Älä polta tai pese kallista paistinpannua pilalle

Pinnoitettu paistinpannu ei ole ikuinen, mutta sen ikää voi pidentää yksinkertaisilla konsteilla.

Pinnoitettu paistinpannu on kätevä ruuanlaitossa, sillä rasvaa ei välttämättä tarvitse käyttää lainkaan. Esimerkiksi sika-nautajauhelihan tai pekonin voi paistaa sellaisenaan.

Markkinoilla on monenlaisia pinnoitemateriaaleja, joista osa saattaa kestää kulutusta paremmin kuin toiset. Käyttöohjeeseen kannattaa perehtyä jo kaupassa ennen ostopäätöstä.

Paraskaan pinnoite ei kuitenkaan kestä mitä tahansa. Siksi on tärkeää, ettei pannua kuumenneta tyhjänä, sillä liian korkea lämpötila voi rikkoa pinnoitteen. ”Etenkin nopeasti lämpenevällä induktioliedellä tässä saa olla tarkkana”, neuvoo Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa.

Pannun voi esikuumentaa esimerkiksi tilkalla vettä tai öljyä. Öljyn sekaan voi panna pienen leivänmurun. Kun vesi alkaa kuplia tai leipä ruskistua, pannu on valmis käyttöön.

Myös paistaessa ylikuumenemista kannattaa tarkkailla. Jos vesi tai rasva kiehuu voimakkaasti, kannattaa madaltaa lämpötilaa. ”Esimerkiksi teflonpinnoitteelle 250 astetta on jo liikaa. Siinä lämpötilassa teflon rupeaa kuplimaan ja irtoilemaan, jolloin pannu ei ole enää tarttumaton”, Marjomaa sanoo.

Pinnoitetulla pannulla käytettävät työvälineet eivät saisi olla teräviä. Parhaita ovat puiset ja muoviset lastat, ellei pinnoitteen erikseen luvata kestävän muita materiaaleja. Pannulla ei myöskään pidä koskaan paloitella ruokaa.

Tiskikoneeseen vai ei?

Entä puhdistaminen? Kuluttajan testaamista 17:ta paistinpannusta kahdeksan voi valmistajan mukaan pestä tiskikoneessa. Kuutta testipannua ei voi pestä koneessa, ja kolmessa asiasta ei ole mitään mainintaa.

Vaikka konepesu olisi pannulle sallittu, Tarja Marjomaa kehottaa miettimään, kannattaako se. Monesti pannua pitää joka tapauksessa hiukan huuhdella ja hangata käytön jälkeen, joten melkein samalla vaivalla sen pesee käsin. Iso pannu vie koneesta paljon tilaa.

Astianpesukone voi kuluttaa pinnoitetta. Marjomaa kehottaa rasvaamaan ainakin teflonpannun ruokaöljyllä tiskikoneen jälkeen, sillä konetiskiaine on vahva emäs.

”Toki pannun voi silloin tällöin pestä koneessa, onhan konepesu sille tietynlainen tehopesu. Mutta jos pinnoite jo hilseilee tai on kovin kuiva, on viisaampaa pestä pannu käsin.”

Kiinnipalaneita ruuantähteitä voi hangata varovasti pannulta irti esimerkiksi puisella lastalla. Ulkopuolelta pannua voi hangata karkeallakin sienellä.

Pannu kannattaa pestä pian käytön jälkeen, jotta lika ei pinty, mutta kuitenkin vasta, kun pannu on ehtinyt hiukan jäähtyä. Jos lämpötila vaihtelee nopeasti, pohja voi vääntyä. Kuluttajan testissä joidenkin pannujen pohjat vääntyivät, kun kuumaa pannua huuhdottiin 20-asteisella vedellä.

Kaapissa paistinpannuja ei kannata pinota päällekkäin, jotta ne eivät naarmuunnu. Jos pinoaminen on välttämätöntä, keittoastioiden väliin voi laittaa esimerkiksi talouspaperiarkin.

Jos pinnoitettu pannu on päässyt jo naarmuuntumaan, sitä ei pidä enää käyttää. ”Pinnoitettujen pannujen runkomateriaali on monesti alumiinia. Naarmuuntuneesta pannusta voi liueta alumiinia ruokaan, ja se on terveydelle haitallista”, Marjomaa sanoo.

Ruuantähteitä ei Marjomaan mukaan ole viisasta laittaa jääkaappiin pannussa, vaan erillisessä säilytysastiassa. Etenkin mausteinen ruoka voi vaurioittaa pinnoitetta, jos se on pannulla pitkään. Samasta syystä esimerkiksi lihaa ja kalaa valmistettaessa kannattaa lisätä mausteet vasta aivan paistamisen lopussa tai sen jälkeen.

Mikä on paras ja kestävin paistinpannu? Lue Kuluttajan testistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.