Hinta

 • Loma kallistui

  Asiakkaat olivat kahden viikon lomalla Dominikaanisessa tasavallassa. Varausvahvistuksessa täysihoitoloman hinnaksi ilmoitettiin 83 dollaria päivältä per matkustaja. Asiakkailta veloitettiin 203,50 dollaria kaikilta muilta lomapäiviltä paitsi ensimmäiseltä. Matkan välittäjän mukaan erisuuruisista maksuista oli kerrottu erillisissä ehdoissa.

  Varausvahvistuksessa sovittu maksu oli kiistatta 83 euroa. Välittäjän nettisivuilla oli kerrottu, että maksun suuruus voi vaihdella. Tarkkaa tietoa olisi pitänyt etsiä erillisen linkin takaa. Eri hinnoista olisi pitänyt selkeästi ilmoittaa vahvistuksessa. Matkustajille piti palauttaa 723 dollaria henkilöltä.

 • Taksi väärässä osoitteessa

  Asiakkaat tilasivat taksin ja antoivat välityskeskukselle väärän osoitteen. Taksi huristeli paikalle, mutta asiakkaita ei näkynyt missään. Kuljettaja odotteli aikansa turhaan ja lähti pois. Taksiyritys lähetti välityskeskuksen neuvomana asiakkaille 70,40 euron laskun 30 kilometrin turhasta ajosta, odotusajasta ja laskutus­lisästä. Asiakkaiden mielestä lasku oli liian suuri. Heidän mielestään oikea korvaus olisi korkeintaan menetetty työaika, arviolta 20 minuuttia, joka hinnaston mukaan olisi noin 16 euroa.

  Taksiyrityksen mielestä asia oli jo sovittu asiakkaan kanssa niin, että asiakkaat maksavat puolet laskusta eli 35 euroa. Asiakkaat puolestaan kiistivät, että asia olisi sovittu. Taksiyritys ei voinut todistaa sovintoa. Taksiyritys oli kuitenkin edelleen valmis sopimaan asian 35 euron korvauksella. Vahinko ei ollut ainakaan pienempi kuin 35 euroa, kun otettiin huomioon ajon määrä, odotusaika ja se, että yritykselle oli koitunut kuluja asian selvittämisestä ja laskun laatimisesta. Kuluttajien piti maksaa yritykselle 35 euroa.

 • Yllättävä julkisivuremontti

  Pariskunta osti 550 000 euron hintaisen asunnon viime vuosisadalla rakennetusta talosta. Isännöitsijäntodistuksen mukaan pihanpuoleinen julkisivu oli kunnostettu vuonna 2004. Vajaa vuosi kaupanteosta taloyhtiö päätti pihajulkisivujen kunnostuksesta. Ostajien osuus kuluista oli vajaa 20 000 euroa. Ostajille valkeni, että talossa oli runsaat puoli vuotta ennen kauppaa tehty kuntokartoitusraportti, jossa kunnostusta suositeltiin. Raportti oli ollut myyjän tiedossa, mutta tämä ei ollut kertonut asiasta ostajille. Ostajat vaativat myyjää korvaamaan remonttikulut.

  Julkisivut oli kunnostettu alle 15 vuotta sitten, joten ostajilla oli oikeus luottaa siihen, että ne olivat rakennuksen ikään nähden hyvässä kunnossa eivätkä ainakaan kokonaiskunnostuksen tarpeessa. Julkisivujen ulkonäöstä ei olisi voinut päätellä ongelmia. Myyjän olisi pitänyt kertoa kuntotarkastusraporteista ja antaa ne ostajille. Kysymys oli niin merkittävästä korjaustarpeesta, että se olisi todennäköisesti vaikuttanut kauppahintaan, jos se olisi ollut tiedossa. Myyjän oli maksettava ostajille 3 000 euroa hinnanalennusta.

 • Hinnankorotus ei ollut kohtuuton

  Asiakkaalla oli puhelinliittymä, jossa 3G-netin maksiminopeus oli 2 mega­bittiä sekunnissa ja kuukausihinta 9,90 euroa. Puhelut ja tekstiviestit laskutettiin erikseen. Operaattori ilmoitti, että liittymä muuttuu 4G:ksi, jossa netin maksiminopeus olisi 50 megabittiä sekunnissa ja kuukausihinta 14,90 euroa. Asiakas ei tätä hyväksynyt ja vaati operaattoria palauttamaan 5 euroa kuukaudelta. Lisäksi hän vaati 240 euroa asian selvittämisestä. Hän piti 50,5 prosentin hinnankorotusta kohtuuttomana, eikä se ollut hänestä sopimusehtojen mukainen.

  Sopimusehtojen mukaan operaattori saa muuttaa ehtoja kuluttajan vahingoksi muun muassa silloin, kun muutos johtuu palveluiden tai viestintäverkkojen kehittämisestä tai uudistamisesta. Tiedon­siirtonopeuden kasvattaminen oli perusteltua asiakkaiden tarpeiden muutoksen ja teknologian kehityksen vuoksi. Viiden euron korotus kuukausimaksuun ei ollut merkittävä. Kuluttajan oli tyytyminen hinnankorotukseen, ellei hän halunnut irtisanoa liittymäänsä. Maksuja ei tarvinnut palauttaa.

 • Väärä tonttivuokra myyntiesitteessä

  Pariskunta osti omakotitalon, joka sijaitsi vuokratontilla. Myyntiesitteessä tontin vuokraksi ilmoitettiin 467 euroa vuodessa. Ostajat saivat laskun vuokrasta vuoden alussa. He maksoivat sen, mutta hämmästyivät kun saivat laskun myös loppuvuodesta. Ilmeni, että myyntiesitteessä oli ilmoitettu puolen vuoden vuokra. Myöskään sen jälkeen tulleesta indeksikorotuksesta ei ollut kerrottu. Ostajat vaativat myyjiltä ja välitysliikkeeltä 9 531 euroa, mikä oli puolet ilmoitetun ja todellisen vuokran erotuksesta 40 vuoden ajalta.

  Ostajilla oli oikeus luottaa myyntiesitteen tietoihin, vaikka vuokrasopimus oli ollut nähtävänä ennen kauppaa. Esitteen tietoja ei tarvitse verrata muihin asia­kirjoihin. Pitkäaikaisen maanvuokrasopimuksen vuokra on yleensä melko vakaa vuokrasopimuksen voimassaolon ajan. Esitteen tieto antoi väärän kuvan vuokratasosta tuleville vuosille. Välitysliikkeen piti maksaa ostajille 2 300 euron korvaus, mikä vastasi vuokrien erotusta viiden vuoden ajalta. Jos myyjät joutuivat maksumieheksi, välitysliikkeen oli korvattava rahat myyjälle.

 • Asunto meni sivu suun

  Asuntoa havitellut kuluttaja vaati välitysliikkeeltä 5 100 euroa vahingonkorvausta: 5 000 euroa siitä, että hänen mielestään asunto oli myyty toiselle alihintaan ja 100 euroa puhelin- ja bensakuluista sekä ajankäytöstä. Kuluttaja olisi kuulemma tehnyt 5 000 euron voiton, kun hän olisi myynyt asunnon eteenpäin voitollisesti. Hänen mielestään välittäjä oli johtanut häntä harhaan väittäessään, ettei asunnosta ollut tehty tarjouksia, vaikka kyse oli siitä, ettei hyväksyttyjä tarjouksia ollut tehty.

  Myyjä saa itse päättää, kenelle asuntonsa myy. Asunnon saa myydä myös pyyntihintaa halvemmalla, sillä pyyntihinta ei sido myyjää. Kiinteistönvälittäjä ei voi määrätä myyjää tarjousten hyväksymisessä tai hylkäämisessä, eikä hänen tarvitse kertoa muista tarjouksista, jos myyjä ei sitä halua. Korvauksia ei tullut.

 • Täysi hinta vanhoista uutisista?

  Asiakas tilasi kotiinsa pääkaupunkiseudulle kestotilauksena maakuntalehteä sekä paperisena että digitaalisena. Vuosihinta oli 370,49 euroa. Hän vaati hinnanalennusta 23,99 euroa eli digilehtitilauksen hinnan verran. Vaatimustaan hän perusteli sillä, että paperilehti tuli aina ainakin päivän, ­joskus useita päiviä myöhässä. Kustantaja vetosi siihen, että Postin palvelut olivat ­heikentyneet eikä kustantajalla ollut mahdollisuuksia vaikuttaa Postin toimintaan.

  Sanomalehtien toimitus oli viivästynyt ­toistuvasti. Posti oli toiminut kustantajan alihankkijana lehtien toimittamisessa asiakkaalle. Kustantaja vastaa asiakkaalle myös alihankkijansa virheistä. Kustantaja oli tosin väittänyt, että se oli tarjonnut asiakkailleen digilehden veloituksetta. Samalla tilaushinta oli kuitenkin noussut digilehden hinnan verran. Asiakkaalla oli oikeus digilehden tilauksen suuruiseen hinnanalennukseen eli 23,99 euroon.

 • Verot hinnassa?

  Asiakas sopi korjaamon kanssa veneen korjaamisesta. Tuntihinnaksi sovittiin suullisesti 45 euroa. Lasku oli 6 129 euroa, josta kuluttaja ehti maksaa 2 725 euroa. Korjaamo lähetti loppusummasta laskun, jossa summaan oli lisätty arvonlisäveroa 24 prosenttia. Asiakkaan mielestä verollisesta 55,80 euron tuntihinnasta ei ollut sovittu.

  Kuluttajalle pitää kertoa ennen ostopäätöstä arvonlisäverollinen hinta tai vähintään lisättävä arvonlisäveroprosentti. Verosta mainittiin ensimmäisen kerran vasta loppulaskussa: ”45 euroa / tunti, alv 0 %”. Asiakas oli maksanut jo ainakin kolme laskua, joissa tuntihinta oli 45 euroa. Korjaamo ei saanut laskuttaa yli sovitun.

 • Puhelimella väärä hinta

  Asiakas tilasi puhelimen, jonka hinta oli 330 euroa ja toimituskulut 2 euroa. Seuraavana päivänä myyjä peruutti tilauksen vedoten hinnoitteluvirheeseen ja siihen, että puhelimet olivat loppuneet. Myyjä olisi myynyt saman puhelimen 519 eurolla. Asiakas ei suostunut tähän hintaan.

  Myyjä voi kieltäytyä myymästä tuotetta sovitulla hinnalla, jos hintavirhe on niin ilmeinen, että asiakkaan pitäisi ymmärtää se virheeksi. Tässä tapauksessa virhe ei ollut näin ilmeinen, joten myyjän piti myydä puhelin 330 eurolla. Jos samaa puhelinta ei ollut enää jäljellä, piti asiakkaalle myydä vastaava sovitulla hinnalla.

 • Sarjalipulla lisämaksu

  Asiakas osti sarjalipun elokuviin. Hän ymmärsi, että lipuilla pääsee elokuviin perushintaa halvemmalla, 11,75 eurolla. Näytöstä varatessaan hänen piti kuitenkin maksaa kahdesta lipusta yhteensä 6 euron lisämaksu. Asiakas ei olisi ostanut sarjalippua, jos olisi tiennyt lisämaksusta. Hän vaati, että yritys palauttaa lisämaksun.

  Hinnasto oli selkeä ja näkyvissä yrityksen verkkosivuilla. Siinä mainittiin erikoissalien 3 euron lisämaksusta. Myös sarjalippujen yhteydessä mainittiin lisämaksusta. Erityissalin näytökseenkin pääsi sarjalipulla 3,75 euroa normaalia halvemmalla. Lippujen hinta oli ilmoitettu asianmukaisesti, eikä hyvitystä tullut.

 • Kalliita puheluita

  Asiakas soitti kahtena päivänä numeropalveluun, yhteensä viisi kertaa. Hän järkyttyi saatuaan lähes 74 euron laskun. Asiakas ei ollut saanut soittaessaan ilmoitusta puheluiden hinnasta. Yrityksen mukaan hinnat olisivat selvinneet maksuttomasta palvelunumerosta tai yrityksen verkkosivuilta. Yrityksen mielestä hintatietoja ei tarvinnut tällaisessa tapauksessa antaa, eikä hinta ollut kohtuuton.

  Yrittäjän käsitys, ettei hintaa tarvitsisi ilmoittaa, oli väärä. Siitä huolimatta sopimus sitoi asiakasta, hinnasta ei vain ollut sovittu. Hinta oli 89–99 senttiä kymmeneltä sekunnilta, ja asiakkaan puhelut maksoivat 10,50–19,60 euroa kappale. Puheluiden hintojen kohtuullisuutta arvioitiin yksittäin. Hinnat eivät olleet kohtuuttomia, joten asiakkaan piti maksaa ne.

 • Vanha auto hajosi

  Asiakas osti 8 060 eurolla Audi Quattro -henkilöauton, joka oli otettu ensi kertaa käyttöön vuonna 1999. Matkamittarissa oli 173 000 kilometriä. Sylinterinkansi, turbo-
  ahdin ja pakosarja vikaantuivat, kun asiakas oli ajanut noin 5 000 kilometriä. Korjaus olisi maksanut ainakin 4 000 euroa. Autosta oli myös hävinnyt jäähdytysnestettä heti kaupanteon jälkeen. Myyjä tarjoutui maksamaan korjauksesta 1 500 euroa.

  Autossa ilmeni kallis korjaustarve pian kaupanteon jälkeen. Oli uskottavaa, että jäähdytysnestettä oli hävinnyt heti auton luovutuksesta alkaen. Ostaja ei ollut vaikuttanut vikaantumiseen, ja virhe oli olennainen. Kauppa oli purettava ja kauppahinta palautettava. Ostaja oli kuitenkin saanut auton käytöstä hyötyä, joten myyjä sai vähentää palautettavasta kauppahinnasta 10 senttiä kilometriltä.

 • Tarjous ei ole aina halvin

  Asiakas tilasi nelihenkiselle perheelleen tarjoushintaiset lennot Helsingistä Miamiin ja takaisin 2 794 eurolla. Jälkeenpäin hän teki hintavertailua: lippuja olisi saanut halvemmallakin. Asiakas piti markkinointia harhaanjohtavana ja vaati 1 171 euron alennusta.

  Tarjousmarkkinointi ei tarkoita sitä, ettei lippuja voisi saada halvemmalla. Hinta oli näkynyt tilaajalle ennen tilauksen tekemistä, ja se näkyi myös varausvahvistuksesta. Lentolippujen hinta vaihtelee muun muassa matkustusajankohdan ja välilaskujen mukaan. Tehty kauppa sitoi ostajaa.

 • Talokauppa jäi tekemättä

  Ostajat maksoivat kiinteistöstä 10 000 euron käsirahan. He tekivät myyjän kanssa esisopimuksen, jonka mukaan kauppa peruttaisiin ja käsiraha palautettaisiin, jos kuntotarkastuksessa ilmenisi merkittäviä vikoja. Ostajat vetäytyivät kuntotarkastuksen jälkeen kaupasta. Myyjä ei palauttanut käsirahaa.

  Kuntotarkastuksessa ilmenneet puutteet johtuivat rakennuksen ikääntymisestä ja valmistumisajankohdan rakentamistavoista. Homekoirat olivat reagoineet joihinkin kohtiin, mutta jatkotutkimuksissa ei havaittu merkittäviä vikoja, sisäilmaongelmia tai hometta. Myyjä sai pitää käsirahan.

 • Ilmainen kuvaus tuli kalliiksi

  Nainen kävi valokuvastudiossa ilmaisessa koekuvauksessa. Samalla hän sopi maksullisesta mallikansiokuvauksesta ja maksoi siitä 30 euron varausmaksun. Hän perui kuvausajan seuraavana päivänä rahapulan vuoksi. Studio vaati naiselta sovitun hinnan loppuosaa, 360:tä euroa.

  Sopimusta ei voi peruuttaa noin vain. Rahapula ei ole pätevä syy peruutukseen. Studiolla oli oikeus vahingonkorvaukseen. Se ei kuitenkaan osoittanut tehneensä mitään, mistä sillä olisi ollut oikeus osittaiseenkaan kuvauspalkkioon. Sen sijaan kuluja oli varmasti aiheutunut. 70 euroa oli sopiva korvaus niistä.

 • Hääkuvat viipyivät

  Asiakas sopi valokuvaajan kanssa hääkuvauksesta. Kuvien toimitus viivästyi sovitusta. Lisäksi kuvat piti asiakkaan mukaan toimittaa hänelle muistitikulla, eikä hän ollut saanut tikkua. Asiakas vaati 350 euron korvausta sopimusrikkomuksesta, valehtelusta ja mielipahasta.

  Kuvat toimitettiin myöhässä, mutta digitaalisessa muodossa, kuten oli sovittu. Muistitikusta sopimuksessa ei ollut mainintaa. Pelkkä myöhästyminen ei oikeuttanut vahingonkorvaukseen, eikä rahallista vahinkoa ollut aiheutunut. Asiakas sai kuvansa, muttei vaatimiaan korvauksia.

 • Painotyön hinta nousi

  Asiakas sai painotyöstä noin 154 euroa sovittua suuremman laskun. Liikkeen mukaan hinnannoususta oli sovittu asiakkaan kanssa, ja nousu johtui painolehtisten koon muutoksesta. Asiakas vaati laskun muuttamista ja lisäksi arvonlisäveron osuutta takaisin. Veroa ei ollut lisätty tarjouksessa hintaan, vaan se oli ilmoitettu prosentteina.

  Liike ei pystynyt todistamaan, että hinnanmuutoksesta olisi sovittu, joten lisäveloitukselle ei ollut perusteita. Arvonlisävero asiakkaan oli kuitenkin maksettava, koska siitä oli tarjouksessa ilmoitettu, vaikkakin vain prosentteina. Lautakunta totesi, että kokonaishinta olisi ollut asianmukaisempaa ilmoittaa veroineen.

 • Vedestä maksu ilman vettä

  Omakotitaloasukkaat rakensivat tontilleen 53-neliöisen piharakennuksen. Vesilaitos veloitti heiltä kerrosalan kasvusta 1 200 euroa liittymismaksua. Asukkaiden mielestä maksuksi olisi riittänyt 600 euroa. Piharakennuksessa ei ollut vesi- ja viemäriliittymää, joten siksikin maksu oli heistä liian suuri.


  Vesilaitoksen hinnaston mukaan kerrosalaan laskettiin mukaan ulkorakennukset, riippumatta siitä, oliko niissä omaa liittymää.

  Hinnoittelu oli ehtojen mukaista. Summa ei myöskään ollut kohtuuton, joten vaadittu maksu oli maksettava.

 • Matka myytiin liian halvalla

  Asiakkaat varasivat matkan Australiaan. Jälkeenpäin he vaihtoivat matkakohteeksi Havaijin ja Los Angelesin. He maksoivat matkatoimiston vaatiman lisämaksun, 1 064 euroa per henkilö. Myöhemmin matkatoimisto vaati heitä maksamaan vielä 574,50 euroa henkilöltä. Matkustajat maksoivat myös sen.

  Matkatoimisto oli erehdyksessä ilmoittanut asiakkaille ensin väärän hinnan. Hintojen ero ei ollut niin suuri, että matkustajien olisi pitänyt epäillä sitä. Matkatoimisto oli tehnyt virheen, joten sen piti palauttaa kummallekin asiakkaalle 574,50 euroa.

 • Koira piti lopettaa

  Saksanpaimenkoiralla todettiin pian luovutuksen jälkeen paha, periytyvä kasvuhäiriö. Koira piti lopettaa alle vuoden ikäisenä. Ostaja vaati myyjältä 900 euron kauppahintaa sekä 1 346 euron leikkaus- ja lopetuskuluja.

  Myyjä olisi korvannut kauppahinnasta 519 euroa. Hän oli jo maksanut koiran röntgentutkimuksen.

  Ostaja oli tehnyt leikkauspäätöksen vastoin myyjän toivomusta. Leikkauksesta ei ollut hyötyä, joten kulut jäivät ostajan vahingoksi. Koira oli ollut ostajalla yli kahdeksan kuukautta, joista suurimman osan kunnossa.

  Tämä otettiin huomioon ostajalle maksettavan rahasumman harkinnassa. Myyjän oli maksettava ostajalle 900 euroa.

 • Vuokramökki oli pettymys

  Asiakkaat vuokrasivat lomamökin viikoksi 450 eurolla. He eivät olleet tyytyväisiä mökkiin. Se oli rakennettu 1900-luvun alussa, eikä vuonna 2000, kuten mainoksessa luki. Vuokraajien mielestä mökissä oli hometta, josta aiheutui oireita, ja loma piti siksi keskeyttää. He vaativat 360 euron alennusta sekä 38 euroa ylimääräisistä polttoainekuluista.

  Asiakkaat toimittivat lautakunnalle valokuvia. Kuvissa hometta ei kuitenkaan näkynyt. Mainoksessa oli ollut väärä tieto rakennusvuodesta. Mökki oli peruskorjattu vuonna 2000, ei rakennettu. Vuokra-aika oli kuitenkin lyhyt, ja mökkiä oli korjattu, joten väärä tieto rakennusvuodesta ei oikeuttanut hinnanalennukseen.

 • Kymppitonnin aurinkolasit

  Asiakas osti aurinkolasit 202 eurolla. Niiden pinnoitteessa oli vikaa. Maahantuoja totesi virheen ja heitti lasit pois. Asiakas kertoi vaatineensa laseja takaisin. Hän vaati korvausta aurinkolaseista 10 000 euroa, kuluista 1 850 euroa sekä lisäksi viivästyskorkoa. Myyjä tarjoutui palauttamaan lasien hinnan, mutta asiakas ei tähän suostunut.

  Laseja ei voitu korjata, joten kauppa purettiin. Myyjän ei tarvinnut palauttaa laseja. Asiakas ei olisi myöskään voinut saada uusia, samanlaisia laseja, koska malli ei ollut enää myynnissä. 10 000 euron vaatimus ei perustunut mihinkään, eikä kuluista ollut näyttöä. Asiakas sai tyytyä hinnan palautukseen. Viivästyskorkoa hän ei saanut, koska ei ollut aiemmin hyväksynyt kauppahinnan palautusta.

 • Sisustusidea tuli kalliiksi

  Asiakas tilasi ruokailuryhmän ja kaksi mekanismituolia. Yhteishinta oli 4 659 euroa, josta kuljetusmaksujen osuus oli 85 euroa. Myöhemmin asiakas halusi perua tuolien tilauksen. Myyjä ei tähän suostunut, joten asiakas päätti perua koko tilauksen. Myyjä vaati purkurahana 800 euroa, jotka ostaja oli jo maksanut kauppahinnasta.

  Lain mukaan tilauksen saa peruuttaa ennen tavaroiden toimitusta. Ostajan pitää silloin korvata myyjälle aiheutunut vahinko. Kyseisen kaupan sopimusehtojen mukaan peruutuskorvaus oli 10 prosenttia kauppahinnasta eli 457,40 euroa. Myyjä ei selittänyt, miksi oli vaatinut ostajalta korvauksena 800 euroa. Myyjän piti palauttaa ostajalle 342,60 euroa.

 • Suosikkilaulaja ei esiintynytkään

  Asiakas osti kaksi lippua joulukonserttiin, jossa piti olla solisteina Amadeus Lundberg ja Johanna Iivanainen. Lundbergin esiintyminen peruuntui. Konserttivieras ja hänen seuralaisensa olivat ostaneet liput nimenomaan Lundbergin takia. He jättivät konsertin väliin. Asiakas vaati lippujen hinnan palauttamista eli yhteensä 64:ää euroa.

  Vähäiset muutokset konsertin ohjelmistossa tai esiintyjissä eivät oikeuta hyvitykseen. Poikkeama ilmoitetuista tiedoista ei ollut niin suuri, että asiakkailla olisi ollut oikeus koko hinnan palautukseen. He saivat kuitenkin lippujen hinnasta 30 prosenttia alennusta, joten heille hyvitettiin yhteensä 19 euroa.

 • Jätelasti tuli kalliiksi 

  Asiakas tilasi maa-aineksen kuljetuksen pois tontiltaan. Hän oletti, että jätteenkäsittelymaksu olisi ollut 100–200 euroa. Lasku olikin yli 1 700 euroa. Maa-aines oli otettu jätelaitoksella vastaan sekajätteenä, koska seassa oli kiviä ja kantoja. Asiakas vaati laskun kohtuullistamista. Hänestä autonkuljettajan olisi pitänyt kehottaa ottamaan kanto pois kuorman päältä.

  Asiakas oli aiemminkin tilannut saman yrityksen kuljettamaan maa-ainesta tontiltaan. Tuolloin häneltä oli varmistettu, ettei kuormassa olisi kiviä. Vaikka kannosta olisi kysytty erikseen, se ei olisi vaikuttanut jätteenkäsittelymaksuun, koska jo kivet tekivät kuormasta sekajätettä. Tämän asiakas tiesi aiempien kokemustensa perusteella. Lasku piti maksaa. 

 • Auton vanteet kolhiintuivat 

  Asiakas osti autoonsa uudet alumiinivanteet 400 eurolla. Puolentoista vuoden kuluttua hän valitti myyjälle, että vanteet olivat kuluneet ja rumat. Myyjä tarjosi uusia vanteita 150 eurolla. Ostaja ei tätä hyväksynyt vaan vaati uusia vanteita ilmaiseksi. Hänelle olisi kelvannut myös 250 euron hinnanalennus.

  Valokuvista ilmeni, että vanteissa oli kiveniskemiä ja kolhuja. Vanteita pitää huoltaa ja kolhujen lakkavauriot paikata, jotta vauriot eivät leviä. Myydyissä vanteissa ei ollut virhettä. Myyjä ilmoitti, ettei tarjous uusista vanteista ollut enää voimassa. Asiakas jäi ilman hyvitystä.

 • Hotelli ei ollutkaan keskustassa

  Seurakunnan eläkeläisryhmä varasi matkan Roomaan. Seurueen yhteyshenkilö varasi matkan helmikuussa. Kesäkuussa hän peruutti varauksen, koska hotelli ei sijainnutkaan keskustassa. Hän oli korostanut sijainnin tärkeyttä tarjousta pyytäessään. Matkanjärjestäjä veloitti peruutusmaksua 50 euroa matkustajaa kohden, yhteensä 1 500 euroa.

  Yhteyshenkilöllä oli ollut kosolti aikaa tutustua tarjoukseen ja selvittää, minkälaista hotellia oli ehdotettu. Riski siitä, ettei hotelli miellyttäisikään, oli näin ollen hänellä ja hänet valtuuttaneilla muilla matkustajilla. Peruutusmaksu ei ollut kohtuuton, joten se jäi matkustajien vahingoksi. 

 • Päivävoide oli käyetty 

  Asiakas tilasi netistä 205 euron hintaisen päivävoiteen. Kun tuote saapui, pahvipakkaus oli murtunut, suojakelmu puuttui ja foliokansi oli avattu. Kaiken lisäksi purkki oli vajaa. Myyjä ei hoitanut asiaa kuntoon. Asiakas vaati rahojaan takaisin tai käyttämätöntä tuotetta tilalle. Lisäksi hän vaati vahingonkorvauksena uuden voidepurkin.

  Myyjä ei oikaissut virhettä eli toimittanut tilaajalle käyttämätöntä voidepurkkia. Asiakkaalla oli oikeus kaupan purkuun. Hän oli jo palauttanut tuotteen, joten myyjän oli palautettava rahat. Sen sijaan uuteen, ilmaiseen voidepurkkiin tilaajalla ei ollut oikeutta. 

 • Pyörän käytöstä piti maksaa

  Asiakkaan pyörä oli ta­kuukorjauksessa neljästi alle 1,5 vuoden aikana. Kun taas il­meni uusi vika, pyörää ei enää korjattu, vaan kauppa purettiin. Myyjä vähensi 520 euron hinnas­ta pyörän käyttöhyödyn 120 eu­roa ja palautti 400 euroa. Ostajan mielestä myyjä arvioi käyttöhyö­dyn. Hänestä hyödyn arvo oli 50 euroa.

  Käyttöhyödyn mää­rän laskemisesta ei ole mitään sääntöjä. Lautakunta otti arvioin­ nissaan huomioon pyörälle teh­dyt korjaukset, huoltoajan koko­naisuudessaan ja sen, että osta­ja oli voinut käyttää pyörää kaksi pyöräilykautta. Hyödyksi arvi­oitiin 100 euroa. Myyjän piti pa­lauttaa vielä 20 euroa.

 • Hääpäivästä sydämentykytystä

  Asiakas varasi häihinsä juhla­tilan ja pitopalvelun. Noin 3 kuukautta ennen H-­hetkeä juhlapalvelu ilmoit­ti, ettei tila ollutkaan käytettävissä. Asiakas vaati 1 000 euroa korvausta muun muassa uusista hääkutsuista ja uuden häätilan vuokrasta. Yrityksen mukaan varausehdoissa sanottiin, et­tä se voi peruuttaa varauksen kuluitta 2 kuukautta ennen tilaisuutta ja jär­jestää toisen tilan.

  Ehtoja oli muutet­tu varauksen jälkeen. Ehdoissa, jotka asiakas oli saanut, ei mai­nittu peruutusoikeutta. Uusis­ta kutsuista aiheutui 250 euron kulut, mutta esimerkiksi hää­tilan vuokra ja tarjoilu olisi pi­tänyt maksaa joka tapaukses­sa. Korvattava vahinko oli 250 euroa.

Alkuun