Testasimme lasten yhdistelmävaunuista erikseen sekä vaunuosan että ratasosan ja kolmesta mallista lisäksi turvakaukalon.
Testasimme lastenvaunujen ja -rattaiden käyttömukavuutta, ergonomiaa, tavarakorin toimivuutta sekä arvioimme niiden kunnon testin jälkeen. Lisäksi testasimme turvallisuutta ja kemikaaleja.
Käyttömukavuus
Käyttömukavuudessa testasimme vaunujen ja rattaiden ohjattavuutta, käsittelyä, kuljettamista ja puhdistusta sekä lapsen laittamista rattaisiin tai vaunuihin sekä muutamasta mallista turvakaukalon käyttöä.
Ohjattavuus
Ohjattavuutta testattiin työntämällä vaunuja ja rattaita kanssa jalkakäytävällä, esteiden ympäri, ylös ja alas reunakiviä, kuoppaisella ja epätasaisella alustalla, maastossa, kapeissa paikoissa ja erilaisilla alustoilla.
Lapsen laittaminen vaunuihin tai rattaisiin
Testasimme, kuinka helppoa lapsi on laittaa vaunuihin ja rattaisiin. Selvitimme, voiko rattaissa säätää valjaita isolle lapselle, kuinka sääri- ja jalkatukia voi säätää ja kuinka selkänojaa voi kallistaa.
Vaunujen ja rattaiden säätäminen ja kokoontaittaminen
Testasimme vaunujen ja rattaiden kokoon taittamista ja avaamista, kuomun säätämistä, työntöaisaa ja sen säätämistä ja jarrujen toimivuutta sekä rattaiden istuinosan irrottamista ja kiinnittämistä.
Toimivuus matkustettaessa
Testasimme turvakaukalon ja kantokassin tai -kopan kiinnittämistä ja irrottamista sekä niihin tarvittavia adaptereita. Lisäksi testasimme vaunujen ohjattavuutta sekä ratasosan ohjattavuutta siihen kiinnitetyn turvakaukalon kanssa.
Vaunujen ja rattaiden kuljettaminen portaissa ja liikenteessä
Vaunuja ja rattaita nostettiin kasattuna sekä kuljetettiin liikennevälineissä ja autossa. Lisäksi niitä kuljetettiin portaissa: niitä kannettiin ylös portaita sekä työnnettiin portaikossa ylös- ja alaspäin. Työnnettäessä selvitettiin, jäivätkö jarrut kiinni portaisiin, hankasivatko ne niitä tai menivätkö jarrut lukkoon. Lisäksi otettiin huomioon rattaiden ja vaunujen paino ja vakaus sekä pyörien käyttäytyminen.
Lisäksi testasimme yhdistelmävaunujen pakkaamista auton takakonttiin. Lisäksi asiantuntijat arvioivat niiden sopivuutta julkiseen liikenteeseen.
Puhdistus
Testissä irrotettiin päällyset ja niistä selvitettiin, voidaanko ne pestä kone- vai käsinpesussa.
Yleisarvio käyttömukavuudesta
Lisäksi testaajat antoivat yleisarvosanan rattaiden ja vaunujen käyttömukavuudesta.
Sopivuus erikokoisille lapsille
Asiantuntija mittasi vaunujen ja rattaiden osat ja vertasi tuloksia eri-ikäisten lasten tyypillisiin mittoihin. Kopan ergonomiaa arvioitiin 6 kuukauden ikään asti ja rattaiden ergonomiaa 1:n, 2:n ja 3 vuoden ikään asti.
Tavarakori
Tavarakoria arvioitiin laittamalla 2-5 kiloa päivittäistavaroita sen mukaan, mitä valmistaja lupaa korin kantavan.
Vaunujen ja rattaiden kunto testin jälkeen
Asiantuntija arvioi vaunujen ja rattaiden kunnon, kun kaikki testit oli tehty.
Turvallisuus
Testasimme, kuinka hyvin vaunut ja rattaat suojaavat lasta, onko riskinä, että lapsi jää kiinni tai loukkuun johonkin rakenteeseen, oliko vaunuissa ja rattaissa vaarallisia liikkuvia osia, voiko vaunuihin tai rattaisiin kietoutua, onko olemassa tukehtumisen vaara, onko vaunuissa ja rattaissa vaarallisia kulmia ja ulkonemia, toimivatko jarrut toivotulla tavalla, ovatko vaunut ja rattaat vakaat ja minkälaisia ne ovat rakenteeltaan. Turvallisuus-testeillä ei ollut painoarvoa, mutta huonot arvosanat rajoittivat kokonaisarvosanaa.
Varoitukset
Kävimme läpi, mitä varoituksia vaunuissa ja rattaissa on ja mitä varoituksia on ohjekirjassa. Myöskään varoituksilla ei ollut painoarvoa, vaan huonot arvosanat rajoittivat pääarvosanaa.
Kemikaalitestit
Selvitimme laboratoriotesteissä, löytyykö rattaiden istuinosassa, vaunukopassa tai työntöaisassa vaarallisia kemikaaleja. Tutkimme, löytyikö niistä PAH-yhdisteitä, ftalaatteja, palonestoaineita tai kloorattuja parafiineja. Kemikaalitesteillä ei ollut painoarvoa, mutta huonot arvosanat rajoittivat kokonaisarvosanaa.
Testitulokset
Artikkeli