A-luokan jääkaappi putosi G-luokkaan – mitä uudet energialuokat oikein tarkoittavat?

Uusia ja vanhoja energialuokkia ei voi verrata suoraan keskenään. EU:n tietokanta auttaa löytämään energiatehokkaimmat laitteet.

Kodinkoneiden ja monien muiden laitteiden energialuokat ovat muuttuneet vähitellen vuodesta 2021 alkaen. Jatkossa kodinkoneet ja kodin elektroniikkalaitteet luokitellaan asteikolla A-G, ja vanhat plusluokat A+, A++ ja A+++ poistuvat käytöstä. Aiemmin alin luokka oli D.

EU:n energiamerkinnän tarkoituksena on helpottaa laitteiden energiankulutuksen vertailua ja kannustaa yrityksiä kehittämään energiatehokkaampia tuotteita.

Juuri jälkimmäisen tavoitteen toteutuminen onkin ollut syynä energialuokkien uudistamiseen: monissa tuoteryhmissä laitteet ovat jo niin energiatehokkaita, että iso osa laitteista ylsi vanhassa luokituksessa parhaaseen energialuokkaan.

Muutokset tulevat voimaan vaiheittain maaliskuun alusta 2021 alkaen. Ensimmäisessä vaiheessa energialuokat muuttuivat kylmäsäilytyslaitteissa, astian- ja pyykinpesukoneissa sekä televisioissa ja näytöissä.

Kysyimme Energiavirastosta, miten vanhat ja uudet energialuokat vastaavat toisiaan.

Jääkaappien plus-luokat jäivät historiaan

Uudet ja vanhat energialuokat eivät ole suoraan verrannollisia, sillä uusissa energialuokissa on erilainen laskentatapa kuin vanhoissa, kertoo johtava asiantuntija Juha Toivanen.

”Ei voi esimerkiksi suoraan sanoa, että laite, joka oli ennen energialuokaltaan A++, olisi nykyisin C-luokan laite. Luokitus vaihtelee laitteesta riippuen ja voi olla uudessa luokituksessa käytännössä mikä vain väliltä A–F.”

Esimerkiksi jääkaappeja voitiin myydä aiemmin energiamerkinnällä A+, A++ tai A+++. Uudelleenskaalauksen myötä plus-luokan jääkaapit ovat nyt tuotemallista riippuen luokassa D–G, Toivanen kertoo.

Mitä voi sitten nykyluokituksen mukaan pitää hyvänä energialuokkana esimerkiksi jääkaapille?

”Se riippuu täysin laitteesta. Esimerkiksi jääkaapeissa on jo tarjolla muutamia A-luokan laitteita, mutta ne ovat vielä hinnaltaan korkeita. Pääosa laitteista on välillä C–F.”

Sen sijaan esimerkiksi pyykinpesukoneissa markkinoilla on jo useita A-luokan malleja.

Laitteiden tiedot löytyvät EU:n tietokannasta

”Kun kuluttaja on ostamassa laitetta, kannattaa vertailla kyseisen laiteryhmän laitteita keskenään ja valita tarjolla olevista mahdollisimman hyvän energialuokan laite”, Toivanen opastaa.

Laitteiden energiatehokkuustietoja voi selata EU:n energiamerkintöjen eurooppalaisesta avoimesta tuotetietokannasta (EPREL). Kaikkien valmistajien on vietävä sinne EU:n markkinoilla myytävien tuotteiden tiedot.

Tietokannasta näkee, että esimerkiksi kylmäsäilytyslaitteissa suurin osa tuotteista on vielä E- ja F-luokissa.

”Malleja tulee kuitenkin koko ajan lisää, kun valmistajat kehittävät laitteitaan parempiin energialuokkiin.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.