Hero image

Näin testasimme

Testit tehdään puolueettomissa laboratorioissa yhdessä muiden maiden kuluttajalehtien kanssa.

Akkuporakone.

Suorituskyky

Laitteilla tehtiin poraus- ja ruuvaustestit. Porausta testattiin puuhun ja metalliin.

Porauksessa suorituskykyä mitattiin poraamalla puuhun 10 mm:n terällä 120 mm:n syvyyteen ja teräkseen 6 mm:n terällä 5 millimetrin läpi.

Ruuvauksessa arvioitiin kierrosnopeuden ja vääntömomentin säädön helppoutta ja joustavuutta sekä työn aloittamista ja ruuvauksen loppuun saattamista alhaisella nopeudella. Työkohteina olivat ruuvaus puuhun ja metalliin. Ruuvauskokeet tehtiin mäntyyn 3×40 mm:n, 8×80 mm:n sekä uusimmissa testatuissa malleissa myös 10×120 mm:n ruuveilla. Teräkseen ruuvaus suoritettiin 6×16 mm:n ruuvilla. Iskuporakoneilla testattiin lisäksi iskuporausta graniittiin 6 mm:n poranterällä ja betoniin 6 ja 12 mm:n terillä. Graniittiin porattiin 3 senttimetrin ja betoniin 5 senttimetrin syvyyteen.

Graniitti- ja betonilohkareita sekä imuri.

Iskuporakoneilla testattiin iskuporausta graniittiin ja betoniin.

Käyttömukavuus

Testissä arvosteltiin koneen paino ja tasapainoisuus, käsiin kohdistuva tärinä, käyttökytkinten toiminta ja merkinnät, ergonomia, istukan käyttö, kahvat ja käyttöotteet, laitteen puhdistaminen sekä akun ja laturin käyttö. Kolme asiantuntijaa arvioi laitteen aiheuttaman melun häiritsevyyttä. Myös työskentelyvalosta annettiin pisteitä. Käyttöohjeista arvioitiin erityisesti pikaohjeet ja käyttöohjeen hyödyllisyys aloittelijalle.

Akku ja laturi

Akkua koskevassa testiosuudessa mitattiin, kuinka monta reikää tai ruuvausta saatiin aikaiseksi normaalilla latauksella ja 15 minuutin pikalatauksella. Lisäksi mitattiin varauksen tyhjenemistä säilytettäessä. Valmiustilan kulutusta mitattiin vakioiduissa olosuhteissa. Akun käyttöikää testattiin lataamalla akut 300 kertaa.

Jokaisen latauksen jälkeen akkujen varaus purettiin ja akkujen annettiin levätä 15 minuuttia. Lopuksi mitattiin akkujen kapasiteetti 300 latauskerran jälkeen.

Porakoneita ja testauslaitteistoa laboratoriossa.

Porakoneiden akunkesto ja käyttöikä testattiin laboratoriossa.

Kestävyys

Testissä jäljiteltiin koneen todellista käyttöä verkkovirtalähdettä käyttäen. Koneet kävivät läpi testisykliä, jonka aikana porataan yhteensä kymmeniä tunteja.

Kestävyystesti vastaa useiden vuosien käyttöä kotioloissa. Laboratorion asiantuntijat arvioivat rungon rakenteen laatua, käytettyjä materiaaleja ja painikkeita. He arvostelivat myös laitteen huollettavuuden.

Porakoneen testauslaitteistoa laboratoriossa.

Porakoneiden kestävyyttä testattiin laboratoriossa poraamalla laitteilla vuosien kotikäyttöä vastaavia määriä.

Testitulokset

Artikkeli

Näin luet testitaulukkoa

Testivoittaja
Testin parhaat pisteet saanut tuote.

Hyvä ostos
Hinta-laatusuhteeltaan testin paras tuote.

Kokonaisarvosana 1–100 pistettä
Kokonaisarvosana on pyöristämättömien arvosanojen painotettu keskiarvo. Keskiarvo on kerrottu kymmenellä. Arvosanoja voi lisäksi laskea se, että tuote saa huonot pisteet tärkeässä ominaisuudessa, esimerkiksi turvallisuudessa.

Arvosanat 1–10 pistettä
Arvosanat on pyöristetty. Kuhunkin arvosanaan voi vaikuttaa jopa kymmeniä arviointeja ja mittaustuloksia.

Kuluttajan arvosanataulukko.

Testausta ympäri vuoden

Testimme on käynnissä jatkuvasti, mikä tarkoittaa sitä, että samaan testilaboratorioon lähetetään jopa joka kuukausi uusi testierä tuotteita. Testausmenetelmät ja arvosteluperusteet pidetään samoina testierästä toiseen, jotta eri testierissä testattujen tuotteiden tuloksia voisi vertailla keskenään. Arvosteluperusteet saadaan pidettyä samoina esimerkiksi referenssilaitteiden avulla, jolloin aiemmin testattu tuote testataan uudelleen ja sitä käytetään vertailukohtana uusille testattaville tuotteille.

Tarkistamme testattujen tuotteiden saatavuuden Suomessa myös aiemmin testattujen tuotteiden osalta aina kunkin testin julkaisuhetkellä. Poistamme tuolloin tuotelistasta ne aiemmin testatut tuotteet jotka eivät ole enää saatavilla. Näin varmistamme että lukijalla on mahdollisimman ajantasainen listaus testatuista saatavilla olevista tuotteista.

Sivun kuvat: IStock ja ICRT

Ladataan...
Ladataan...

Kuluttaja

Kuluttajan avulla teet onnistuneita ostopäätöksiä. Testaamme puolestasi yli tuhat tuotetta vuosittain.