Kotieläimet

 • Kallis sektio

  Eläinlääkäri teki koiralle 805 euroa maksaneen keisarinleikkauksen, jossa molemmat kaksi pentua syntyivät onnistuneesti. Leikkaus oli tehtävä, koska synnytys ei edistynyt. Omistaja vaati leikkauksen hintaa takaisin, sillä hänestä eläinlääkärin olisi pitänyt selvittää, maksaako vakuutusyhtiö leikkauksen, tai ainakin kysyä omistajalta, maksaako tämä leikkauksen itse, jos vakuutus ei korvaa sitä. Eläinlääkäri tiesi aiemmalta tutkimuskerralta, että koiralla oli vakuutus.

  Eläinlääkäri ei ole vastuussa vakuutussopimuksen ehtojen selvittämisestä. Hänen ei myöskään tarvitse erikseen varmistaa, maksaako asiakas sovitusta hoidosta. Asiakas vetosi myös siihen, ettei hänelle ollut annettu tietoa pentujen sykkeistä. Tällä ei ollut kuitenkaan merkitystä, koska sektio oli ollut välttämätön. Se oli onnistunut hyvin. Eläin­lääkärin ei tarvinnut palauttaa edes osaa palkkiostaan.

 • Ontuva hevonen

  Ostaja ja myyjä sopivat hevoskaupasta, ja ostaja maksoi 300 euron varausrahan. Hän tiesi, että hevonen ei kestäisi kovaa käyttöä, koska sillä oli jalkaongelmia. Kun hevonen piti noutaa, myyjä ilmoitti, että hevonen ontui taas. Ostaja halusi purkaa kaupan, mihin myyjä ei suostunut. Myyjä myi hevosen toisaalle ja piti ostajan maksaman varausrahan. Ostaja vaati rahaa palautettavaksi.

  Ostaja oli tiennyt hevosen ontumisesta ennen kauppaa. Sitä, oliko hevosessa kaupan purkuun oikeuttava virhe, ei kuitenkaan tarvinnut arvioida. Myyjä oli myynyt hevosen uudelleen, joten hänen katsottiin hyväksyneen kaupan purkamisen. Myyjä ei kertonut, millä hinnalla hevonen oli myyty, joten ei ollut näyttöä hänelle aiheutuneesta rahallisesta vahingosta. Varausmaksu piti palauttaa.

 • Sairaat kissat

  Asiakas osti kasvattajalta rotukissan 800 eurolla. Kissa piti lopettaa noin 2,5-vuotiaana, koska sillä oli sydänvika. Ostaja vaati kasvattajaa palauttamaan kissan hinnan ja maksamaan 800 euron eläinlääkärikulut. Hän oli ostanut samalta kasvattajalta myös toisen, 1 100 euron hintaisen kissan. Sillä oli ostajan mukaan pennusta asti vatsasairaus, minkä vuoksi se oksenteli usein rajusti. Ostaja vei vatsavaivaisen kissan takaisin kasvattajalle, kun kissa oli noin 2-vuotias. Ostaja vaati kauppahinnan palauttamista myös vatsaongelmaisesta kissasta. Kasvattaja oli toista mieltä: sydänvikainen kissa olisi pitänyt kuvata aiemmin, ja vatsatautisella kissalla oli hänen mielestään vain mahakatarri, joka paranee oikealla hoidolla.

  Sydänvikaisen kissan kohdalla oli mitä ilmeisimmin kyse perinnöllisestä sydän­sairaudesta. Ostajalla ei ollut ollut aihetta tutkituttaa kissaa ennen oireiden ilmenemistä. Myyjän ei kuitenkaan tarvitse yleensä korvata eläimen hoitokuluja, jotka ylittävät kauppahinnan. Näin ollen vain kissan 800 euron kauppahinta oli palautettava ostajalle. Vatsatautisen kissan kohdalla ei ollut todisteita siitä, että sairastuminen olisi ollut kasvattajan vastuulla. Kasvattaja oli kuitenkin ottanut kissan vastaan. Hän ei voinut olettaa, että ostaja olisi antanut kissan takaisin maksutta. Kissan hinnasta oli palautettava 900 euroa.

 • Koira sairastui ruuasta

  Koiranomistaja osti eläinkaupasta pakastettua poron jauhelihaa. Koira söi sitä hyvällä halulla ja sai pahoja vatsavaivoja, jotka paljastuivat eläinlääkärin tutkimuksessa luu-ummetukseksi. Lihan seassa oli noin 20 prosenttia luuta, mikä oli kerrottu pakkauksessa. Ostaja ei ollut huomannut tekstiä, koska pakkaus oli ollut huurteessa. Koira joutui olemaan eläinsairaalassa, mistä seurasi 5 360 euron lasku. Koiranomistaja vaati summaa eläinkaupalta. Hänen mielestään luu­varoitus oli kirjoitettu pakkaukseen liian pienellä, ja huurteen vuoksi sitä oli ollut vaikea huomata.

  Ruoka oli aiheuttanut koiralle luu-ummetuksen ja verenvuotoa suolistoon. Ostajan olisi pitänyt kiinnittää huomiota pakkauksen tekstiin. Myös pakastealtaassa olevassa tuotekortissa oli ollut luun kuva. Koirien luunsietokyky on yksilöllistä, ja koiranomistajan pitäisi tietää, mikä ruoka hänen koiralleen soveltuu. Vahingonkorvausta ei tarvinnut maksaa. Myyjä oli kuitenkin luvannut ostajalle lahjakortin, ja myyjän tuli pitää kiinni lupauksestaan.

 • Kissa ei parantunut

  Asiakas vei kissansa eläinlääkäriin kasvaimen takia. Ohutneulanäytteen perusteella kasvain oli hyvänlaatuinen. Pari kuukautta myöhemmin omistaja huomasi kasvaimen muuttuneen. Se leikattiin viikon kuluttua, jolloin selvisi, että kasvain olikin pahanlaatuinen ja levittänyt etäpesäkkeitä. Kissa ei selvinnyt sytostaattihoidoista. Omistaja vaati eläinlääkäriltä 574 euroa hinnanalennusta.

  Ohutneulanäytteen tulos ei ole sataprosenttisen varma. Leikkauksessa ei viivytelty: eläinlääkärin pitää keskustella lemmikin omistajan kanssa vaihtoehdoista ja leikkaus täytyy suunnitella, mikä vie jonkin aikaa. Patologi oli antanut lausunnon, jonka perusteella leikkaus oli ollut tarpeeksi kattava. Sytostaattihoito oli asianmukaisin hoito etäpesäkkeisiin. Kissan kohtalo oli väistämätön.

 • Lemmikkimarsu kuoli antibioottiin

  Asiakas vei sairaan marsunsa eläinlääkärille. Eläinlääkäri antoi marsulle antibioottia, ja pian marsu kuoli. Asiakas vaati korvausta eläinlääkärikuluista, jotka eläinlääkäri hänelle korvasikin. Yhteensä eläinlääkäri maksoi ­asiakkaalle 275,61 euroa ja luuli, että asia oli sovittu. Myöhemmin asiakas vaati vielä eläinlääkintävahinkojen arviolautakunnan lausunnosta maksamaansa 200:aa euroa, marsun 60 euron hintaa ja postikuluista 5 euroa.

  Hoitovirheestä ei ollut riitaa. Myös arvio­lautakunnan lausunnossa todettiin, että kuoleman syy oli väärä lääke. Eläinlääkäri sanoi kehottaneensa asiakasta hankkimaan patologin lausunnon, jos tämä halusi varman syyn kuolemaan. Koska oli epäselvää, mitä ohjeita lääkäri oli antanut, lääkärin piti korvata puolet lausuntokuluista. Marsusta piti korvata 25 euroa, koska se oli jo 4,5 vuoden ikäinen ja entuudestaan sairas. Yhteensä korvattavaksi tuli 125 euroa lisää.

 • Koira sairasti piilevästi

  Koira vaikutti sairaalta, mutta eläinlääkärissä siltä löytyi vain varpaan murtuma. Kuukauden kuluttua omistaja otti koiralle vakuutuksen. Sen jälkeen koiralla todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta. Asiakas haki korvausta hoito- ja lääkekuluista. Vakuutusyhtiö kieltäytyi korvaamasta kuluja, koska sairaus oli ollut koiralla jo ennen vakuutuksen ottamista.

  Ehtojen mukaan vakuutuksesta ei korvata sairautta, joka on alkanut kehittyä jo ennen vakuutuksen ottamista. Lääketieteellisen tietämyksen mukaan kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet tulevat näkyviin, kun noin 75 prosenttia kilpirauhasesta on tuhoutunut. Tämä vie aikaa kuukausia tai jopa vuosia. Sairautta ei korvattu.

 • Hevonen kompuroi uusissa kengissä

  Asiakas tilasi kengityksen kahdelle hevoselle. Toinen niistä alkoi ontua ja kompuroida heti kengityksen jälkeen. Kaviot oli muotoiltu kengityksessä liian lyhyiksi, joten niiden kasvua piti odotella, jotta oireet häviäisivät. Jonkin ajan kuluttua toinenkin hevonen alkoi ontua. Eläinlääkäri tutki sen 18 päivän kuluttua kengityksestä. Selvisi, että hevosella oli kaviopaise ja -kuume. Asiakas vaati takaisin kengityksen hintaa ja kulujaan.

  Yhden hevosen ongelmat olivat aiheutuneet virheellisestä kengityksestä. Myöhemmin sairastuneen hevosen oireet eivät kuitenkaan ilmeisesti aiheutuneet kengityksestä. Kengittäjän piti palauttaa puolet työn hinnasta eli 103 euroa ja maksaa toisen hevosen eläinlääkärin tarkastuskulut 19 euroa.

 • Koiran purenta pielessä

  Asiakas osti kennelistä rotukoiran 2 300 eurolla. Koiralla havaittiin purentavika, joka piti leikata. Asiakas vaati myyjältä 1 400 euroa leikkauskuluja ja 200 euroa matkakuluja. Hänen mukaansa muillakin pentueen koirilla oli havaittu purentavikoja. Myyjä ei suostunut maksuihin ja totesi, ettei muilla pennuilla ollut vikoja.

  Koiralla oli perinnöllinen purentavika, ja leikkaus oli tarpeellinen. Eläimen myyjän ei tarvitse korvata kauppahinnan ylittäviä hoitokuluja. Tässä tapauksessa hoitokulut eivät kuitenkaan ylittäneet kauppahintaa. Myyjän piti siis korvata leikkauskulut. Matkakuluista ei ollut selvitystä, joten niitä ei tarvinnut korvata.

 • Sairas hevonen

  Kuluttaja osti hevosen 3 800 eurolla. Hevonen ei voinut hyvin, ja eläinlääkäri tutki sitä jo alle kahden viikon kuluttua kaupasta. Aluksi oireita hoidettiin vatsahaavana. Eläimen kunto kuitenkin heikkeni, ja se jouduttiin lopettamaan noin 4,5 kuukauden kuluttua kaupasta. Ruumiinavauksessa ilmeni, että hevosella oli ollut suolistosyöpä.

  Myyjä väitti, että hevonen oli ollut kunnossa ostohetkellä, mutta ruumiinavaus kertoi toista. Syöpä oli levinnyt laajalle, joten se oli ollut hevosella jo kauppaa tehtäessä. Ostajan piti saada koko kauppahinta takaisin.

 • Rahariita hevosen karsinasta

  Asiakas oli vuokrannut hevoselleen karsinapaikan 415 euron kuukausihinnalla. Hän irtisanoi sopimuksen. Vuokraehtojen mukaan irtisanomisaika oli kaksi kuukautta. Jos hevonen ei irtisanomisaikana käyttänyt karsinaa, piti vuokraa maksaa 180 euroa kuukaudessa. Asiakas piti kohtuuttomana, että hänen piti maksaa paikasta, joka oli vuokrattu jo toiselle hevoselle.
  Tavallisesti vuokranantajan ja vuokralaisen velvollisuudet ja oikeudet jatkuvat irtisanomisajalla ennallaan. Vuokralainen pääsi halvemmalla maksamalla vuokraa vain 180 euroa kuukaudessa. Vuokrasopimuksen ehdot tai vuokranantajan menettely ei ollut kohtuutonta, joten asiakkaan piti maksaa ehtojen mukainen vuokra.

 • Koira piti lopettaa

  Saksanpaimenkoiralla todettiin pian luovutuksen jälkeen paha, periytyvä kasvuhäiriö. Koira piti lopettaa alle vuoden ikäisenä. Ostaja vaati myyjältä 900 euron kauppahintaa sekä 1 346 euron leikkaus- ja lopetuskuluja.

  Myyjä olisi korvannut kauppahinnasta 519 euroa. Hän oli jo maksanut koiran röntgentutkimuksen.

  Ostaja oli tehnyt leikkauspäätöksen vastoin myyjän toivomusta. Leikkauksesta ei ollut hyötyä, joten kulut jäivät ostajan vahingoksi. Koira oli ollut ostajalla yli kahdeksan kuukautta, joista suurimman osan kunnossa.

  Tämä otettiin huomioon ostajalle maksettavan rahasumman harkinnassa. Myyjän oli maksettava ostajalle 900 euroa.

 • Hevonen piti lopettaa

  Ratsastustalli myi hevosen harrastuskäyttöön 4 700 eurolla. Noin kahden ja puolen vuoden kuluttua hevosella todettiin nivelrikkomuutoksia. Eläin piti lopettaa. Ostaja vaati 2 000 euroa hinnanalennusta. Ostajan mielestä nivelrikko oli alkanut jo ennen kauppaa. Myyjä totesi, että eläinlääkäri oli tarkastanut hevosen ennen kauppaa, eikä ollut huomannut siinä vikaa.

  Nivelrikko todettiin pitkän ajan kuluttua kaupanteosta. Lisäksi hevonen oli jo 13-vuotias. Se oli myös isokokoinen, raskasrakenteinen ja ollut opetuskäytössä. Ei ollut yllättävää, että eläimessä oli jo kulumia. Ostaja ei pystynyt todistamaan, että hevosessa olisi ollut ikäänsä nähden poikkeuksellista vikaa jo kauppaa tehtäessä. Hän ei saanut alennusta. 

 • Koira karkasi hihnasta

  Asiakas oli teettänyt koiralleen hihnan ja valjaat mittojen mukaan. Koiraa ulkoiluttaessaan hän pysähtyi suojatien eteen. Koira tempautui irti hihnasta, jäi bussin alle ja kuoli. Asiakas vaati myyjältä hihnan ja valjaiden hintaa, 96,50 euroa, sekä korvausta uuden koiran hankkimisesta 1 200 euroa.

  Asiakkaan mukaan koira oli aiemminkin päässyt kolme kertaa hihnasta irti. Hänen mielestään hihnassa oli selvä valmistusvirhe. Tarkastuksessa hihnasta ja valjasta ei kuitenkaan löytynyt mitään puutteita. Koska näyttöä virheestä ei ollut, vahinko jäi asiakkaan kärsittäväksi. 

 • Koira piti lopettaa 

  Puolivuotias, sairasteleva koira jouduttiin lopettamaan. Sillä oli shar pei -kuume ja märkivä ihotulehdus. Koira oli ostettu osamaksulla. Ostaja vaati myyjältä koirasta jo maksamaansa summaa, 400 euroa, sekä 200 euron eläinlääkärikuluja. Myyjä taas vaati ostajaa maksamaan loput kauppahinnasta ja lisäksi muita kuluja, yhteensä 897 euroa.

  Koiran lopettamiselle oli eläinlääkärin mukaan eläinsuojelulliset syyt. Shar pei -kuume on perinnöllinen, joten myyjä vastaa siitä. Ostajan ei tarvinnut ottaa tilalle myyjän tarjoamaa uutta koiranpentua, koska lemmikki ei ole korvattavissa toisella. Myyjän piti palauttaa maksettu osa kauppahinnasta. Eläinlääkärikulut jäivät ostajan vahingoksi. 

 • Hevosen helpotus piti korvata

  Hevonen sairasti kesäihottumaa, joka johtuu hyönteisistä. Eläinlääkäri määräsi liuosta, jota levite­tään hevosen selkään estämään hyönteisten hyök­käystä. Vakuutusyhtiö kieltäytyi korvaamasta liuosta eläinvakuutuksesta, koska kyse oli sen mielestä ennal­taehkäisevästä hoidosta, jota ei vakuutusehtojen mu­kaan korvata. Ehdoissa esimerkkinä ennaltaehkäisevästä hoidosta oli mainittu rokotus ja loislääkitys.

  Kesäihottuma on parantumaton sairaus. Monen parantumattoman sairauden hoidossa käytet­tävät lääkkeet on tarkoitettu oireiden lievittämiseen, eikä sairauden parantamiseen. Lääke oli tarkoitettu lievittämään sairauden oireita ja estämään hyönteis­ten pistoja. Kulut piti korvata vakuutuksesta.

 • Kissan hammashoidossa oli virhe

  Kissan ientulehdusta hoidettiin eläinlääkärissä. Ensimmäisellä kerralla poistettiin yhden hampaan kruunu, eli juuret jäivät paikoilleen. Toisella kerralla poistettiin lisää hampaita, ja myöhemmin vielä yhdeksän hammasta. Emännän mielestä hoito pahensi tilannetta. Hän vaati takaisin lääkärin palkkioita ja matkakuluja yhteensä 1 060 euroa.

  Pelkkä kruunun poistaminen ei ole oikea tapa hoitaa ientulehdusta, vaan hammas on poistettava juurineen. Joitakin juuria tai hampaanpalasia voi ikeniin jäädä, eikä se ole virhe. Ientulehdus olisi kuitenkin virheestä riippumatta levinnyt. Asiakkaalla oli oikeus 250 euron korvaukseen.

 • Koiran irvistys esti jalostuksen

  Nelikuisella mittelspitz-rotuisella koiralla todettiin purentavika. Koira oli ostettu 1 000 eurolla. Koiraa ei voitu purentavian takia käyttää jalostukseen. Ostaja vaati 300 euron hinnanalennusta ja polvitutkimuksen korvaamista 112,50 eurolla. Myyjän mukaan purentavialla ei ollut merkitystä, koska koiraa ei ollut myyty jalostuskäyttöön vaan kotikoiraksi.

  Kauppasopimuksessa ei mainittu, että koira olisi myyty vain koti- ja seurakoiraksi. Ostaja voi lähteä siitä, että rekisteröityä rotukoiraa voi käyttää jalostukseen. Koiraa ei voinut käyttää jalostukseen tai näyttelyissä, joten myyjän oli maksettava 300 euroa hinnanalennusta. Polvitutkimuksesta hänen ei tarvinnut maksaa, koska ostaja oli itse päättänyt teettää sen.

 • Kukaan ei huolinut kissaa

  Kissan ostaja ei voinut­kaan pitää eläintä. Kauppasopi­muksessa oli ehto, jonka mukaan ostaja ei saa luovuttaa kissaa muille ilman myyjän lupaa. Jos omistaja haluaisi luopua kissasta, myyjällä olisi takaisinosto-­oikeus. Myyjä ei kuitenkaan halunnut ostaa kissaa, eikä antanut lupaa myydä sitä kenellekään muulle­kaan.

  Kissa oli ostajan omaisuutta. Myyjä ei perustel­lut toimintaansa millään taval­la. Hänen toimintansa rajoitti kissan omistajaa kohtuutto­masti. Ostajan piti saada myy­dä kissa tai antaa se pois.

 • VASTUU VÄHENEE TIETOJA ANTAMALLA

  Bernhardinkoiran pentu oli ostajalle neljän kuukauden ikäisenä luovutettaessa terve. Pentu sai hyvää hoitoa, mutta alkoi kolmen-neljän kuukauden kuluttua ontua vasenta etujalkaansa ja vaiva paheni seuraavien kuukausien aikana. Eläinlääkäri tutki koiran vajaan vuoden ikäisenä ja totesi molemminpuolisen nivellisäkkeen kiinnittymättömyyden kyynärnivelessä, laajan nivelrikon ja liikerajoittuneisuuden. Tietyillä roduilla on perinnöllinen taipumus tällaiseen vikaan. Ostaja vaati kauppahinnan palauttamista ja eläinlääkärikulujen korvaamista. Myyjä vetosi muun muassa kauppakirjan ehtoon, jossa oli mainittu, että rodussa esiintyy runsaasti lonkka-ja kyynärvian syntymistä. Ehdoissa oli myös kerrottu, että leikkaushoitokustannukset ovat useita tuhansia markkoja.

  Kuluttajariitalautakunnan mukaan koira oli sovitun mukainen, sillä ostaja oli saanut riittävät tiedot koiran sairastumismahdollisuudesta. Eläinlääkärin mukaan ei ollut täysin selvää, oliko vika perinnöllinen vai kasvun myötä syntynyt, joten myyjäkään ei ollut voinut antaa tarkempaa tietoa koiran mahdollisuudesta sairastua kyynärvikaan.

 • Koira sai vamman koirahotellissa

  Koira sai koirahotellissa vammoja, joiden hoidosta syntyi kustannuksia. Omistaja vaati koirahotellia korvaamaan hoitokulut. Hotelli vetosi sopimuksen kohtaan, jossa koiran omistaja vakuutti olevansa tietoinen siitä, että hän vastasi koiransa itselleen ja muille eläimille tai ihmisille aiheuttamista vahingoista sekä kaikista muista vahingoista niiden laadusta riippumatta.

  Kuluttajan lainmukaisia oikeuksia rajoittava ehto on mitätön. Hoitosopimuksen ehto vähensi kuluttajan oikeuksia, joten sitä ei tarvinnut soveltaa. Sopimussuhteessa elinkeinonharjoittajan pitää osoittaa toimineensa huolellisesti, jotta se voisi vapautua vastuusta esimerkiksi silloin, kun hoitoon jätetty koira vahingoittuu. Koirahotelli ei ollut tuonut esille mitään seikkaa, joka olisi osoittanut, ettei koiran vahingoittuminen olisi ollut sen vastuulla. Asiakkaalla oli oikeus saada korvaus.

 • SEURAELÄIN EI KORVATTAVISSA TOISELLA

  Kahden kuukauden ikäisenä myyty koiranpentu menehtyi sydänvikaan kuukauden kuluttua kaupasta. Myyjäkennel ei suostunut ostajan vaatimukseen kauppahinnan palautuksesta, vaan tarjoutui antamaan ostajalle uuden pennun. Ostaja kuitenkin kieltäytyi vastaanottamasta uutta pentua, koska pennun kuolema oli järkyttänyt koko perhettä.

  Kuluttajariitalautakunta totesi, että tavaran virhettä koskevia kuluttajansuojalain säännöksiä sovelletaan myös eläinten kauppaan. Myyjällä on lähtökohtaisesti oikeus oikaista virhe antamalla ostajalle uusi virheetön tavara. Ostaja saa kuitenkin kieltäytyä virheen oikaisusta, jos siitä aiheutuisi hänelle olennaista haittaa, tavaran arvon alenemista tai vaaraa siitä, että ostajalle aiheutuvat kustannukset jäävät korvaamatta, taikka jos kieltäytymiseen on muu erityinen syy.

  Lautakunta totesi harrastus- ja seuraeläinten olevan esineitä, joihin voi liittyä tavaran kauppaan normaalisti kuulumattomia tunnearvoja. Eläimestä voi tulla omistajalleen yksilö, joka ei ole korvattavissa toisella, vaikkakin vastaavalla eläimellä. Lautakunta katsoikin, että ostajalla oli erityinen syy kieltäytyä vastaanottamasta kuolleen pennun tilalle toista pentua. Lautakunta suositti näin ollen myyjäkenneliä palauttamaan ostajalle koiran kauppahinnan 750 euroa.

 • TOIMENPITEESEEN LIITTYVISTÄ RISKEISTÄ KERROTTAVA

  Kissan leukaluu murtui hammasta poistettaessa, minkä vuoksi kissa oli lopetettava. Omistaja vaati hampaan poistaneelta eläinlääkäriltä hyvitystä hampaan hoitokuluista sekä kissan tuhkauksesta.
  Lääkäri kiisti vaatimuksen, koska hoito oli edellyttänyt syöpyneen hampaan poistoa.

  Lautakunta totesi hampaan poistoon liittyvän riskejä, joista asiakkaan tulee saada tietää toimenpiteen kannattavuuden arvioimiseksi. Koska kissan omistajalle ei ollut kerrottu toimenpiteeseen liittyvistä riskeistä, lääkärin palvelus oli virheellinen. Lautakunta suositti lääkäriä palauttamaan 183 euron suuruisista hammashoitokuluista 80 euroa, koska virheen korjaaminen ei ollut enää mahdollista.

 • KOIRAN KIVESVIKA

  Bokserin urospentua koskevassa kauppakirjassa oli ehto, jonka mukaan myyjä lupasi palauttaa koiran kauppahinnasta kolmasosan, jos koira todettaisiin kivesvikaiseksi. Eläinlääkäri totesi vuoden kuluttua kaupasta, ettei koiran oikea kives ollut laskeutunut ja ostaja vaati myyjää täyttämään lupauksensa kauppahinnan palautuksesta. Myyjä oli sitä mieltä, ettei tällaisesta velvoitetta ollut, koska ostaja oli tiennyt jo kauppaa tehtäessä koiran vioista, joita oli muitakin kuin kiveksen laskeutumattomuus. Sovittu kauppahintakin kertoi siitä, sillä virheetön koira olisi maksanut yli kaksi kertaa enemmän.

  Kuluttajariitalautakunta suositti myyjää palauttamaan kauppahinnasta kolmasosan kauppakirjan ehdon mukaisesti, koska tätä ehtoa ei kumonnut se, että koirassa oli ollut muita vikoja. Sitä paitsi kivesvikaa ei edes varmuudella voida todeta vielä niin nuoressa pennussa kuin kyseinen pentu oli myytäessä ollut.

 • KOIRAN HOITOPALVELU

  Kahdeksankuinen narttukoira tuli ensimmäiseen juoksuaikaansa. Koska perheessä oli myös uroskoira, päätettiin narttu sijoittaa hoitolaan 10,09 euron vuorokausimaksua vastaan. Koira karkasi hoitolasta ja alkoi odottaa pentuja. Omistaja vaati raskauden keskeytyksestä ja hoidosta aiheutuneiden kulujen korvaamista.

  Hoitolan oli kuluttajariitalautakunnan mukaan korvattava vaaditut 148,85 euroa. Koiran karkaaminen hoitolasta oli aiheutunut hoitolan virheestä, josta oli seurannut koiran hedelmöittyminen. Koiran nuoren iän vuoksi raskauden keskeytys oli ollut tarpeellinen toimenpide, joten hoitola oli velvollinen korvaamaan siitä aiheutuneet kustannukset.

 • KISSA SÖI LELUHIIREN PÄÄN

  Kissan omistaja vaati leluhiiren myyjältä korvausta eläinlääkärikuluista, koska hiiren irtipuraistu pää oli tukkinut kissan suoliston. Myyjä ei ollut mielestään vastuussa tapahtuneesta, koska sen mielestä omistajan olisi tullut valvoa lemmikin leikkejä.

  Tuotevastuulaki ei soveltunut tapaukseen, koska aiheutuneet vahingot jäivät alle tuotevastuulaissa määritetyn, noin 400 euron alarajan. Tuotteessa ei ollut lautakunnan mielestä myöskään kuluttajansuojalaissa tarkoitettua virhettä. On aina mahdollista, että eläimet saavat leikkiessään lelut rikki tai nielevät niitä. Tällaisista seikoista ei ollut lautakunnan mielestä tarpeen erikseen varoittaa kaupanteon yhteydessä.

 • KOIRAN OSTO ALKOI KADUTTAA

  Pentukoiran ostanut ilmoitti purkavansa kaupan jo seuraavana päivänä kaupanteosta. Koiran hinnaksi oli sovittu 1 100 euroa. Kennel pidätti hinnasta 165 euroa korvauksena aiheutuneista kuluista. Ostaja vaati palautettavaksi koko hinnan, koska peruutuskorvauksesta ei ollut sovittu.

  Kennel oli saanut koiran myytyä uudelleen vasta kuukauden kuluttua ja silloinkin halvemmalla kuin mitä se oli siitä ensimmäiseltä ostajalta saanut. Lisäksi kennelille oli tullut ylimääräisiä kuluja pennun rokotuksista ja hoidosta. Lautakunta katsoi, että sopimuksen rikkonut ostaja oli velvollinen korvaamaan kennelille 165 euroa. perusteella valmismatkan hintaa alennettavaksi.

 • HAMPAIDEN PUUTTUMISESTA SAI ALENNUSTA

  Paitsi lemmikiksi myös jalostus- ja näyttelykäyttöä varten hankitulta seurakoiralta puuttui 11 hammasta. Ostajat vaativat hinnanalennusta. Myyjän mielestä koirassa ei ollut hyvitykseen oikeuttavaa virhettä.

  Koiraa ei voinut käyttää jalostukseen, koska siltä puuttui huomattava määrä hampaita. Se oli siis huonommassa kunnossa kuin ostajilla oli ollut aihetta odottaa. Myyjää suositettiin alentamaan 1 500 euron hintaa 400 eurolla.

 • KISSALLE EI LÖYTYNYT ARVOA

  Vakuutusyhtiö ei maksanut korvausta kotikissan tapaturmaisesta kuolemasta. Yhtiön mukaan vahingon rahallinen arvo oli pienempi kuin vakuutuksen omavastuu, 150 euroa.

  Vakuutusehtojen mukaan eläimen tapaturmaisesta kuolemasta oli korvattava eläimen arvo, jossa tunnearvoa ei huomioida. Niin sanottua käypää arvoa ei määritelty ehdoissa, mutta yleensä sillä tarkoitetaan joko vastaavan uuden eläimen arvoa tai arvoa, joka eläimestä saadaan myytäessä. Vakuutusyhtiön päätös jäi voimaan. Vakuutuksen ottaja ei pystynyt perustelemaan, että lemmikiksi otetun kodittoman kissan arvo olisi ylittänyt 150 euron omavastuun.

 • HUONOKÄYTÖKSINEN KISSA PALAUTETTIIN KASVATTAJALLE

  Ammattimaiselta kasvattajalta ostettu kissa ei oppinut omistajan mielestä huolehtimaan riittävästi puhtaudestaan ja käyttäytyi muutoinkin huonosti. Myyjä suostui ottamaan kissan takaisin, mutta piti hinnasta 100 euroa purkurahana. Ostaja vaati koko kauppasummaa takaisin.

  Käytöshäiriöistä ei ollut muuta näyttöä kuin ostajan kertomus. Sen takia kissassa ei voitu todeta kuluttajansuojalaissa tarkoitettu virhettä. Jos kaupan osapuolet purkavat kaupan vapaaehtoisesti, ehdot ovat lähtökohtaisesti vapaasti sovittavissa. Lautakunta piti purkurahaa kohtuullisena siihen nähden, mitä kissa oli maksanut.

Alkuun