Virtuaalivaluuttahuijaukset yleistyvät netissä: toimi näin, jos jouduit huijatuksi

Jos netissä tulee vastaan sivu, jossa julkisuudesta tuttu henkilö kertoo tienanneensa miljoonia virtuaalivaluuttakaupoilla, kyseessä saattaa olla nettihuijaus. Toimi näin, jos jouduit tai läheisesi joutui nettihuijarin uhriksi.

Viime vuonna satoja suomalaisia huijattiin ”sijoittamaan virtuaalivaluuttoihin”. Keskus­rikospoliisin (KRP) kyber­rikostorjuntayksikön rikoskomisarion Marko Leposen mukaan poliisille tehtiin viime vuonna 50–60 virtuaalivaluuttoihin liittyvää rikosilmoitusta. Hänen mukaansa poliisin tietoon tulee kuitenkin arviolta vain noin 10–20 prosenttia kaikista tapauksista. Määrä on nousussa.

Huijarit hyödyntävät psykologisia ­keinoja yrittäessään saada ihmisiä sijoittamaan rahojaan. Tyypillisiä keinoja ovat lupaukset poikkeuksellisen suurista tuotoista. Lupauksia saatetaan ryydittää esimerkkitarinoilla ­ihmisistä, jotka ovat rikastuneet sijoittamalla.

Sijoituksia markkinoidaan joissakin tapauksissa tunnettujen henkilöiden nimillä ja kuvilla ilman heidän lupaansa. Pääsääntö on, että jos lupaus kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei todennäköisesti ole totta.

Ole varuillasi, jos sijoituspäätös pitää tehdä nopeasti. Rahojaan tai ­tietojaan ei koskaan kannata antaa ulkopuolisille, jos ei täsmälleen ymmärrä, mihin niitä käytetään.

Suomessa virtuaali­valuuttojen tarjoajia valvoo Finanssivalvonta. Tietoa toimijoista löytyy osoitteesta Finanssivalvonta.fi/rekisterit.Mieti kolmea kysymystä: miksi juuri minua lähestytään, mitä minulta tosiasiassa halutaan ja mitä riskejä minulle koituu, jos teen niin kuin kehotetaan.

Jouduitko itse tai joutuiko läheisesi nettihuijarin uhriksi? Toimi näin:

  • Jos epäilet joutuneesi virtuaali­valuutta- tai sijoitushuijauksen uhriksi, ilmoita asiasta viranomaiselle.
  • Sulje luottokorttisi ilmoittamalla asiasta pankkiin ja/tai luottokorttiyhtiöön, jos epäilet kortti­tietojesi joutuneet vääriin käsiin.
  • Tietojen kalastelusta voi ilmoittaa Traficomille osoitteessa Kyberturvallisuus­keskus.fi/fi/ilmoita.
  • Rikoksen uhrin on syytä ottaa yhteys poliisiin.
  • Kuluttajaneuvonnasta saa opastusta ja apua ­huijausten selvittämiseen osoitteessa Kkv.fi/kuluttajaneuvonta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.