Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

Valkoinen pyykinpesukone.

Testausolosuhteet ja käytetyt materiaalit

Pesukoneiden testaus perustuu EN 60456:2016–04 standardiin, mutta testausmenetelmiä on sovellettu vastaamaan pesukoneiden todellista kuluttajakäyttöä.

Testeissä käytettävät tekstiilit säilytetään 20 ± 2 °C lämpötilassa ja 65 ± 5 % suhteellisessa ilmankosteudessa. Testit suoritetaan 23 ± 2 °C lämpötilassa. Pesukoneissa käytettävän veden kovuus (Ca + Mg) on 2,5 mmol/l (14 °dH) ja lämpötila 15 ± 2 °C. Pesukoneet ovat kytketty 230 ± 1 % V jännitteeseen.

Pesukoneista testataan 40 °C kirjopesuohjelma puuvillatekstiileillä sekä 40 °C hienopesuohjelma polyesteri- ja puuvillatekstiileillä. Kirjopesuohjelmassa koneeseen täytetään pyykkiä 80 % ja hienopesuohjelmassa 100 % ohjelman maksimitäyttömäärästä. Molemmissa ohjelmissa käytetään ohjelmien oletuslinkousnopeuksia. Kaikkien koneiden molemmat pesuohjelmat testataan vähintään kolme kertaa.

Testeissä käytettävät tekstiilit ovat väriltään valkoisia, tavallisia liinavaatteita sekä vaatteita kuten lakanoita, pyyhkeitä, farkkuja ja paitoja. Tekstiileihin kiinnitetään standardin mukaisilla lioilla käsiteltyjä polyesteri- ja puuvillakangaspaloja. Likoina käytetään oliiviöljyä, kimröökiä, verta, maitoa, mustetta, lanoliiniä, salaattikastiketta, viiniä, teetä, huulipunaa, suklaata ja jäätelöä.

Pesuaineena testeissä käytetään IEC-standardin mukaista A-tyypin referenssipesuainetta. Pesuainetta käytetään standardin mukainen määrä sekä kirjo- että hienopesussa.

Pesutulos

Tekstiileihin kiinnitetyt likanäytteet analysoitiin optisesti ennen pesua ja pesun jälkeen. Analyysillä mitattiin lian puhdistuminen näytteistä ja tuloksia vertaamalla määritettiin pesutulos.

Huuhtelutulos

Pesuohjelman jälkeen kosteat tekstiilit lingottiin erillisessä lingossa ja tekstiileistä poistuneen veden emäksisyys analysoitiin. Mitä emäksisempää tekstiileihin jäänyt vesi oli, sitä huonompi oli pesuohjelman huuhtelutulos.

Linkoustulos

Linkoustulos määritettiin punnitsemalla tekstiilien massa ennen ja jälkeen pesuohjelman, mistä laskettiin tekstiilien pesuohjelman jälkeinen jäännöskosteus.

Eri värisiä kangaspaloja, testaaja ja tahrojen vaalenemista testaava laite.

Pesutulos testattiin pesemällä standardilikoja. Pesun jälkeen mitattiin prosentteina kuinka paljon tahra vaaleni pesussa.

Sähkön- ja vedenkulutus

Testattujen pesuohjelmien sähkön ja veden kokonaiskulutus mitattiin, mistä laskettiin sähkön- sekä vedenkulutus pyykkikiloa kohden koneiden vertailemiseksi.

Käyttömukavuus

Kolmen hengen laboratorioryhmä arvioi koneiden luukun toimivuutta, pyykin täyttämistä ja tyhjentämistä koneesta, pesuainelokeron toimivuutta, pesuaineiden täyttämistä lokeroon ja lokeron merkintöjä, säätöpaneelin painikkeita ja säätöpyöriä, niiden merkintöjen selkeyttä sekä säätöjen asettelua paneelissa, koneen informaatiota pesuohjelman aikana ja ilmoituksia sen päätyttyä, nukkasihdin käytettävyyttä ja puhdistamista sekä luukun tiivisteen ja pesuainelokeron puhdistamista.

Käyttöohje

Laboratorioryhmä arvioi käyttöohjeista turvallisuusohjeet, pesuohjeet, ohjelmakuvaukset, vianetsintäohjeet, koneen puhdistusohjeet, pesumerkkien selitykset, eko-ohjeet sekä ohjetekstien ja -kuvien selkeyden ja luettavuuden.

Pesuohjelmien kesto

Testattujen pesuohjelmien kokonaiskesto mitattiin, mistä laskettiin pesuohjelmien kesto pyykkikiloa kohden koneiden vertailemiseksi.

Melu

Pesukoneiden melutaso arvioitiin 40 °C, 80 % kirjopesuohjelman äänekkäimmän pesu- ja linkousvaiheen aikana kolmen hengen laboratorioryhmän toimesta.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Testausta ympäri vuoden

Pyykinpesukoneiden testimme on käynnissä jatkuvasti, mikä tarkoittaa sitä, että samaan testilaboratorioon lähetetään jopa joka kuukausi uusi testierä pesukoneita. Testausmenetelmät ja arvosteluperusteet pidetään samoina testierästä toiseen, jotta eri testierissä testattujen tuotteiden tuloksia voisi vertailla keskenään. Arvosteluperusteet saadaan pidettyä samoina esimerkiksi referenssilaitteiden avulla, jolloin aiemmin testattu tuote testataan uudelleen ja sitä käytetään vertailukohtana uusille testattaville tuotteille.

Tarkistamme testattujen tuotteiden saatavuuden Suomessa myös aiemmin testattujen tuotteiden osalta aina kunkin testin julkaisuhetkellä. Poistamme tuolloin tuotelistasta ne aiemmin testatut tuotteet jotka eivät ole enää saatavilla. Näin varmistamme että lukijalla on mahdollisimman ajantasainen listaus testatuista saatavilla olevista tuotteista.

Sivun kuvat: ICRT ja IStock

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.