Kuluttajan testi

4.95 €

Pölynimurit

7.9.2016|
Suorituskyky

Imurien suorituskykyä tutkittiin 7 eri testillä. Pölynimukykyä testattiin imuroimalla vakiosuuttimella keraamisista laatoista tehtyä kovaa lattiaa sekä kovaa raollista puulattiaa.

Paksun maton imurointia testattiin Stratos Dura Air –matolla. Suuttimista valitsimme joko imurin vakiosuuttimen tai mattoa varten tehdyn erikoissuuttimen sen mukaan, kumpi teki parempaa jälkeä. Samoin imuroimme eläinten karvoja jäljitteleviä synteettisiä karvoja Wilton-villamatolta. Karvojen imuroinnin tulosta arvioitiin mittausten lisäksi myös havainnoimalla.

Selvitimme myös, kuinka pölypussissa oleva pöly vaikuttaa imukykyyn, kun imuroidaan paksua mattoa. Ensin pussi oli tyhjä, sitten siihen laitettiin 100, 200 ja 400 grammaa pölyä. Saatuja arvoja verrattiin toisiinsa.

Suorituskykyä arvioitiin vielä mittaamalla, kuinka leveän alueen suutin puhdistaa kerrallaan sekä kuinka hyvin suutin imee seinän vierestä. Mitä leveämpi suuttimen puhdistama alue on verrattuna suuttimen leveyteen, sitä parempi.

Käyttömukavuus

Käyttömukavuutta arvioi kolme testaajaa, joista yksi oli noin 60-vuotias ja yksi vähintään 185 cm pitkä mies. Arvioinnit tehtiin 7-portaisella asteikolla.

Testaajat arvioivat imureiden kahvan käyttöä, säätöjä, kytkimiä ja merkkivaloja sekä erilaisten pintojen imurointia – kuten keraamisen laattalattian, synteettisen maton ja portaiden imurointia.

Lisäksi he arvioivat imurin laittamista imurointikuntoon ja takaisin paikoilleen sekä imurin kunnossapitoa ja puhdistusta. Raati poisti myös moottori- ja poistoilmasuodattimet, puhdisti ne ja laittoi ne paikalleen.  Myös käyttöohjeen kattavuus ja ymmärrettävyys selvitettiin.

Melu

Mattoa imuroitiin maksimiteholla ilmansäätöaukko kiinni ja melua mitattiin desibelimittarilla standardin mukaisesti kaiullisessa huoneessa.  Kolme henkilöä arvioi lisäksi melua kuuntelemalla imurointia täydellä teholla kovilla lattioilla. Arvioinnissa käytettiin 5-portaista asteikkoa.

Sähkönkulutus

Sähkönkulutusta mitattiin imuroimalla täydellä teholla ja tyhjällä pölypussilla 10 neliömetrin suuruinen matto ja 10 neliömetrin kokoinen keraamisista laatoista tehty kova lattia. Jokaista kohtaa imuroitiin kolme kertaa edestakaisin.

Poistoilman puhtaus

Poistoilman puhtaus testattiin uudella imurilla, jolla ei ole tehty vielä muita testejä. Tietty, punnittu määrä standardin mukaista testipölyä laitettiin imuriin, jota pidettiin testihuoneessa tietyn ajan. Pölyhiukkaset olivat kooltaan 0,3-10 µm. Tänä aikana mitattiin pölyhiukkasten määrä ja koko, jotka oli laitettu pölynimuriin sekä niiden pölyhiukkasten määrä ja koko, jotka poistuivat imurista testihuoneen ilmaan. Imurin pölypäästöt raportoitiin prosentteina hiukkasista, jotka säilyivät imurissa.

Pölypäästöt voivat tulla myös muista lähteistä kuin poistoilmasuodattimen kautta, joten on mahdotonta sanoa, tulevatko ne pölypäästöistä tai kuinka hyvin suodatin suodattaa. Tämän vuoksi testissä mitattiin pölypäästöt, jotka tulivat huoneilmaan, eikä niitä, jotka jäivät suodattimeen.

Kestävyys

Imureiden kestävyyttä testattiin kahdella tavalla. Moottorin kestävyyttä selvitettiin 550 tuntia kestävällä kokeella, jossa suodattimet ja pölypussit vaihdettiin 100 tunnin välein.  Sähköjohdon kelauksen kestävyyttä tutkittiin kelaamalla johtoa edestakaisin 1 000 kertaa.


Tämä on Kuluttajan maksullista sisältöä. Kirjaudu sisään tai osta testi.