Riisin keittäminen
Testissä kypsennettiin jasmiiniriisiä keittimien minimi- ja maksimimäärillä. Lisäksi kaikilla testin laitteilla kypsennettiin 200 grammaa sekä jasmiiniriisiä että täysjyväriisiä.
Laboratorion asiantuntijat antoivat kokonaisarvion kypsennyksen lopputuloksesta. Arviossa huomioitiin riisin koostumus, irtonaisuus ja maku.
Kypsennyksessä noudatettiin valmistajan määrittämää riisin ja veden suhdetta. Jos riisinkeittimestä puuttui täysjyväriisin ohje, noudatettiin riisipakkauksessa kerrottua valmistusohjetta.
Valmistusaika arvosteltiin sataa grammaa kohti, jotta voitiin vertailla erikokoisia keittimiä.
Käyttömukavuus
Laboratorion asiantuntijat arvoivat laitteiden puhdistamisen, päivittäisen käytön ja ohjelmoinnin tai toimintojen käyttämisen helppouden. Myös keittoastian täyttämisen ja tyhjentämisen helppous, näkyvyys laitteen sisälle käytön aikana, laitteen siirrettävyyden ja säilyttämisen helppous sekä käyttöohjeet arvosteltiin.
Sähkönkulutus
Energiankulutus mitattiin riisiä kypsennettäessä ja lämpimänä pidettäessä. Sähkönkulutus arvosteltiin sataa grammaa kohti, jotta voitiin vertailla erikokoisia keittimiä.
Rakenteen laatu
Laboratorion asiantuntijat arvioivat valmistuksen laatua tutkimalla muun muassa muovi- ja metalliosien tukevuutta sekä saumojen siisteyttä. Keittoastioille tehtiin naarmuuntumistesti, jonka kaikki läpäisivät.
Turvallisuus
Laboratoriossa tehtiin rajoitettu sähköturvallisuustesti ja palovammariskiä arvioitiin kiinnittämällä laitteiden ulkopuolelle mittausanturit.
Sähköturvallisuutta testattiin visuaalisen tarkastuksen lisäksi eristystestillä, suurjännitetestillä, vuotovirtatestillä ja maajohdon jatkuvuustestillä.
Laitteiden ulkopinnan lämpötilat mitattiin käytön aikana kahvojen ja painikkeiden kohdalta, joita käytetään laitteen ollessa kuuma.
Turvallisuusarvosanalla ei ole painoarvoa kokonaisarvosanaa laskettaessa. Jos turvallisuuspuutteita ilmenee, kokonaisarvosanaa kuitenkin rajoitetaan.
Testitulokset
Artikkeli