Kodin elektroniikka

 • Tietokone bonuspisteillä

  Kuluttaja tilasi kannettavan tietokoneen. Sitä ei kuulunut, ja hän tilasi sen uudelleen. Konetta ei edelleenkään tullut, joten hän tilasi koneen vielä kahdesti, tosin erimerkkisen. Nyt hän sai molemmista tilauksista tilausvahvistuksen. Ostot oli tarkoitus maksaa bonuspisteillä, joita ostaja oli kerännyt ostamalla muita tuotteita. Myyjä kieltäytyi luovuttamasta yhtään konetta, koska tuotteet olivat loppu. Niitä oli bonuspisteillä saatavilla vain rajattu määrä.

  Kyse oli tavallisesta kuluttajakaupasta, vaikka ostot maksettiin bonuspisteillä. Sitova sopimus kaupasta oli syntynyt viimeistään silloin, kun ostaja oli saanut tilausvahvistuksen. Myyjän täytyy huolehtia siitä, että hän pystyy toimittamaan tuotteet vahvistuksen mukaisesti. Myyjä ei tuonut esille mitään, mikä olisi estänyt sopimuksen täyttämisen. Sen oli toimitettava kuluttajalle tämän tilaama tai vastaava tietokone.

 • Kuulokkeet kuluivat

  Asiakas osti noin 400 euron hintaiset kuulokkeet. Puolentoista vuoden käytön jälkeen hän vei ne huoltoon, jotta sanka korjattaisiin. Samalla hän valitti keinonahkaisen, joustavan pintamateriaalin kulumisesta. Asiakkaan mielestä kuluminen johtui suunnitteluvirheestä, eikä sitä voinut korjata siten, että pinta kestäisi. Materiaali ei asiakkaan mielestä soveltunut kuulokkeisiin. Sitä paitsi huollon jälkeen kuulokkeet nitisivät ikävästi. Asiakas vaati kaupan purkua.

  Kuulokkeiden kuppien pinnoite oli takaosasta kulunut, kumpikin samalla tavalla. Kulumattomissa kohdissa pinnoite vaikutti olevan laadukkaasti kiinnitetty kuppeihin. Se oli myös riittävän paksun ja kestävän tuntuista. Kuluma ei ollut voinut tulla normaalin käytön yhteydessä. Pinnoitteessa ei ollut virhettä. Kuulokkeissa ei havaittu poikkeavaa natinaa. Myyjän huoltoliike oli joka tapauksessa luvannut korjata mahdollisen natinan. Kauppaa ei purettu.

 • Tietokoneen latausvika

  Tietokoneeseen tuli latausvika noin kymmenen kuukauden kuluttua sen ostamisesta. Takuuaikaa oli jäljellä pari kuukautta. Ostaja toimitti laitteen huoltoon ja hankki sittemmin uuden laitteen, koska konetta ei korjattu takuuseen. Hänen mielestään lataus­liitin oli kärähtänyt itsekseen. Niinpä hän vaati myyjää palauttamaan tietokoneen hinnan, 1 499 euroa, sekä korvaamaan laitetta varten hankitun näppäimistön hinnan, 189 euroa. Huoltoliikkeen mukaan kyseessä oli mekaaninen vaurio.

  Laitteen latausliittimisessä oli ollut murtuma. Sen korjaamisen jälkeen tietokone toimi moitteettomasti. Vaurio oli ilmennyt noin kymmenen kuukauden kuluttua kaupasta. Sen vuoksi oli pääteltävissä, että murtuma oli ostajan aiheuttama eikä vikaa ollut koneessa kaupantekohetkellä. Tällaista vauriota ei tarvitse korjata takuun tai myyjän lakisääteisen virhevastuun perusteella. Ostaja ei saanut vaatimaansa hyvitystä.

 • Käyttöjärjestelmä teki tuhojaan

  Kannettavaan tietokoneeseen alkoi itsestään asentua uusi käyttöjärjestelmä. Kone meni sekaisin ja tiedostoja katosi. Asian selvittämiseen kului aikaa ja rahaa. Kuluja aiheutui myös uusien tarvikkeiden hankinnasta: esimerkiksi koneen kautta toimivat valvontakamerat maksoivat 468 euroa. Kuluttaja vaati yritykseltä vahingonkorvausta 3 022 euroa.

  Yrityksellä ei ollut oikeutta asentaa käyttöjärjestelmää lupaa kysymättä, joten sen piti korvata vahinko. Korvattavaa vahinkoa olivat varaosa- ja huoltokulut sekä 411 ajokilometrin matkakulut, 25 senttiä per kilometri. Ajanhukka ei ole korvattavaa vahinkoa, eikä kameroiden vikaantumisesta ollut selvitystä. Yhteensä yritykselle tuli maksettavaa 1 133 euroa.

 • Läppäri hajosi postissa

  Omistaja myi kannettavan tietokoneensa 350 eurolla ja lähetti sen ostajalle. Kone rikkoutui postissa. Se oli pakattu kuplamuoviin, ja paketin päällä luki ”särkyvää”. Ostaja ja myyjä vaativat Postilta 400 euroa koneesta ja 200 euroa muusta vahingosta. Postin mukaan paketin pitää kestää koneellinen käsittely, jos se lähetetään tavallisena lähetyksenä.

  Pelkkä kuplamuovi ei välttämättä riitä kannettavan tietokoneen pakkaamiseen, vaan siihen on käytettävä esimerkiksi styroksia. Rikkoutuminen johtui puutteellisesta pakkaamisesta. Paketille ei ollut ostettu lisäpalvelua, jossa paketti olisi käsitelty erikseen. Rikkoutuminen oli lähettäjän vastuulla eikä korvausta maksettu.

 • Käyttöohje puuttui

  Asiakas osti sanelukoneen, jossa ei ollut suomenkielistä käyttöohjetta. Hän pyysi ohjeita myyjältä, mutta sai vain viisisivuisen perusohjeen. Pidempää, noin 130-sivuista käyttöopasta ei ollut saatavilla suomeksi. Asiakas ei hyväksynyt myyjän ehdotusta purkaa kauppa, koska hän tarvitsi laitetta.

  Suppea ohje ei riittänyt sanelukoneen asianmukaiseen käyttöön. Maksuton suomenkielinen asiakastukikaan ei ollut riittävä, jotta asiakas olisi saanut lain edellyttämät ohjeet laitteen käyttöön. Asiakkaalla oli oikeus saada perusteellinen suomenkielinen käyttöohje.

 • Puhelin hajosi huollossa

  Asiakas vei puhelimensa korjattavaksi, koska sillä ei voinut soittaa tai lähettää tekstiviestejä. Huollossa puhelin purettiin vian selvittämiseksi, jolloin näyttö rikkoutui. Puhelin ei ollut enää käyttökelpoinen edes kamerana tai nettiselailussa. Asiakas vaati korvausta. Näytön vaihtaminen olisi maksanut noin 150 euroa.

  Huoltoliikkeen pitää aina ottaa huomioon tilaajan etu. Asiakkaalle ei ollut kerrottu, että näyttö voisi vaurioitua. Jos näin olisi tehty, asiakas olisi voinut harkita, kannattaako puhelinta korjauttaa tai edes pyytää maksullista korjausarviota. Huoltoliikkeen piti maksaa asiakkaalle 130 euroa vahingonkorvausta.

 • Leluauton lataus oli hankalaa

  Asiakas osti netistä kaksi kauko-ohjattavaa leluautoa. Niissä oli vain auton tupakansytyttimeen sopiva laturi. Asiakas vaati myyjältä kahta verkkovirtalaturia tai niiden hintaa toimituskuluineen. Myyjä viittasi englanninkieliseen esitteeseen, jossa puhuttiin ”DC-laturista”. Suomeksi laturin tyyppiä ei mainittu.

  Ostaja voi olettaa, että leluauton mukana tulee tavallinen verkkovirtalaturi. Suomenkielisessä esittelytekstissä olisi pitänyt erikseen selvästi mainita, ettei sellaista ole. Koska näin ei ollut tehty, myyjän piti korvata ostajalle laturien hankkimisesta aiheutuneet 69 euron kulut.

 • Englantia ilman tekstitystä

  Asiakas tilasi englantilaisen tv-sarjan dvd-levyinä suomalaisesta verkkokaupasta. Ryhtyessään katsomaan sarjaa asiakas huomasi, ettei siinä ollut suomenkielistä tekstitystä. Asiakas vaati kaupan purkamista ja 33 euron kauppahinnan palauttamista. Verkkokaupassa tuotetietojen kohta ”tekstitys” oli ollut tyhjä.

  Verkkokaupan tuotetiedot oli kirjoitettu suomeksi. Tekstityksen lisäksi tyhjänä oli muitakin kohtia. Asiakas ei voinut päätellä mistään, ettei suomenkielistä tekstitystä ole. Tekstitys on usein tärkeä asia suomenkieliselle kuluttajalle. Kauppa piti purkaa.

 • Kuvat todistivat toisin

  Asiakas osti noin 540 euron puhelimen. Muutaman viikon kuluttua hän valitti myyjälle, että kameran linssisuojuksesta oli irronnut pinnoite, joten valokuvista tuli sumeita. Takuuhuollon mukaan linssisuojuksen naarmuuntuminen johtui mekaanisesta vauriosta, joten puhelinta ei korjattu takuuseen. Asiakas osti puhelimeen uuden takakannen mutta vaati kaupan purkua.

  Asiakas oli hävittänyt naarmuuntuneen takakannen eikä sitä voitu tarkastaa. Huoltoliike oli kuitenkin ottanut puhelimen vikakohdasta valokuvia. Niistä pystyttiin havaitsemaan, että naarmut olivat linssin ulkopuolella. Naarmut viittasivat ulkopuoliseen vaurioon. Asiakas jäi ilman hyvitystä.

 • Hidasälyinen televisio

  Television käynnistyminen kesti noin 20 sekuntia. Toiset 20 sekuntia kului ennen kuin TV totteli kaukosäätimen komentoja, esimerkiksi äänenvoimakkuuden säätöä tai kanavan vaihtamista. Ostajan mielestä tämä oli virhe. Hän vaati telkkarin korjaamista, kaupan purkamista tai 250 euron hinnanalennusta. Myyjän mielestä viive oli älytelevisiolle normaali.

  Asiakkaan mielestä television käynnistyminen kesti kaikkinensa 40 sekuntia. Lautakunta kuitenkin katsoi, että käynnistysaika oli 20 sekuntia, koska TV:stä tuli kuvaa ja ääntä 20 sekunnissa. Tämä ei ole tavanomaisesta selvästi poikkeava aika. Lisäksi käynnistysaika oli niin vähäinen seikka, ettei kysymyksessä ollut virhe. Ostaja jäi ilman hyvitystä.

 • Vino jääkaappi kävi kalliiksi 

  Asiakas osti jääkaapin. Noin vuoden kuluttua hän huomasi, että laite oli vuotanut vettä ja aiheuttanut vesivahingon. Myyjä ei myöntänyt virhettä, mutta antoi uuden jääkaapin ja maksoi kuluista 100 euroa. Asiakas vaati vesivahingosta 1 095 euroa ja korvausta ylimääräisestä sähkönkulutuksesta, matkoista ja puhelinkuluista.

  Kaappia ei ollut asennettu käyttöohjeiden mukaisesti tasaisesti neljälle jalalleen. Runko oli päässyt vääntymään. Vääntymisen vuoksi tiivisteet olivat alkaneet päästää kaappiin lämmintä ilmaa, jolloin ylimääräinen kosteus oli valunut ulos. Asiakas jäi ilman korvauksia. 

 • Vesitiivis kamera ei pitänyt vettä

  Snorklaaja osti vesitiiviin kameran, jonka hinta oli 107 euroa. Kamera lakkasi toimimasta jo ensimmäisellä käyttökerralla, kun sillä oli otettu muutama kuva. Myyjän mukaan kamera oli läpäissyt huoltoyhtiön painetestin, joten kameraa oli käytetty väärin. Ostaja katsoi käyttäneensä kameraa asianmukaisesti.

  Kameran takuu oli voimassa, ja kaupanteosta oli vain kuukausi. Myyjän piti siis todistaa, että kameraa oli käytetty väärin. Pelkkä viittaus huoltoyhtiön käsitykseen asiasta ei riittänyt. Myyjän olisi pitänyt täsmentää, millä tavalla ostaja olisi saattanut käyttää kameraa väärin. Kameraa ei voitu korjata, eikä virhe ollut vähäinen. Myyjän oli purettava kauppa.

 • Sähkö pätki mökillä

  Kesämökillä oli ollut lukuisia, lyhytaikaisia sähkökatkoja. Asiakas vaati sähköyhtiöltä 500 euron korvausta rikkoutuneista laitteista, matkakuluista, vaivannäöstä ja ylimääräisestä sähkönkulutuksesta. Sähköyhtiön mielestä täysin häiriötöntä sähkönjakelua on mahdoton järjestää.

  Kesämökki sijaitsee metsäisellä haja-asutusalueella, eikä sähköverkon voi edellyttää vastaavan kaupunkialueen verkkoa. Sähkökatkoja oli kuitenkin ollut vuoden aikana peräti kolmekymmentä, ja yhteenlaskettu keskeytysaika oli yli 3,5 tuntia. Sähkötoimituksessa oli virhe. Asiakkaalla oli oikeus 300 euron hinnanalennukseen.

 • Kello lakkasi tikittämästä

  Asiakkaan 79 euron hintaisesta kellosta loppui paristo pari viikkoa kaupan jälkeen. Myyjä vaihtoi pariston takuun piikkiin. Asiakas vaati liikkeeltä 22 euron matkakuluja ja valituksen laatimisesta 60 euroa. Liike kieltäytyi. Se oli tarjoutunut postittamaan kellon, eikä korjauksesta olisi silloin aiheutunut matkakuluja.

  Paristo loppui liian nopeasti. Virheen oikaisusta ei saa aiheutua kuluja asiakkaalle. Kello ei olisi mahtunut postiluukusta sisään, joten postittaminen ei ollut vaihtoehto. Myyjän piti korvata asiakkaan matkakulut julkisilla liikennevälineillä. Valituksen laatimisesta ei lain mukaan saa korvausta. 

 • Epävarma sähköntoimitus

  Sähkössä oli virtapiikkejä. Asiakas vaati 30 prosentin hinnanalennusta sähkölaskusta heinäkuusta 2001 lähtien ja korvausta rikkoutuneista laitteista 5 200 euroa. Sähköyhtiö myönsi, että laadussa oli ollut vikaa vuodesta 2012. Yhtiö korjasi verkon ja tarjosi 4 prosentin alennusta sähkönsiirtomaksusta, yhteensä 260 euroa, sekä 770 euroa vahingonkorvausta.

  Sähköntoimituksessa oli ollut vikaa vuosina 2012–2013 ja osin 2014, kunnes verkko oli saatu kuntoon. Virheitä ennen vuotta 2012 ei ollut näytetty toteen, eikä asiakaskaan ollut valittanut niistä aiemmin. Sähköyhtiön tarjoama korvaus, 1 030 euroa, sai riittää.

 • Pesuri jätti lattian likaiseksi

  Asiakas osti messuilta 2 500 euron monitoimipesurin. Hän kertoi käyttävänsä laitetta epätasaisen luonnonkivilattian pesuun. Pesuri ei puhdistanut lattiaa kunnolla eikä imenyt vettä epätasaiselta pinnalta. Asiakas halusi purkaa kaupan. Myyjä vaati purkurahana 817 euroa, eli 35 prosenttia, pesurin hinnasta.

  Esitteessä pesurin sanottiin sopivan ammattikäyttöön, ja myös hinta antoi aiheen olettaa, että laite olisi tehokas. Sitä se ei ollut, eikä laite soveltunut käyttötarkoitukseen, johon se oli hankittu. Virhe ei ollut vähäinen, joten asiakkaalla oli oikeus purkaa kauppa. Myyjän piti palauttaa purkuraha.

 • Puhelinta ei pidä korjata itse

  Asiakkaan älypuhelin lakkasi toimimasta vajaan vuoden kuluttua kaupasta. Virta ei mennyt päälle virtanapista. Korjausta ei tehty takuuseen, koska laitteesta puuttui sisältä ruuveja ja tunnistetiedot. Asiakas korjautti puhelimen itse 120 eurolla. Hän vaati tätä summaa ja 131 euron matkakuluja myyjältä.

  Lautakunta ei uskonut, että puhelimesta olisi jo myytäessä puuttunut sarjanumerokilpi ja ruuveja. Joku oli selvästi avannut puhelimen ja yrittänyt korjata sitä. Takuu siis raukesi, mutta myyjällä oli silti virhevastuu alkuperäisestä viasta. Myyjän piti maksaa kohtuulliset korjauskulut, eli 90 euroa.

 • Tuotevakuutus ei ole ikuinen

  Asiakas osti television, jolla oli 2 vuoden takuu, ja sille lisävakuutuksen eli tuoteturvan 3 vuodeksi. Televisio meni rikki 2 vuoden ja 3 kuukauden kuluttua. Myyjä tarjosi uutta televisiota, mutta asiakas halusi purkaa kaupan. Lisäksi hän vaati, että vakuutus koskisi uuttakin televisiota tai hän saisi rahat vakuutuksesta takaisin.

  Asiakas ei kertonut, mikä televisiossa oli vikana. Siksi lautakunta ei voinut ottaa kantaa siihen, olisiko vika pitänyt korjata. Vakuutusehtojen mukaan vakuutus kuitenkin lakkaa, jos tuote korvataan kokonaan. Koska asiakas oli valinnut kaupan purun, ei vakuutus ollut enää voimassa.

 • Latausliitin hajosi: puhelimessa huonot juotokset

  Asiakas osti älypuhelimen 199 eurolla. Runsaan vuoden kuluttua puhelinta ei voinut enää käyttää, koska latausliitin oli rikki. Myyjän mukaan asiakas oli rikkonut liittimen liian kovakouraisella käytöllä. Asiakas kiisti tämän. Laturin pistoke sopi liittimeen vain yhdessä asennossa.

  Huoltoliikkeen ottamasta kuvasta näkyi, että latausliittimen liitinosa oli irronnut kokonaan tukirungon sisältä. Vian syynä olivat mitä ilmeisemmin tehtaan huonot juotokset, ja kauppa piti purkaa. Hinnanpalautuksesta sai vähentää ostajan jo puhelimesta saaman hyödyn, 50 euroa.

 • Pakastin hajosi ennen aikojaan

  Asiakkaat olivat ostaneet kesämökille jääkaappi-pakastimen 640 eurolla. Laitetta käytettiin noin neljä vuotta kesästä syksyyn, kunnes pakastinosa rikkoutui. Korjaus olisi maksanut 854 euroa. Myyjä ja ostaja eivät päässeet sopuun siitä, paljonko ostaja maksaisi välirahaa uudesta jääkaappi-pakastimesta.

  Ostajilla oli oikeus olettaa, että laite kestää pidempään kuin neljä vuotta ilman kalliita korjauskuluja. Laitetta oli käytettykin vain osan aikaa vuodessa. Jääkaappi-pakastin siis särkyi ennen aikojaan, eikä sitä kannattanut korjata. Ostajilla oli oikeus 150 euron hinnanalennukseen.

 • Tabletti ladattiin huollossa

  Asiakas vei tablettitietokoneensa huoltoon takuuaikana, koska se ei käynnistynyt. Huollossa todettiin, että akku oli tyhjä. Kun akku ladattiin, laite alkoi toimia. Asiakkaalta veloitettiin huollosta 50 euron lasku. Asiakas vaati kaupan purkua ja huoltolaskun mitätöimistä. 

  Myyjä saa periä takuuhuollossakin kohtuullisen tarkastusmaksun, jos käy ilmi, että vika johtuu takuun ulkopuolella olevasta asiasta. Asiakkaan laitteessa ei ollut vikaa. Asiakkaalla ei ollut oikeutta kaupan purkuun, ja huoltomaksukin piti maksaa.

 • Oireita kirkasvalokuulokkeista?

  Asiakas osti kirkasvalokuulokkeet 154 eurolla. Niiden piti vaikuttaa positiivisesti mielialaan pimeänä vuodenaikana. Asiakkaan mukaan kuulokkeet polttivat hänen korvansa ja aiheuttivat silmäoireita. Korvausvaatimus oli 5 070 euroa. Myyjä purki kaupan mutta kieltäytyi korvauksesta, sillä kuulokkeissa ei ollut vikaa.

  Kuulokkeet oli tutkittu eikä niissä ollut havaittu vikaa. Asiakas ei esittänyt näyttöä väitteensä tueksi. Lääkärinlausunnon mukaan oli mahdotonta sanoa, johtuivatko oireet kuulokkeista. Pikemminkin oireet sopivat flunssan aiheuttamiksi. Myyjällä ei ollut korvausvelvollisuutta.

 • Kännykän tiedonsiirrosta yllätyslasku

  Asiakkaat saivat kolmessa kuukaudessa laskun kännykän tiedonsiirrosta, toinen 149 euroa ja toinen 91 euroa. He eivät olleet käyttäneet tiedonsiirtopalvelua ja vaativat maksujen palauttamista. Operaattori palautti summista puolet ja totesi, että asiakkaiden olisi pitänyt ottaa käyttöön dataesto-palvelu.

  Automaattinen tiedonsiirto on kuluttajan kannalta yllättävää. Operaattorin pitää tiedottaa asiasta selkeästi ja kertoa, miten sen voi estää. Operaattori ei ollut tehnyt näin, joten sen oli palautettava tiedonsiirtomaksut kokonaisuudessaan.

 • Kiuas ruostui liian pian

  Asiakas osti kiukaan 1 300 eurolla. Kahden vuoden kuluttua kiuas oli ruostunut. Lisäksi kiukaan tukikepit putoilivat. Asiakkaan mukaan ruostuminen oli alkanut jo kuukauden käytön jälkeen. Myyjä oli valmis noutamaan kiukaan tehtaalle maalattavaksi. Asiakas vaati kiukaan korjaamista paikan päällä tai vaihtamista uuteen.

  Koska kiuas oli kestänyt vain kaksi vuotta, myyjän olisi pitänyt osoittaa, että asiakas oli käyttänyt kiuasta väärin. Näyttöä ei ollut, joten kiukaassa oli virhe. Kiukaan nouto, uudelleenmaalaus ja asennus kuuluivat myyjälle. Ostajan piti valmistella kiuas noutokuntoon. Lisäksi myyjän piti toimittaa kiukaaseen kunnolliset tukikepit.

 • Akku kesti puolitoista vuotta

  Kannettavan tietokoneen akku heikkeni alle puolentoista vuoden kuluttua kaupasta. Kun myyjä ei korjannut akkua, asi­ akas osti uuden ja vaati hintaa myyjältä. Myyjän mukaan akku on kuluva osa, jonka kestävyys riippuu käytöstä. Hän kuiten­kin tarjosi ostajalle puolta akun hinnasta.

  Akulla oli vuoden takuu. Myyjän vastuu virhees­tä ei kuitenkaan pääty takuun päättymiseen. Litium­ioni­akut voivat kestää melko hyvinä 2–3 vuotta, vaikka akku heikkeneekin käytössä. Koska akku oli kestä­nyt vain puolet normaalista, siinä oli virhe. Myyjän piti hyvittää puolet akun hinnasta, eli vajaat 44 euroa.

 • Jääkaapin lyhyt elämä

  650 euron jääkaappi meni rikki noin kol­men vuoden kuluttua ostosta. Kylmäaine valui jääkaapista ulos. Korjaus olisi tullut liian kalliiksi. Ostaja vaati 400 euron hinnanalennusta. Myyjä vetosi takuuajan umpeutumiseen ja siihen, että ostaja oli itse aiheuttanut vian esimerkiksi jättämällä tuuletustilan liian pieneksi.

  Jääkaappi kestää yleensä paljon pidempään kuin runsaat kolme vuotta. Myyjä ei ollut edes käynyt katsomassa, millainen tuuletustila jääkaapilla oli. Ostaja oli antanut selvityksen tuuletustilasta, ja se oli ohjeiden mu­kainen. Myyjän piti maksaa 200 euroa hinnan­ alennusta.

 • Kuulokkeet rikki: vian tarkistus asiakkaan piikkiin

  Kuulokkeiden liitännässä ilmeni vikaa. Asiakas lähetti maa­liskuussa 2014 huoltoon viestin, jossa kertoi ostaneensa kuulok­keet 14.12. Hän tiedusteli, menee­kö vika takuuseen. Huolto neuvoi lähettämään kuulokkeet takuu­huoltoon. Kuulokkeet palautettiin 34 euron tarkastusmaksun kera. Asiakas ei hyväksynyt laskua.

  Asiakas ei ollut kertonut, että oli ostanut kuu­lokkeet yli 2 vuotta aiemmin eli 14.12.2012. Takuu ei ollut enää voimassa, ja asiakkaan olisi pitä­nyt se tietää. Kuulokkeissa ei ol­lut muutakaan myyjän vastuulle kuuluvaa virhettä. Asiakkaan piti maksaa tarkastusmaksu.

 • EMOLEVY MENI RIKKI ENNEN AIKOJAAN

  Kannettavan tietokoneen emolevy rikkoutui 2,5 vuotta kaupan jälkeen. Myyjän ja maahantuojan mielestä mihinkään hyvitykseen ei ollut aihetta, koska tietokoneen käyttöikä riippuu koneen käytöstä. Laitteen takuuaikakin oli ylittynyt jo runsaalla vuodella.

  Takuun päätyttyä on ostajan tehtävä osoittaa, että laitteessa on myyjän vastuulla oleva virhe. Jos osa kuitenkin rikkoutuu huomattavasti aiemmin kuin sen normaali kestoikä edellyttäisi, katsotaan laitteessa olevan virhe. Näin on, vaikka ostaja ei esittäisi virheestä näyttöäkään, jollei myyjä osoita vian johtuneen ostajasta.

  Tietokoneen emolevy kestää normaalisti pidempään kuin mitä se tässä tapauksessa oli kestänyt. Koska kone ei ollut vastannut kestävyydeltään kuluttajan perusteltuja odotuksia, hänellä oli oikeus 300 euron hinnanalennukseen.

 • PIKSELIONGELMA EI OIKEUTTANUT KAUPAN PURKUUN

  Tietokoneen näyttöruudun ostaja vaati kauppaa purettavaksi, koska näyttöruutuun tuli heti oston jälkeen kuollut punainen piste eli pikseli. Myyjän mielestä kaupan purkuun tai muihin korvauksiin ei ollut aihetta.

  Lautakunta tarkasti tuotteen ja totesi, että näyttöruudun oikeassa yläkulmassa oli yksi kuollut punainen valopiste. Näin vähäinen pikselivirhemäärä ei lautakunnan mielestä juurikaan estänyt tuotteen normaalia käyttöä. Koska näyttö ei kuitenkaan täysin vastannut ostajan perusteltuja odotuksia, siinä oli virhe. Lautakunta piti asianmukaisena seuraamuksena 50 euron hinnanalennusta huomioon ottaen tuotteen lähes 700 euron kauppahinnan ja virheen vähäisyyden.

Alkuun