Lattialiedet

3.8.2005| /

Keittotason suorituskykyä mitattiin vedenkuumennuskokeella ja paistokokeella. Kokeissa käytettiin teräskattiloita, joiden pohjien halkaisijat vastasivat tutkittavan levyn halkaisijaa. Pienillä levyillä kattilassa oli vettä 1 litra, isoilla levyillä 1,5 litraa. Kuumennuskokeen yhteydessä mitattiin myös sähkönkulutus. Paistokokeella selvitettiin lämmönjakautumisen tasaisuutta ohukaisia paistamalla.

Uunin suorituskykyä tutkittiin paistamalla uuneissa sama taikinamäärä pikkupulliksi. Pullien paistontasaisuus selvitettiin mittaamalla niiden väri heijastuskykymittarilla ja arvostelemalla se silmämääräisesti. Lämmön jakautumista tutkittiin paistamalla pikkuleipätankoja. Suorituskyvyn arvosanassa on otettu huomioon uunin kuumenemisaika, pikkupullien paistoaika ja paistontasaisuus, pikkuleipien paistontasaisuus, lämpötilan säädön tarkkuus ja höyrynpoistoaukon toimivuus.

Energiataloudellisuuden arvosanassa on otettu huomioon sähkönkulutus veden kuumennuksessa, uunin kuumenemisessa, pikkupullien paistossa sekä energiamerkinnän mukaisessa kokeessa.

Käyttöturvallisuuden arvosanaa laskettaessa otettiin huomioon uunin turvaominaisuudet, pintalämpötilat sekä asennus- ja käyttöohjeet. Pintalämpötilat mitattiin SFS-standardin mukaisesti. Joidenkin lieden osien pintalämpötilat mitattiin uunin lämmön ollessa 200 ºC ja joidenkin 240 ºC.

Käyttömukavuus-arvosanassa otettiin huomioon mm. käyttöohje, kahvan ja valitsimien muotoilu, käyttöergonomia, peltien muotoilu ja lukumäärä, asennettavuus (korkeuden, jalustan syvyyden ja keittotason syvyyden säätömahdollisuudet) sekä puhdistaminen. Tutkimuksen rahoittivat Turvatekniikan keskus, Sähköturvallisuuden edistämiskeskus, kauppa- ja teollisuusministeriön energiaosasto sekä Kuluttajavirasto.