Testasimme 12 kaupasta ostettua ikkunanpesuainetta sekä 3 kotitekoista tai pesuaineetonta verrokkituotetta. Itse tehty pesuaineseos on selvästi kaupan tuotteita halvempaa. Testissä selvisi, miten kotireseptit pärjäävät niihin verrattuna.
Kevätsiivouksen yhteydessä on hyvä aika ikkunanpesuun. Kaikki kauppojen myymät ikkunanpesuaineet eivät kuitenkaan ole yhtä hyviä, laboratoriotestissä selvisi. Puhdistuskyvyn lisäksi eroja on lasipinnan kiillossa, pesuaineen ikkunan pintaan jättämissä raidoissa sekä suojauksessa pisarajälkiä vastaan.
Testituloksista löytyi myös kiinnostava yllätys: verrokiksi otettu itse tehty ikkunanpesuaineseos osoittautui yhtä hyväksi kuin parhaat testatut kaupassa myytävät tuotteet. Itse tehdyn ikkunanpesuaineseoksen hinta on samalla selvästi kaupan pesuaineita alhaisempi.
Itse tehtyjä ikkunapesuaineseoksia oli mukana kaksi kappaletta, kymmenprosenttinen etanoliliuos sekä etikasta ja astianpesuaineesta valmistettu seos. Näiden litrahinnat ovat vain joitain kymmeniä senttejä, kun testin kaupallisten ikkunanpesuaineiden litrahinnat vaihtelevat vajaasta kahdesta eurosta yli kymmeneen euroon.
Kolmas verrokkituote ei ole pesuaine, vaan laboratorio testasi, miten ikkunanpesu sujuu vedellä kostutetun mikrokuituliinan voimalla. Pesuaineeton mikrokuituliinakin osoittautui testivoittajien veroiseksi.
Monenlaisia ainesosia
Ikkunanpesuaineissa voi olla useita erilaisia vaikuttavia ainesosia. Ainesosat ja niiden pitoisuudet ilmoitetaan pakkauksissa varsin vaihtelevasti.
Yhdessä ääripäässä tuotteessa on pitkä lista monimutkaisten kemikaalien nimiä, useissa pakkauksissa kerrotaan vain pesuaineen sisältämien pinta-aktiivisten aineiden tyyppi ja määrä, kun taas aivan toisessa ääripäässä ei puolestaan kerrota vaikuttavista ainesosista sanallakaan, vaan tuotetta markkinoidaan esimerkiksi ”luonnollisten ainesosien” avulla.
Yleisimmät ikkunanpesuaineiden vaikuttavat ainesosat ovat erilaiset liuottimet sekä pinta-aktiiviset aineet. Liuottimista yleisimpiä ovat etanoli sekä isopropanoli. Liuottimet auttavat puhdistamaan lasipinnalta rasvaa kuten sormenjälkiä.
Muita ikkunanpesuaineiden sisältämiä aineita ovat esimerkiksi vedenpehmentimenä käytetty polykarboksylaatti sekä emäksinen ammoniakki, joka parantaa negatiivisesti varautuneiden pinta-aktiivisten aineiden eli anionisten tensidien toimintaa.
Pinta-aktiiviset aineet vähentävät veden pintajännitystä, jolloin vesi tunkeutuu likakappaleisiin helpommin. Tensidit auttavat myös rasvalian puhdistamisessa, sillä ne toimivat emulgointiaineena eli pitävät rasvan ja veden seoksen rakenteeltaan tasaisena. EY:n pesuaineasetuksen mukaisesti kaikki tensidit ovat biohajoavia.
Parhaiten pesevissä anionisia tensidejä
Testin pesuaineissa käytetään erilaisia pinta-aktiivisia aineita eli tensidejä: anionisia, ionittomia ja amfoteerisiä. Näistä anioniset eli negatiivisesti varautuneet tensidit poistavat hyvin hiukkaslikaa. Ne toimivat siten, että tensidin rasvahakuinen häntä kiinnittyy rasvalikaan ja vesihakuinen pää veteen. Tällöin rasvalika irtoaa lasin pinnasta ja liukenee veteen.