16 500 yhteydenottoa autoista Kilpailu- ja kuluttajavirastoon: tapauksista 1 000 päätyy kuluttajariitalautakuntaan

Käytettyjen autojen kauppaan liittyvät tapaukset ovat kaksinkertaistuneet vuodesta 2012 lähtien.

Joka neljäs Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) kuluttajaneuvontaan ja kuluttaja-asiamiehelle tullut yhteydenotto koskee autoja. Viime vuonna autoista oltiin yhteydessä 16 500 kertaa. Kirjoitimme asiasta Kuluttajan numerossa 6/2020.

Jos asia ei selviä kuluttajaneuvonnassa, se päätyy yleensä kuluttajariitalautakuntaan. Lautakunnassa käytettyjen autojen kauppaan liittyvät tapaukset ovat kaksinkertaistuneet vuodesta 2012 lähtien. Viime vuonna tapauksia käsiteltiin yli 1 000.

Vanhan auton ostajalla on usein hieman liiat suuret luulot siitä, kuinka paljon mahdollisista vioista korvataan. Esimerkiksi viime vuoden tuhannesta tapauksesta 500:ssa kuluttajariitalautakunta suositteli ratkaisussaan korvauksia auton omistajalle. Noin 300 tapauksessa korvauksia ei suositeltu ja loput tapaukset soviteltiin tai raukesivat ennen ratkaisua.

”Kuluttaja yleensä saa jotain, mutta harvoin kaikkea mitä vaatii”, kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg sanoo.

Autokauppariitoihin liittyviä suosituksia noudatetaan melko hyvin, noin 75–85 prosentissa tapauksista hieman vuodesta riippuen. Vaikka tapauksia tulee lautakuntaan runsaasti ja kaikkiin ei ole mahdollista pureutua yksityiskohtaisesti, Ståhlbergin mukaan negatiivista palautetta ratkaisuista tulee kuitenkin vain vähän.

Ratkaisusuosituksia erilaisiin tilanteisiin on vuosien varrella kertynyt niin runsaasti, että ne toimivat hyvänä pohjana uusille ratkaisuille. Tosin tekniikan kehittyessä uudenlaisiakin linjauksia tarvitaan.

”Sähkö- ja hybridiautojen lisääntyessä on tulevaisuudessa otettava kantaa niihin liittyviin erityisongelmiin, kuten siihen, millaisessa pakkasessa sähköominaisuuksien pitää toimia ja kauanko auton akun pitää kestää”, Ståhlberg kertoo.

Lue lisää aiheesta: Autojen vioista riidellään entistä enemmän (Kuluttaja 6/2020, tilaajille).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.