Kotimyynti

 • Epäilyttävä kotimyyjä

  Kuluttajan kotiin tuli konsultti, joka myi internet- ja puhelinliittymien sekä sähkön ja vakuutusten kilpailuttamispalvelua. Myyjä antoi ymmärtää, että palvelusta laskutetaan tulevaisuudessa saatujen säästöjen perusteella. Asiakas hämmästyi, kun hän sai parin viikon päästä 956 euron laskun. Kaiken lisäksi asiakkaalle oli kerrottu, että palvelusta laskutettavat summat olisivat yleensä noin 700 euroa. Kuluttaja vaati maksamiaan rahoja takaisin.

  Myyjä oli ilmoittanut kuluttajalle virheellisesti, ettei kotimyynnin peruutusoikeus koske sopimusta. Tämä rinnastetaan siihen, että peruutusoikeudesta olisi kerrottu ollenkaan, ja tällöin peruutusoikeuden pituus on normaalin 14 vuorokauden sijaan 12 kuukautta. Kuluttaja ei myöskään ollut luopunut peruutusoikeudestaan, vaikka sopimuksessa olikin rasti ruudussa kyseisessä ­kohdassa. Myyjän oli palautettava maksetut rahat.

 • Harmonikan sai palauttaa

  Asiakas vaihtoi harmonikkansa uuteen, ja maksoi välirahaa 2 000 euroa. Myyjä toi uuden harmonikan asiakkaan kotiin. Asiakkaan mielestä bassonäppäimistä kuului ylimääräisiä ääniä. Hän vetosi kotimyynnin peruutusoikeuteen. Myyjän mukaan asiakas oli pyytänyt hänet kotiinsa. Hän pidätti kauppahinnasta 386 euroa.

  Ostaja ei näyttänyt, että harmonikassa olisi ollut vikaa. Tällä ei kuitenkaan ollut väliä, koska kauppa oli tehty kotimyyntinä. Nykyisin kotimyyntisääntöjä noudatetaan, vaikka asiakas olisi pyytänyt myyjän kotiinsa. Kauppasopimus tehtiin vasta kotona, ja sen vuoksi asiakkaalla oli 14 päivän peruutusoikeus.

 • LIUKUOVIEN KOTIMYYNTI

  Yrittäjä tarjosi puhelimitse liukuovia ja tarjoutui tulemaan paikanpäälle ottamaan mitat ovia varten.
  Mitat tarkistettuaan yrittäjä ilmoitti ovien maksavan 85 euroa enemmän kuin puhelimessa oli kerrottu. Sovittiin myös mahdollisesta 85 euron lisätilauksesta. Kuluttaja ilmoitti seuraavana päivänä päätyneensä kilpailevaan tarjoukseen. Yrittäjä laskutti mittauskäynnistä 50 euroa, minkä kuluttaja maksoi maksukehotuksen jälkeen samoin kuin 8 euron huomautuskulut. Hän vaati summan palauttamista, koska yrittäjä ei ollut kertonut mittauskäynnin maksullisuudesta eikä tämä ollut myöskään antanut kotimyyntiasiakirjaa.

  Kuluttajariitalautakunta suositti summan palauttamista. Koska aloite toimeksiantoon oli tullut yrittäjältä ja sopimus oli solmittu kuluttajan kotona, kysymyksessä oli kotimyynti. Kuluttajalla on oikeus peruuttaa tilaus määräajassa, jolloin yrittäjän on palautettava saamansa maksu viivytyksettä. Koska kotimyyntiasiakirjaa ei ollut annettu, sopimus oli pätemätön.

Alkuun