Suorituskyky
Laitteilla tehtiin poraus- ja ruuvaustestit. Porausta testattiin puuhun ja metalliin.
Porauksessa suorituskykyä mitattiin poraamalla puuhun 10 mm:n terällä 120 mm:n syvyyteen ja teräkseen 6 mm:n terällä 5 millimetrin läpi.
Ruuvauksessa arvioitiin kierrosnopeuden ja vääntömomentin säädön helppoutta ja joustavuutta sekä työn aloittamista ja ruuvauksen loppuun saattamista alhaisella nopeudella. Työkohteina olivat ruuvaus puuhun ja metalliin. Ruuvauskokeet tehtiin mäntyyn 3×40 mm:n, 8×80 mm:n sekä uusimmissa testatuissa malleissa myös 10×120 mm:n ruuveilla. Teräkseen ruuvaus suoritettiin 6×16 mm:n ruuvilla. Iskuporakoneilla testattiin lisäksi iskuporausta graniittiin 6 mm:n poranterällä ja betoniin 6 ja 12 mm:n terillä. Graniittiin porattiin 3 senttimetrin ja betoniin 5 senttimetrin syvyyteen.
Iskuporakoneilla testattiin iskuporausta graniittiin ja betoniin.
Käyttömukavuus
Testissä arvosteltiin koneen paino ja tasapainoisuus, käsiin kohdistuva tärinä, käyttökytkinten toiminta ja merkinnät, ergonomia, istukan käyttö, kahvat ja käyttöotteet, laitteen puhdistaminen sekä akun ja laturin käyttö. Kolme asiantuntijaa arvioi laitteen aiheuttaman melun häiritsevyyttä. Myös työskentelyvalosta annettiin pisteitä. Käyttöohjeista arvioitiin erityisesti pikaohjeet ja käyttöohjeen hyödyllisyys aloittelijalle.
Akku ja laturi
Akkua koskevassa testiosuudessa mitattiin, kuinka monta reikää tai ruuvausta saatiin aikaiseksi normaalilla latauksella ja 15 minuutin pikalatauksella. Lisäksi mitattiin varauksen tyhjenemistä säilytettäessä. Valmiustilan kulutusta mitattiin vakioiduissa olosuhteissa. Akun käyttöikää testattiin lataamalla akut 300 kertaa.
Jokaisen latauksen jälkeen akkujen varaus purettiin ja akkujen annettiin levätä 15 minuuttia. Lopuksi mitattiin akkujen kapasiteetti 300 latauskerran jälkeen.
Porakoneiden akunkesto ja käyttöikä testattiin laboratoriossa.
Kestävyys
Testissä jäljiteltiin koneen todellista käyttöä verkkovirtalähdettä käyttäen. Koneet kävivät läpi testisykliä, jonka aikana porataan yhteensä kymmeniä tunteja.
Kestävyystesti vastaa useiden vuosien käyttöä kotioloissa. Laboratorion asiantuntijat arvioivat rungon rakenteen laatua, käytettyjä materiaaleja ja painikkeita. He arvostelivat myös laitteen huollettavuuden.
Porakoneiden kestävyyttä testattiin laboratoriossa poraamalla laitteilla vuosien kotikäyttöä vastaavia määriä.
Testitulokset
Artikkeli