Kesärenkaat

11.3.2009|

Testi tehtiin kansainvälisenä yhteistyönä.

Ennen testiä renkailla ajettiin noin 400-500 kilometriä. Pienempien renkaiden luokassa testiautona oli Ford Fiesta, suurempien renkaiden luokassa VW Golf.

Jarrutuskokeet tehtiin sekä märällä että kuivalla ajoradalla. Testeissä käytettiin lukkiutumattomia jarruja. Märän ajoradan jarrutustestissä mitattiin jarrutusmatka jarrutettaessa 80 kilometrin tuntinopeudesta 20 kilometriin tunnissa.

Vesiliirtokokeita oli kaksi. Suoraan ajettaessa vesikerroksen paksuus oli 7 mm, kaarteessa 4 mm. Kaarreajossa ajettiin ympyrää, jonka halkaisija oli 200 metriä. Lisäksi kokeiltiin käsiteltävyyttä ajamalla määriteltyä rataa. Kuivan kelin ohjautuvuutta kokeiltiin ajamalla mahdollisimman lujaa mutkaan. Kaistanvaihtoa kokeiltiin enimmäisnopeudella 150 km/h.

Kuivan pinnan jarrutuskokeessa mitattiin jarrutusmatka, kun 100 km/h nopeus pudotettiin nollaan.

Ympäristötekijöihin sisältyvissä melutesteissä mitattiin ja arvioitiin melua sekä auton sisällä että ulkona. Lisäksi mitattiin renkaan kuluminen sekä vierintävastus, joka vaikuttaa polttoaineen kulutukseen. PAH-arvo tutkittiin laboratoriossa renkaan koepalasta.

Rajoittavat tekijät

Kokonaisarvosana voi olla vain puoli pistettä korkeampi kuin märän ajoradan arvosana. Jos kuivan kelin jarrutusarvosana on enintään 2,5 pistettä, kuivan ajoradan kokonaisarvosana voi olla vain yhden pisteen jarrutustulosta korkeampi.

PAH-arvo rajoittaa ympäristötekijöiden arvosanaa: jos PAH-arvon tulos on 1, voi ympäristötekijät-arvosana olla enintään 2.

Testissä oli mukana myös Nokian Z G2 -rengas. Testattu rengas on kuitenkin suunnattu keski-Euroopan markkinoille ja on erilainen kuin Suomessa myynnissä oleva Nokian Z -rengas. Siksi emme julkaise testatun Nokian renkaan tuloksia.