. PLA:sta valmistetulla Alkon lasilla tosin on sellainen EU-sertifikaatti, jonka perusteella tuotteen voi mahdollisesti hävittää biojätteen mukana ainakin joillakin jätelaitoksilla.

Esimerkiksi Suomen ympäristökeskus Syke on tehnyt kokeita, joissa erilaisten biohajoavien materiaalien hajoamista selvitettiin upottamalla ne vuodeksi Itämereen. Ympäristökeskuksen tutkijoita yllätti eniten se, että PLA-muovi ei hajonnut meressä käytännössä lainkaan vuoden aikana.

Ympäristön näkökulmasta on ongelmallista, mitä pidempään maatuminen kestää. Tällöin on isompi riski, että muovia tai sen osia päätyy esimerkiksi vesistöihin mikromuoveina.

Kertakäyttölasien isoin kysyntä keväällä

Alkon tuotepäällikkö Kristiina Lilienkampfin mukaan PLA-muovituotteiden hiilijalanjälki Alkossa on luultavasti suunnilleen samaa luokkaa kuin PS-muovituotteiden, koska niiden volyymit ovat vielä pieniä.

Lilienkampf kuvaileekin biopohjaisia tuotteita tulevaisuuden vaihtoehdoksi. ”Kun massat lisääntyvät, toivottavasti niiden kierrätyskin jossain vaiheessa paranee.”

Lilienkampfin mukaan Alkossa ryhdyttiin jo pari vuotta sitten erityisesti asiakkaiden toiveiden pohjalta etsimään vaihtoehtoja fossiilipohjaisille muovituotteille. Hänen mukaansa yhtiö pyrkii tuomaan vielä ennen kesää markkinoille toisenkin uuden biopohjaisen oheistuotteen kuohuviinilasin lisäksi.

Kertakäyttöisille kuohuviinilaseille on kysyntää erityisesti loppukeväällä ja alkukesästä valmistujaisten aikaan. 10 prosenttia kertakäyttöisten kuohuviinilasien myynnistä tulee juuri ennen vappua, sillä vappuviikolla kuohuviiniä myydään lähes kuusi kertaa enemmän kuin tavallisella viikolla. Lilienkampfin mukaan kertakäyttöinen kuohuviinilasi haluttiinkin säilyttää Alkon valikoimissa juuri suuren kysynnän vuoksi.

Esimerkiksi muovikasseista Alko ei kuitenkaan ole luopumassa, vaan aikoo sen sijaan lisätä kierrätysmuovin osuutta niissä. Tällä hetkellä Alkon muovikasseissa on kierrätysmuovia 60 prosenttia.

”Sehän on fossiilipohjaista muovia, mutta näemme kuitenkin erittäin hyväksi asiaksi, että muovi kiertää”, Lilienkampf sanoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.