Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä eri maiden riippumattomien kuluttajalehtien kanssa.

Testasimme side by side -kylmälaitteiden suorituskykyä, käyttömukavuutta, sähkönkulutusta, melua sekä rakenteen ja materiaalien laatua.

Suorituskyky

Säilytyslämpötila suositusasetuksilla

Testissä mitattiin, kuinka hyvin jääkaapin eri osat pysyvät oikeassa lämpötilassa ympäröivän lämpötilan ollessa +20 °C ja +10, kun termostaatti on säädetty valmistajan suosittelemia asetuksia käyttäen. Suositusasetuksilla jääkaapin säilytyslämpötilan pitäisi olla 3-4 °C.

Varsinainen jääkaappiosa täytettiin elintarvikkeita jäljittelevillä pakkauksilla 30 kg:lla 100:aa käytettävissä olevaa litraa kohti, vihanneslaatikko 1 kg:lla 10 käytettävissä olevaa litraa kohti, oven ylähylly kahdella pakkauksella ja liha-/kalalaatikko 1-2 pinolla pakkauksia.

Mittasimme ruokaa jäljittävien pakkausten lämpötilaa varsinaisesta jääkaappiosasta, ovesta sekä liha-/kalalaatikosta. Varsinaisesta jääkaappiosasta mittasimme myös ilman lämpötilaa ja vihanneslaatikosta vain ilman lämpötilaa. Lämpötilat eivät saaneet olla liian matalia tai liian korkeita. Vihanneslaatikosta mittasimme myös kosteuden.

Pakastimesta mitattiin, kuinka hyvin se pysyy oikeassa lämpötilassa ympäröivän lämpötilan ollessa +20 °C ja +10, kun termostaatti on säädetty valmistajan suosittelemia asetuksia käyttäen. Suositusasetuksilla säilytyslämpötilan pitäisi olla -18 °C – 19 °C.  Pakastin oli täytetty elintarvikkeita jäljittelevillä pakkauksilla 40 kg:lla 100:aa käytettävissä olevaa litraa kohti. Ruokaa jäljittelevien pakkausten alimmat ja ylimmät lämpötilat mitattiin.

Viilennysteho

Mittasimme, kuinka nopeasti jääkaappi viilentää pienen määrän sinne laitettavia ruokia 7°C:seen ja 5°C:seen. Jääkaapissa oli suuri määrä jo aikaisemmin viilennettyjä tuotteita, joiden ylin lämpötila mitattiin testissä. Elintarvikkeita jäljitteleviä pakkauksia laitettiin jääkaappiosaan 5 kg 100:aa käytettävissä olevaa litraa kohti, vihanneslaatikkoon 0,5 kg 10:ntä käytettävissä olevaa litraa kohti ja liha-/kalalaatikkoon 2 pinoa pakkauksia. Ympäröivä lämpötila testissä oli +20 °C.

Pakastusteho

Pakastimesta mitattiin, kuinka nopeasti se pakastaa elintarvikkeita-18 °C:seen. Pakastimessa oli jo suuri määrä valmiiksi pakastettuja tuotteita. Laskimme, kuinka paljon pakastamiseen meni aikaa ja mikä oli korkein lämpötila, joka mitattiin valmiiksi pakastetuista tuotteista. Elintarvikkeita jäljitteleviä pakkauksia pakastettiin 5 kg 100:aa käytettävissä olevaa litraa kohti. Ympäröivä lämpötila oli +20 °C.

Pakasteiden säilyvyys ilman sähköä

Selvitimme, kuinka kauan pakastin pysyy riittävän kylmänä elintarvikkeille, jos virta loppuu esimerkiksi sähkökatkon aikana. Aikaa mitattiin, kunnes lämpötila nousi pakastimessa -9 °C:seen. Arvosana kertoo, kuinka hyvin pakastin on eristetty. Testi tehtiin +20 °C:een ympäröivässä lämpötilassa.

Jääpalojen tekeminen

Testasimme, kuinka hyvin jääpalakone toimii. Laskimme, kuinka paljon laite tekee jääpaloja 24 tunnissa, kuinka paljon valmiit jääpalat painavat täydessä jääpalalaatikossa sekä kuinka hyvä jään ja murskattujen kuutioiden laatu on.

Vesiannostelija

Mittasimme veden lämpötilan vesiannostelijassa ja vertasimme sitä valmistajan ilmoittamaan lämpötilaan, joka pitäisi saavuttaa suositusasetuksilla.

Käyttömukavuus

Testasimme, kuinka helppo jääkaappipakastin on asentaa, sulattaa ja puhdistaa, kuinka helppoa sitä on säätää ja avata sen ovet. Selvitimme, kuinka helppoa jääkaapissa ja pakastimessa on säilyttää ruokaa ja laittaa ruokaa sinne. Lisäksi testasimme varoitusvaloja ja -ääniä, jääpalojen tekemistä ja vesiannostelijan käyttöä sekä arvioimme käyttöohjeet. Arvioimme myös Wifin tai Home connectin käytön helppoutta niissä laitteissa, joissa sellainen oli.

Sähkönkulutus

Mittasimme sähkönkulutuksen ja laskimme sen kilowattitunteina 100:aa käytettävissä olevaa litraa kohti.

Melu

Melua mitattiin sekä desibelimittarilla että aistinvaraisesti. Maksimiäänitaso desibeleissä mitattiin 0,5 metrin päästä laitteen keskeltä yhden minuutin ajan. 3 henkilön paneeli arvioi äänen lisäksi myös laitteiden tärinää.

Rakenteen ja materiaalien laatu

Kaksi asiantuntijaa arvioi yhdessä materiaalien laatua. Hyllyjen, lokeroiden yms. tulee olla riittävän paksuja, jotta ne kestävät. Asiantuntijat tutkivat muuan muassa katkaisimia ja painikkeita, joiden tulisi olla tukevia ja hyvin muotoiltuja eivätkä helposti rikki meneviä normaalissa käytössä. Jos laitteessa on metalliosia, ne eivät lommoonnu tai naarmuunnu helposti. Liittymäkohtien eri materiaalien välillä tulee olla hyvin tehtyjä ja kiinnitettyjä ja niiden tulee näyttää kestäviltä (esimerkiksi muovista tehdyt kahvat, ovet jne.).

Testitulokset

Artikkeli

Testausta ympäri vuoden

Huom! Testimme on käynnissä jatkuvasti, mikä tarkoittaa sitä, että samaan testilaboratorioon lähetetään jopa joka kuukausi uusi testierä tuotteita. Testausmenetelmät ja arvosteluperusteet pidetään samoina testierästä toiseen, jotta eri testierissä testattujen tuotteiden tuloksia voisi vertailla keskenään. Arvosteluperusteet saadaan pidettyä samoina esimerkiksi referenssilaitteiden avulla, jolloin aiemmin testattu tuote testataan uudelleen ja sitä käytetään vertailukohtana uusille testattaville tuotteille.

Tarkistamme testattujen tuotteiden saatavuuden Suomessa myös aiemmin testattujen tuotteiden osalta aina kunkin testin julkaisuhetkellä. Poistamme tuolloin tuotelistasta ne aiemmin testatut tuotteet jotka eivät ole enää saatavilla. Näin varmistamme että lukijalla on mahdollisimman ajantasainen listaus testatuista saatavilla olevista tuotteista.

Sivun kuvat: IStock

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.