Kemikaalialtistuminen
Hyttyskarkotteiden tehoaineiden aiheuttamia mahdollisia haittavaikutuksia arvioitiin matemaattisella laskemalla. Tämän riskinarvion tekivät tutkijat erillisessä kemikaalilaboratoriossa. Laskelmat tehtiin sellaisella varmuusmarginaalilla, että laskemamme riski on todennäköisesti arvioitu yläkanttiin.
Laskelmissa huomioitiin sallittujen saantimäärien lisäksi muun muassa tehoaineen pitoisuus, karkotteen todellinen menekki ja paljaan ihon pinta-ala, jolle karkotetta levitetään. Laskelmissa oletettiin, että iholle levitetystä aineesta imeytyy 10 %. Riski-laskelmassa huomioitiin myös henkilön paino ja karkotteen luvattu kestoaika. Laskelmat tehtiin erikseen 82 kilon painoiselle miehelle, 67,2-kiloiselle naiselle ja 12-kiloiselle lapselle. Arvostelussa huomioitiin 12-kiloisen lapsen laskelma vain, jos tuotetta voi valmistajan mukaan käyttää kaikenikäisille.
Kuten edellä mainittiin, karkotteiden tehoa testattiin WHO:n suosituksen mukaan. Kemikaalialtistusta arvioitaessa sen sijaan mallinnettiin kuitenkin oikeasti käytettäviä määriä. Esimerkiksi spray-tuotteita suihkutettiin aikuiselle 10 painallusta ja punnittiin tämä määrä. Tutkijoiden mukaan karkotteiden todellinen menekki oli pääsääntöisesti noin kymmenyksen pienempi kuin WHO:n suosituksessa mainittu 1g/600 cm². Menekki kuitenkin riippui pitkälti tuotetyypistä.
Riskinarviointi tehtiin erikseen lyhytaikaiselle altistumiselle ja pitkäaikaiselle altistumiselle. Lyhytaikaisella altistumisella viitataan akuuttiin toksisuuteen, eli mahdollisiin sivuvaikutuksiin, jotka ilmenevät pian tuotteen käyttämisen jälkeen. Tällaisia sivuvaikutuksia voivat olla esimerkiksi ihoärsytys, silmä-ärsytys, päänsärky ja hengitysvaikeudet.
Pitkäaikaisella altistumisella viitataan puolestaan krooniseen toksisuuteen, eli mahdollisiin sivuvaikutuksiin, jotka ilmenevät jatkuvan käytön seurauksena pitkän ajan kuluttua. Tällainen sivuvaikutus voisi olla esimerkiksi allergian puhkeaminen. Pitkäaikaisen altistumisen laskelmien pohjana käytettiin kolmen viikon jaksoa, jolla pyrittiin kuvaamaan altistuksen määrää yhden kesän aikana.
Eri tehoaineilla on erilaiset saantiarvot. Siksi eri vaikuttavalla aineella ja suuremmalla pitoisuudella varustettu karkote saattoi saada pienen pitoisuuden tuotetta paremman arvosanan kemikaalialtistusta arvioitaessa. Kuten edellä mainittiin, altistuslaskelmien pohjana käytettiin aineiden todellista menekkiä. Siksi myös samalla vaikuttavalla aineella toimivien karkotteiden välillä arvostelu saattoi kääntyä suuremmalla pitoisuudella varustetun tuotteen hyväksi, jos sen todellinen menekki iholle levitettäessä oli pienempi.
Pakkausmerkinnät
Arvostelussa huomioitiin muun muassa valmistajan tai maahantuojan yhteystiedot, viimeinen käyttöpäivä, eränumero, rekisteröintinumero sekä tehoaine ja sen pitoisuus. Lisäksi arvioitiin käyttöohjeiden selkeys ja luettavuus, tiedot sopivuudesta lapsille ja raskaana oleville, sekä mahdolliset turva- ja ensiapuohjeet. Tuote sai lisäpisteitä, jos se oli sinetöity.
Kunkin karkotteen testauksen aluksi kerättiin 200 hyttystä käytettäväksi testissä.
Testitulokset
Artikkeli