Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä eri maiden riippumattomien kuluttajalehtien kanssa.

Keltaiset kumisaappaat.

Pohjan liukkaus

Kumisaappaasta leikattiin varsi pois ja saappaan jäljelle jäänyt kärki kiinnitettiin testauslaitteeseen. Alustaksi asetettiin keraaminen levy, jota liikuteltiin testeissä saappaan alla. Testeissä mitattiin sekä kannan että koko pohjan liukumista eteenpäin märällä ja kuivalla alustalla. Kone mittasi testien kitkakertoimet ja lähetti tulokset tietokoneelle. Mittauksia toistettiin 5 kertaa.

Taivutuksen kestävyys

Saappaan taivutuskestävyyttä mitattiin sekä saappaan päältä että ulkopohjasta. Saappaan päältä leikattiin kaksi näytettä. Toinen näyte leikattiin läheltä isovarvasta kohdasta, joka taipuu käveltäessä. Toinen näyte otettiin nilkan ja sisäpohjan välisestä taipuvasta kohdasta. Kuiva näytepala laitettiin koneeseen, joka taivutti palasta edestakaisin 100 000 kertaa. Näytettä arvioitiin silmämääräisesti ennen testin alkamista, testin kuluessa ja testin päätyttyä. Jos näyte taittui, murtui tai halkesi, kirjattiin muistiin, kuinka monta kierrosta oli kulunut. Vauriot kirjattiin myös testin lopussa.

Saappaasta irrotettiin pohja, jota taivutettiin ns. Bennewartin laitteessa. Testi tehtiin sekä käyttämättömälle että vanhennetulle ulkopohjalle. Pohjaa vanhennettiin 70 °C-asteisessa, kosteudeltaan vakioidussa tilassa 7 päivää.  Testeissä mitattiin kuinka paljon pohjassa oleva 1 mm:n viilto kasvoi, kun pohjaa taivutettiin 30 000 kertaa.

Kumisaapas, jota liikutetaan vesialtaassa testauslaitteella.

Vedenpitävyyttä testattiin liikuttamalla saappaita vesialtaassa. Kaikki saappaat pitävät vettä uusina.

Kuluminen

Saappaan vuorin hankauskestävyyttä testattiin sekä kuivana että märkänä.  Vuorista otettiin näyte, jota hangattiin pellavakankaaseen. Näyte asetettiin alassuin näytteenpitimeen, jota kuljetettiin vaakatasossa olevan pyörivän lieriön päällä kuivana 51 200 kierrosta ja märkänä 25 600 kierrosta. Testin loputtua arvioitiin vuorin kuluminen 6-portaisella asteikolla. Jos vuoriin tuli reikä ennen kuin testi oli päättynyt, laite pysäytettiin ja kierrosluvut mitattiin.

Ulkopohjasta leikattiin halkaisijaltaan 4 mm:n näyte, jonka hankauskestävyyttä mitattiin ns. Martindale-laitteella. Näytteen tilavuus mitattiin ennen ja jälkeen hankaustestin.

Vuorin värinpitävyys

Vuorin värinpitävyyttä testattiin hankaamalla vuoria yhdessä keinohien kanssa valkoiseen kankaaseen 250 kertaa edestakaisin. Testissä haluttiin selvittää, kuinka helposti valkoiset sukat värjääntyvät kumisaappaiden sisällä. Värjääntyminen arvioitiin 6-portaisella asteikolla.

Päällisen pistonkestävyys

Saappaan päällisen pistonkestävyyttä testattiin laitteella, joka simuloi tylpän naulan tunkeutumista saappaaseen. Näyte saappaasta otettiin 20 cm:n korkeudelta varresta. Laitteessa oleva ohut, tylppä metalliterä iskettiin voimakkaasti näytteeseen. Liikettä toistettiin niin kauan, kunnes näytteeseen tuli reikä.

Vedenpitävyys

Saapas kiinnitettiin astiaan, joka oli täytetty vedellä. Kävelyliikettä simuloitiin laitteessa, jonka jälkeen saappaasta tarkistettiin sen vedenpitävyys.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Sivun kuvat: ICRT ja IStock

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.